Aktyvi triukšmo ir vibracijų slopinimo sistema  (8)

Doktorantas Johanas Marius Veselinkas (Johan Marius Wesselink) iš Nyderlandų Tvento universiteto (University of Twente) sukūrė sistemą, kuri slopina triukšmą ir vibracijas, generuodama priešingos fazės garso bangų „užuolaidą“.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Prietaisas mikrofonais pagauna sklindantį triukšmą ir akimirksniu sukuria „antitriukšmą“, sumažinantį ar ir visai nuslopinantį nepageidaujamus garsus. „Antitriukšmas“ yra skleidžiamas įprastinių garsiakalbių.

Pasyvi kova su triukšmu – garsą izoliuojančios medžiagos, papildomos pertvaros ir kitos priemonės, be abejo, plačiai naudojamos nuo senų laikų, tačiau tai yra brangu, didėja statinių, įrengimų ar gaminių svoris ir tūris.

Pagrindinis sistemos elementas – speciali elektroninė įranga, galinti ypač greitai išanalizuoti garsus, ir, naudodama pjezoelektrinius elementus, sukurti atsaką triukšmui – tų pačių dažnių ir tokios pat amplitudės, tačiau priešingos fazės signalus, kurie naikina triukšmą.

Nėra jokios abejonės, kad kol kas prototipinė sistema gali rasti labai platų pritaikymą – pavyzdžiui, transporto priemonėse ji leistų sumažinti jų svorį ir taip taupyti kurą.

Jau dabar ji išmėginama pačiose įvairiausiose vietose – baržose, ventiliacijos sistemose ir net preciziniuose optiniuose įrengimuose.

Visą disertaciją galima paskaityti čia: A rapid prototyping system for broadband multichannel active noise and vibration control

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MokslasPlius
MokslasPlius
(0)
(0)
(0)

Komentarai (8)