Rusija pralaimi kovą dėl jūrų žinduolių panaudojimo karinėms reikmėms  (18)

Rusijos mokslininkas, kuris treniruoja ruonius, kad šie būtų pasirengę vykdyti karines misijas, skundžiasi, kad Rusija pralaimi lenktynes su JAV dėl to, kuri šalis geriau pritaikys jūrų gyvūnus karinėms reikmėms.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Laikraštyje „Izvestija“ išspausdintame tekste Murmansko jūrų biologijos instituto direktorius Genadijus Matišovas paaiškino, kad rusai labai norėtų, jog ateityje jų apmokyti gyvūnai veiktų taip kaip Amerikos jūrų liūtai.

Laikraštis teigia, kad G. Matišovas, kurio darbą remia šalies karinis jūrų laivynas, treniruoja 10 ruonių, kad šie išmoktų ieškoti minų, pakelti reikiamus objektus nuo jūros dugno ar nunešti narams reikiamus įrankius. Teigiama, kad ruoniai yra pajėgūs atpažinti savą nardytoją nuo svetimo, o ekstremaliomis aplinkybėmis net gali nužudyti priešininko narą.

Tačiau mokslininkas teigia, kad, lyginant su amerikiečių pasiekimais, rusų laimėjimai yra kuklūs. Jis aiškina, kad iš malūnsparnių į priešo vandenis numesti JAV jūrų liūtai geba padėti minas ant reikiamų objektų, gali filmuoti priešo pakrantę ar specialiu prietaisu išmatuoti radiaciją.

„Izvestija“ straipsnis buvo atsakas į naujieną, kad nuo 2010 metų Pentagonas naudos delfinus saugodamas Kicapo-Bangoro jūrų bazę Vašingtone.

Sovietiniais laikais karinės operacijos, kuriose būdavo pasitelkiami jūrų žinduoliai, buvo labiau įprastos. Buvo netgi kalbama, kad Sevastopolio bazėje buvo treniruojami „delfinai-kamikadzės“. Buvo teigiama, kad šie gyvūnai geba nešti minas, kurios sprogsta jam susilietus su priešo laivo korpusu.

Programa buvo užbaigta žlugus Sovietų Sąjungai ir 2000 buvo pranešta, kad treneris Borisas Žuridas pardavė savo treniruotus gyvūnus Iranui. Kam juos naudos ši šalis, kol kas lieka neaišku.

G. Matišovo darbas, kurį remia šalies mokslų akademija, yra vienas iš nedaugelio tebevykdomų karinių projektų, susijusių su gyvūnais.

Tuo tarpu tokia pat JAV programa, kuri prasidėjo šeštajame dešimtmetyje, klesti. San Diego bazėje šiuo metu yra laikomi 80 delfinų, 82 jūrų liūtai ir vienas banginis. Būtent iš šios programos bus paimti delfinai Kicapo-Bangoro bazės apsaugai.

JAV atstovas Tomas Lapuzza teigia, kad po Šaltojo karo programoje naudojamų jūros žinduolių skaičius sumažėjo, tačiau pastaruoju metu kariuomenė perka vis daugiau gyvūnų, kurie bus panaudoti kariniams tikslams.

Jis teigė, kad jūros žinduolių apmokymas yra labai ilgas procesas. „Treniruotės prasideda iš karto vos tik gimus jaunikliams. Prireikia nuo dviejų iki trijų metų, kad gyvūnai būtų išmokyti atsakyti į pagrindines komandas. Minas jie sugeba atpažinti tik po 4-6 metų“ – teigia T. Lapuzza.

2003 metais delfinai buvo panaudoti Irako kare. Tuomet jie pakrantėje esančiame jūros dugne ieškojo minų.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: TV3
TV3
(1)
(0)
(1)

Komentarai (18)