Vertikali sodininkystė - gamtos "grafiti"  (8)

Vertikali sodininkystė populiarėja visame pasaulyje. Gyvos augalų sienos ne tik primena meno kūrinius, bet ir turi praktinę reikšmę - vėsina aplinką, veikia raminančiai, atgaivina orą, be to, kai kurios augalų rūšys gražiai žydi arba išaugina vaisių arba daržovių. Pateikiame trumpą supažindinimą su vertikalia sodininkyste.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Gyvosios sienos dar kartais vadinamos žaliosiomis sienomis (angl. green walls), vertikaliais sodais (angl. vertical gardens) arba dangaus fermomis (angl. sky farms). Jos paprastai yra pastato dalis ir susideda iš kokios nors augalų rūšies. Tokio tipo sodai kartais laikomi urbanistine sodininkyste, kadangi jie gerai tinka miestų aplinkai, kur antžeminės erdvės kiekiai yra labai riboti, tačiau gausu vertikalios erdvės. Šie žmogaus kūriniai gali būti gan įspūdingi savo išvaizda, o kai kuriais atvejais jie netgi specialiai auginami, kad filtruotų į pastatą (ant kurio jie auga) patenkantį orą .

Vertikalius sodus galima auginti ant beveik bet kokio tipo sienos, naudojant arba nenaudojant dirvožemio. Juos galima patalpinti tiek ant vidinių, tiek ant išorinių sienų. Jei gyvajai sienai netrūksta vandens, tada dirvožemio arba visai nereikia, arba reikia tik mažo kiekio. Įspūdingos "dangaus fermos" tiesiogine žodžio prasme suteikia gyvybę seniems apirusiems pastatams, stovintiems miestų viduryje. Jie vis populiaresni ofisuose, privačiuose namuose ir mažmeninės prekybos parduotuvėse - iš esmės dėl savo nepakartojamo grožio ir natūralių oro gryninimo savybių.

Gyvosios sienos greitai tapo daugelio žmonių mėgstama meno forma. Vienas šios srities pionierių yra menininkas Patrick'as Blanc'as. Jis tyrinėjo, kaip laukiniai augalai sugeba augti vertikaliai, nereikalaudami dirvožemio, ir greitai sukūrė būdą, kaip sukurti meniškai atrodančias augmenijos sienas, kurios būtų ir lengvos, ir reikalautų mažai priežiūros. Kadangi tokios gyvosios sienos sverdavo tik apie 30kg (ar netgi mažiau) vienam kvadratiniam metrui, jis atkreipė dėmesį į tai, kad beveik bet kokio tipo siena gali išlaikyti vertikalaus sodo svorį. Visame pasaulyje yra daugybė vertikalių sodų pavyzdžių. Trumpai paminėsime keletą pačių kūrybingiausių ir gražiausių gyvųjų sienų iš viso pasaulio. Žinoma, galbūt kai kuriuos puikius egzempliorius būsime praleidę, tačiau būsime dėkingi jei mums apie juos papasakos mūsų portalo lankytojai.


Musee du quai Branly, Paryžius, Prancūzija

Paryžius yra savotiška vertikaliųjų sodų Meka. "Meilės mieste" darosi vis populiariau dekoruoti sienas įvairiausiais nuostabiais augalais, nesvarbu ar tai skirta menui, ar daugiau ekologijai. Viena priežasčių tokiam polėkiui yra tai, jog jame gyvena šios meno rūšies kūrėjas Patrick'as Blanc'as. Jis ir kiti gyvųjų sienų menininkai čia yra sukūrę daugybę nuostabių kūrinių.

Šis populiarus muziejus netoli Eifelio bokšto Paryžiuje yra vienas geriausių vertikalių sodų pavyzdžių, sukurtų menininko Patrick'o Blanc'o. Čia gyvoji siena yra apie 200 metrų ilgio ir 12 metrų aukščio. Muziejaus gyvasis eksterjeras kažkada buvo ypač puikios būklės ir spinduliavo natūraliomis spalvomis, tačiau dabar yra atsiradę šiokių tokių drėkinimo problemų. Tačiau nepaisant to sodas išliko kvapą užimančio nuostabumo.





Dangaus ferma, Las Vegas

Prieš kurį laiką pasiūlytas 200 milijonų dolerių vertės "dangaus fermos" Las Vegas mieste projektas būtų pirmasis 30 aukštų tokio tipo pastatas. Kiekviename aukšte būtų žemės ūkiui skirti plotai. Yra preliminariai įvertinta, jog tokio tipo ferma kasmet galėtų pagaminti tiek maisto, jog jo pakaktų 72000 žmonių.  Pastate būtų auginama apytiksliai 100 skirtingų javų rūšių. Už parduodamą produkciją ir turizmą galima būtų gauti apie 40 milijonų dolerių per metus. Ši dangaus ferma kol kas egzistuoja tik preliminariuose projektavimo etapuose, ir kol ji taps tikra vertikaliąja ferma, gali praeiti šiek tiek laiko (jei galų gale nebus nutarta šio projekto visai atsisakyti).




Dangaus ferma, Toronto, Kanada

Nauja vertikali ferma Toronte galėtų išmaitinti 35000 vietos gyventojų kasmet. Jos pranašumas yra tai, jog šiam 58 aukštų pastatui pastatyti reikėtų tik 1,32 hektaro žemės ploto, bet ji galėtų sukurti produkcijos tiek, kiek ir 420 hektarų ploto ferma. Preliminariais vertinimais iš jos kasmet būtų gaunama 23 milijonai dolerių pajamų.




