Povandeninis automobilis sQuba jau sukonstruotas ir išbandytas (Video)  (8)

Praėjusių metų gale mes pasakojome apie įdomų Šveicarijos įmonė Rinspeed projektą – automobilį, galėsiantį važiuoti tiek sausuma, tiek plaukti vandens paviršiumi (tokios amfibijos jau gaminamos senokai) ir net saugiai panerti po vandeniu. Idėja pasiskolinta iš Džeimso Bondo ir jo filmo „Šnipas, kuris mane mylėjo“ (The Spy Who Loved Me). Tuomet tai tebuvo projektas, o dabar jau galime pristatyti tikrą veikiantį modelį.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Rinspeed naująjį modelį pademonstruoti ketino šį pavasarį, tačiau pirmosios žinios apie jį mus pasiekė jau dabar – nepasibaigus kalendorinei žiemai. Sveikinimai kompanijai už viršplanių vykdymą. Povandenis automobilis sQuba turi kiek netikėtą išorę – jis yra be stogo. Taigi, panerti su juo galima, bet sausi neišliksit. Toks sprendimas priimtas dėl dviejų priežasčių – pirmiausia, uždaras salonas turėtų būti hermetizuotas ir norint panerti su salone esančiu oru, tektų automobilio masę padidinti dviem tonomis. Be to, nesant stogo, bet kada galima lengvai išplaukti į paviršių, jei jau netikėtai kas nors nutiktų automobiliui. Įdomi detalė – jeigu salone nelieka žmonių, sQuba pats išplaukia į paviršių. Po vandeniu automobilį varo du sraigtai, įtaisyti po užpakaliniu bamperiu ir du išmetamo vandens srautai, esantys netoli priekinių ratų. Sausumoje automobilis varomas ratais. Kiekvienas iš trijų varomųjų elementų sujungtas su atskiru elektros motoru, maitinamu iš ličio-jonų akumuliatorių. Prieš pat pasinėrimą vairuotojas ir bendrakeleivis užsideda permatomas kaukes su deguonies padavimo vamzdeliais, einančiais į oro balioną. Automobilio interjeras pagamintas iš detalių, atsparių sūriam jūros vandeniui. Sėdynės padengtos didelį trinties koeficientą turinčia medžiaga, kuri kartu su saugos diržais padeda išlaikyti žmonės savo vietose. Be to, sQuba salonas papuoštas briliantais ir brangakmeniais – žodžiu viskas parengta taip, jog sugundytų patį Džeimsą Bondą.

Aišku, konstruktoriams teko gerokai paplušėti apgalvojant kiekvieną detalę, tačiau dėl to sQuba vienodai gerai jaučiasi tiek sausumoje, tiek ir po vandeniu. Tiesa, kaip ateities automobiliui, inžinieriai nepamiršo dar vienos malonios smulkmenos – visiškai savarankiškai veikiančio autopiloto, leidžiančio jam judėti kelyje ne tik be vairuotojo, bet apskritai be jokio žmogaus salone. Aplinkoje jam padeda orientuotis lazeriniai radarai.

Kaip visa tai atrodo realybėje galite peržiūrėti šiame video intarpe. Tiesa, jis gana ilgokas (5,5 minutės), bet vaizdai verti sugaišto laiko.

Plačiau apie projekto idėją galite paskaityti šioje naujienoje.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (8)

Susijusios žymos: