Dubajuje atidarytas aukščiausias pasaulyje pastatas (Video)  (6)

Neseniai klestėjusiame Dubajuje pirmadienį iškilmingai atidarytas aukščiausias pasaulyje dangoraižis, kuris į naują lygį pakėlė dizaino ir statybos technologijų kartelę bei, kaip tikimasi, padės sustiprinti šio Persijos įlankos emyrato įvaizdį, pašlijusį dėl didelių skolų.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Šeichas Mohammadas bin Rashedas al Maktoumas, Dubajaus valdovas ir JAE premjeras, pirmadienį oficialiai atidarė aukščiausią pasaulyje pastatą, 828 metrais iškilusį virš dykumos smėlynų. Anksčiau buvo įvairių skaičiavimų, koks yra tikras šio pastato aukštis, tačiau pirmadienį pateikti oficialūs skaičiai – jo aukštis 828 metrai.

Į dangų pakilo fejerverkų puokštės, kai šeichas Mohammadas atidengė lentą ir pasakė trumpą kalbą, kurioje jis pervardijo šį pastatą į „Burj Khalifa“, pagerbdamas Jungtinių Arabų Emyratų prezidentą šeichą Khalifa bin Zayedą al Nahayaną, kuris yra ir Abu Dabio emyras.

„Nuo šiandien Jungtiniai Arabų Emyratai (JAE) turi aukščiausią pastatą, kokį kada nors yra sukūrusios žmogaus rankos... Ir šis projektas vertas vadintis didžio žmogaus vardu. Šiandien aš inauguruoju „Burj Khalifa“, – sakė šeichas Mohammadas.

Dubajaus naująjį dangoraižį suprojektavusios Čikagoje įsikūrusios firmos „Skidmore, Owings and Merrill (SOM) inžinierius Billas Bakeris (Bilas Beikeris) sakė, kad lyg šiol „Burj Dubai“ vadintas pastatas nustatė naujas statybos ribas.

„Manėme, kad jis bus tik šiek tiek aukštesnis negu ankstesnis aukščiausias dangoraižis „Taipei 101“ (jo aukštis – 508 metrai). Tačiau statybas vykdžiusi kompanija „Emaar“ nuolat prašė mūsų didesnio aukščio, tačiau iš pradžių nė nežinojome, kokį didžiausią aukštį galime pasiekti“, - aiškino jis.

„Sugebėjome suderinti šį pastatą taip kaip derinamas muzikos instrumentas. Kildami vis aukščiau nustatėme, kad šio proceso metu... galime pasiekti daug didesnį aukštį nei galėjome įsivaizduoti, - pabrėžė inžinierius. - (Statydami) „Burj Dubai“ nemažai pasimokėme. Manyčiau, jog lengvai galėtume pastatyti kilometro aukščio (dangoraižį). Optimistiškai vertiname galimybes pasiekti netgi didesnį aukštį“.

160 aukštų dangoraižis, kurį statant buvo išlieta 330 tūkst. kubinių metrų betono ir panaudota 31,4 tūkst. tonų plieno, yra matomas iš už 95 kilometrų.

Dangoraižyje „Burj Dubai“ įrengti 57 liftai, kuriais gyventojai kils į 1 044 butus, o darbuotojai - į 49 aukštus užimančius biurus. Šiame pastate taip pat veiks viešbutis, kurio interjerą suprojektavo italų dizaineris Giorgio Armani. SOM architektas Adrianas Smithas sukūrė siaurėjančią spiralinę konstrukciją, kurios skerspjūvis yra trijų spindulių žvaigždės pavidalo. Viršuje ji pereina į vientisą plieno ir stiklo bokštą, kurį vainikuoja milžiniška smailė. Baigiant bokšto statybą, betonas buvo keliamas į rekordinį 605 metrų aukštį (kaip atrodo pasaulis iš tokio aukščio, galite peržiūrėti šiame video).

