Rusijos naujos karinės doktrinos projektas neatmeta galimybės smogti branduolinį smūgi, taip pat ir išankstinį  (5)

Rusijoje parengtas naujos karinės doktrinos projektas, kuris numato ginybos koncepcijas bei kritines galimybes branduolinio ginklo panaudojimui. Koncepciją pristatė Rusijos saugumo tarybos sekretorius Nikolajus Patruševas interviu, išspausdintame penktadienį laikraštyje „Russkaja gazeta“.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

„Apskritai karinės doktrinos projekto nuostatų dėl branduolinio ginklo esmė ta, kad Rusija ir toliau bus branduolinė valstybė, sugebanti atlikti galimų priešininkų branduolinio sulaikymo nuo agresijos prieš ją ir jos sąjungininkus funkcijas“, – sakė jis interviu laikraščiui „Russkaja gazeta“, išspausdintame penktadienį.

„Numatoma galimybė panaudoti branduolinį ginklą, priklausomai nuo padėties sąlygų ir tikėtino priešininko ketinimų. Esant kritiškoms nacionaliniam saugumui situacijoms neatmetama galimybė smogti agresoriui branduolinį smūgį, taip pat ir išankstinį“, – pareiškė N.Patruševas. Drauge jis pabrėžė, kad Rusija „kategoriškai nepritaria bet kuriuos konfliktus spręsti kariniu keliu, jau nekalbant apie galimybę panaudoti branduolinį ginklą“.

„Rusija visada buvo nuosekli ir patikima partnerė nusiginklavimo ir branduolinių ginklų neplatinimo srityje. Galiojant strateginės ginkluotės sutarčiai Rusija ir JAV jau gerokai sumažino turimus arsenalus. Mes patvirtiname, jog esame pasirengę eiti toliau, siekdami, kad būtų įgyvendinta nebranduolinio pasaulio idėja“, – pažymėjo jis.

„Tačiau tam reikia, kad ne tik Rusija ir JAV atsisakytų branduolinio ginklo, bet jų pavyzdžiu pasektų ir kitos šalys – “branduolinio klubo„ dalyvės, kurios kol kas užima laukimo poziciją“, – sakė N.Patruševas. Apskritai kalbėdamas apie naujos karinės doktrinos projektą N.Patruševas pažymėjo, kad jis yra gynybinio pobūdžio.

Pasak Saugumo tarybos sekretoriaus, vienas svarbiausių jo valstybinių tikslų – sukurti kompaktiškas, mobilias ginkluotąsias pajėgs, aprūpintas moderniais ginklais bei technika ir galinčias operatyviai reaguoti į grėsmes.

Itin daug dėmesio dokumente, anot N.Patruševo, skiriama naujų geopolitinių grėsmių atsiradimui. Tarp galimų karinių pavojų nurodoma ginkluota kova dėl kuro ir energetikos išteklių, teritorinės pretenzijos, NATO plėtra, masinio naikinimo ginklų platinimas ir tarptautinis terorizmas.

Naujasis dokumentas bus jau trečiasis Rusijos karinės doktrinos variantas. Pirmoji buvo priimta 1993 metais, antroji – 2000–aisiais.

2009 metų gegužę Rusijoje buvo patvirtinta Nacionalinio saugumo strategija iki 2020 metų. Ji numato užtikrinti nacionalinį saugumą įgyvendinant tokius strateginius prioritetus, kaip karinio, valstybės ir visuomenės saugumo užtikrinimas.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: 15min.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (5)