Residence Antilia, Mumbai, Indija

Šis naujasis ekologiškas namas turėtų būti baigtas šių metų pabaigoje. Jį užbaigus jam priklausys didžiausią ir aukščiausią gyvąją sieną turinčio pastato rekordas. Šis 200 metrų aukščio pastatas pavadinimu Residence Antilia turės vertikalius sodus per visą išorinių sienų aukštį. Revoliucinis dizainas leis pastatą vadinti ne tik pasaulio "žaliausiu" dangoraižiu, bet ir viena unikaliausių ir gražiausių struktūrų pasaulyje. Tiesa, jo kaina - 1 milijardas dolerių.




Parabienta gyvosios sienos sistema, Japonija

Šią gyvąją siena gamina ir parduoda dvi Japonijos kompanijos. Joms pavyko sukurti lengvą, pigų ir labai funkcionalų produktą. Gyvoji siena vadinama "Parabienta", ir kainuoja apytiksliai $60 už kvadratinę pėdą apie $650 už kvadratinį metrą). Ši ekologiška siena gerai vėsina pastatus, padedant natūraliai augaluose vykstantiems vėsinimo procesams ir sudarant šešėlį.




Foundation Cartier, Paryžius

Augalų siena ties Foundation Cartier įėjimu nebuvo karpoma ar kitais būdais trumpinama nuo pat pasodinimo 1998 metais. Vienintelė šio nuostabaus sodo priežiūra - kas 2-3 mėnesius čia užeinantis sodininkas, pašalinantis nukritusius lapus ar augalų dalis, ir reikiamose vietose augalus atsodinantis.


 

BHV Homme

Vertikalus sodas šioje populiarioje Paryžiaus parduotuvėje jai prideda nemažai gyvumo. Iš toli ši meniška gyvoji siena beveik primena abstraktaus meno kūrinį.




Pershing Hall Hotel viešbutis

Pershing Hall Hotel viešbučio kieme įterptas 30 metrų aukščio vertikalus sodas, kuriame patalpinta virš 250 skirtingų augalų rūšių.



Club Med Champs-Elysees

Šis mažas vertikalus sodas skirtas reprezentuoti augalus iš 5 skirtingų kontinentų. Sodas sukurtas siekiant padidinti ir taip aukštos klasės poilsiavietės jaukumą. Sodas matomas iš išorės ir naktį apšviečiamas specialiu apšvietimu.


CaixaForum, Madridas, Ispanija

Kaip vienas naujausių Madrido muziejų, CaixaForum išties pakelia inovacijos sampratą į naują lygmenį dar net neįėjus į vidų. Viena išorinė siena padengta didžiuliu 24 metrų aukščio vertikaliuoju sodu, turinčiu daugiau kaip 15000 augalų iš daugiau kaip 250 skirtingų rūšių. Ši meniška kompozicija yra vienas geriausiu gyvosios sienos pavyzdžių Ispanijoje.



Vertikalieji sodai, Bankokas, Tailandas

Vertikaliosios sodininkystės fenomenas plinta visame pasaulyje - ne išimtis ir Bankokas. Pirmosiose dviejose nuotraukose parodytas Siam Paragon prekybos centras, o trečioje parodytas puikus pavyzdys, kaip strategiškai išdėsčius augalus išilgai lifto Emporium Bangkok pastate galima sukurti puikų dekoratyvinį aspektą.




Guggenheim'o muziejus, Bilbao, Ispanija

Priešais Guggenheim'o meno muziejų aptiksite puikų vertikalios sodininkystės pavyzdį - tai yra šuniuko skulptūra, padaryta beveik vien tik iš augalų. Menininkas Jeff'as Koons'as sukūrė šį 13 metrų aukščio "augalinį šuniuką" prieš daugiau nei dešimtmetį, naudodamas plieninį karkasą ir įvairiausius augalus.



ACROS Fukuoka Prefectural International Hall, Japonija

Beveik 10000 kvadratinių metrų ACROS Fukuoka pastato stogas yra vienas toks pasaulyje. 18 aukštų pastatas turi 15 pakopinių terasų, kuriomis galima užlipti iki pat viršaus. Terasos skirtos sukurti ramią ir tylią aplinką viduryje miesto. Tam panaudota daugybė augalų, sukurti netgi dirbtiniai kriokliai ir mažyčiai tvenkiniai, kurie padidina raminantį neįprasto eksterjero įspūdį.



Gyvosios sienos, Nyderlandai

Šis pastatas yra puikus pavyzdys, kaip galima suteikti "prieskonio" nuobodžiam eksterjerui ir paversti jį į gyvą ir kvėpuojančią žaliąją sieną. Augalai auga ploname veltinio ir akmens vatos sluoksnyje, kuris sėkmingai pakeičia dirvožemį. Augalų šaknims maitinančios medžiagos tiekiamos panaudojant lietaus vandenį, jį pumpuojant tiesiai per audinį.


Ateities vertikaliųjų fermų projektai 

Idėja išsaugoti vertingą žemės plotą ir išsiplėsti vertikalia kryptimi intriguoja daugelį projektuotojų, dizainerių, architektų ir savivaldybių atstovų. "Dangaus fermos" leidžia gauti derlių ištisus metus ir jas galima statyti viduryje judriausių pasaulio miestų. Augant populiacijai, didėjant maisto kainoms ir vykstant intensyviai urbanizacijai, tradicinis žemės ūkis gali tapti neefektyvus. Tai kelia įdomų klausimą: ar gali šios futuristinės žaliosios utopinės vizijos tapti standartu ir nauju ateities ūkininkavimo  būdu? Tai parodys tik laikas.




Parengta pagal:

15 Living Walls, Vertical Gardens & Sky Farms (Neatorama)

15 Living Walls, Vertical Gardens & Sky Farms (Environmental Graffiti)


Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (8)