SOM vykdantysis partneris ir pagrindinis šio projekto vadybininkas George'as Efstathiou sakė, jog trijų spindulių žvaigždės pavidalo dangoraižis yra labai stabilus. „Panaudojome tą bazinį... planą, taip pat panaudojome islamo geometrines figūras ir smailiaviršūnes arkas. Kylant vertikaliai, šis pavidalas smailėja, siekiant sumažinti vėjo poveikį“, - jis sakė AFP.

„Šis pastatas labai tylus. Daugelis audrų (jame) visiškai nejuntamos. Šis pastatas daug tylesnis, negu ankstesni superaukšti pastatai, nors jie yra žemesni“, - sakė G.Efstathiou. Manoma, kad „Burj Dubai“, kuris buvo pradėtas statyti 2004 metais, kainavo apie milijardą JAV dolerių.

Šiame projekte dalyvavo Pietų Korėjos bendrovė „Samsung Engineering & Construction“, Belgijos statybos įmonių grupė BESIX ir Jungtinių Arabų Emyratų „Arabtec“. Šis dangoraižis tapo 20 mlrd. kainavusio naujo komercinio rajono „Downtown Burj Dubai“ pagrindine ašimi. Tame rajone bus įrengta 30 tūkst. butų, taip pat veiks didžiausias pasaulyje prekybos centras „Dubai Mall“, kuriame, kaip pranešama, bus 1 200 parduotuvių.

Prieš iškilmingą „Burj Dubai“ atidarymą pirmadienį nekilnojamojo turto agentai nurodė, kad to dangoraižio gyvenamųjų apartamentų paklausa labai padidėjo. Vystytojai visus jo butus išpardavė jau prieš kelerius metus. Nors per praeitus metus nekilnojamojo turto kainos Dubajuje smuko daugiau nei 50 proc., tačiau agentai sakė AFP, kad naujojo dangoraižio patalpų kaina sumažėjo gerokai mažiau.

„2008 metais nusipirkau butą su vienu miegamuoju 80-ame aukšte už 3 mln. dolerių. Nusmukus kainoms, mano nuostoliai bus milžiniški - bent jau teoriškai“, - vienas palestinietis verslininkas sakė AFP.

Šio dangoraižio komercinės patalpos per nekilnojamo turto kainų piką 2008 metais, prieš smogiant pasaulinei recesijai, buvo pardavinėjamos po 4,5-5,5 tūkst. JAV dolerių už kvadratinę pėdą (48,4-59,2 tūkst. dolerių už kvadratinį metrą).

Kai kurie ekspertai mano, kad „Burj Dubai“ bus paskutinis iš Dubajų pasaulyje išgarsinusių milžiniškų statybos projektų, tokių kaip 3 kilometrų ilgio palmės pavidalo dirbtinė sala „Palm Jumeirah“, kurios projektą įgyvendina sunkų laikotarpį išgyvenanti kompanija „Nakheel“.

Dabar jau mažai tikėtina, jog Dubajuje iškils planuotas 1 000 metrų aukščio dangoraižis „Nakheel Tower“ arba 2,4 km aukščio gigantas "Jumeirah City", Kuveite - aukštesnis nei 1 000 metrų pastatas „Madinat al Hareer“ (Šilko miestas), taip pat 1 600 metrų aukščio dangoraižis Džidoje, kuri planavo pastatyti Saudo Arabijos milijardierius princas Alwaleedas bin Talalas (Alvalidas bin Talalas).

G.Efstathiou prognozuoja, kad aukštesnis nei „Burj Dubai“ dangoraižis gali būti pastatytas ne anksčiau nei po dešimtmečio. „Burj Dubai“ buvo planuojamas visiškai kitokiais laikais, o šių aukštų dangoraižių (statybos) pagrindinė varomoji jėga yra ekonomika“, - pabrėžė jis.

„Jeigu pasakytumėte man, kada įvyks permaina ekonomikoje, man būtų lengviau atsakyti, kada gali būti pastatytas kitas toks pastatas. Tačiau žinome, kad projektavimą pradėjus šiandien, pastatas gali iškilti ne anksčiau nei po 7-10 metų“, - pridūrė ekspertas.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: 15min.lt
(8)
(0)
(8)

Komentarai (6)