Estijos portalas „Delfi“ apskundė Strasbūro teismui sprendimą dėl atsakomybės už komentarus internete  (10)

Portalas „Delfi“ padavė į Europos Žmogaus Teisių Teismą skundą dėl Estijos valstybės teismo sprendimo, kuriuo remiantis „Delfi“ turi atsakyti už portale pateiktų naujienų komentarų turinį.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

„Delfi“ valdybos pirmininkas Andrus Raudsalu sakė BNS, kad skundas įteiktas, bet galutinis sprendimas, jeigu Strasbūro teismas priims skundą nagrinėti, gali būti priimtas ir po kelerių metų.

Estijos valstybės teismas 2009 metų birželyje priėjo prie išvados, kad interneto portalas „Delfi“ atsako už portale pateiktus „nederamus vertinimus“.

Teismas paliko nepakeistą apygardos teismo sprendimą, kuriuo remiantis interneto portalas „Delfi“ turi 5 tūkst. kronų atlyginti laivų bendrovės SLK savininkui Viačeslavui Leedo nematerialinę žalą, padarytą dėl verslininko asmeninių teisių pažeidimo.

Valstybės teismas sutiko su žemesnės teismo instancijos nuomone, kad 2006 metų sausio 24 dieną portale paskelbto straipsnio dvidešimt komentarų buvo vulgarūs ir žeminantys orumą, taip pat juose buvo grasinimų.

Valstybės teismas padarė išvadą, kad portalo operatorius privalo užkirsti kelią portale akivaizdžiai pažeidžiantiems įstatymus komentarams. Jeigu vis dėlto tokie komentarai bus paskelbti, portalo operatorius privalo juos kuo greičiau pašalinti.

Valstybės teismas pažymėjo, kad tokie įsipareigojimai ir reikalavimai dėl žalos atlyginimo yra pateisinamas žodžio laisvės apribojimas, nes jais siekiama apginti žmogaus garbę ir orumą.

Situacija sudėtinga - bendras kultūros lygis toks, kad anonimiškai komentuojant daugelis nė nemąsto ką ir kaip kalba, tačiau komentarus tikrinti tokio dydžio portaluose kaip Delfi yra praktiškai nerealu.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: 15min.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (10)