Atsisveikinimas su lemputėmis  (30)

Kaitinamųjų elektros lempučių dienos suskaičiuotos: artimiausiais metais jas pakeis energiją taupančios lempos. Tai numatyta Europos Komisijos, kuri iki 2009 metų ketina patvirtinti griežtesnius efektyvaus elektros energijos naudojimo apšvietimo technikoje ir elektros prietaisuose standartus, planuose, rašo Vokietijos dienraštis „Frankfurter Rundschau“.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Griežtesni normatyvai nustatys, kokį energijos kiekį turi vartoti vieni ar kiti prietaisai, paaiškino ES energetikos komisaro Andrio Piebalgo atstovė spaudai. Tačiau kol kas dar nėra aišku, kada konkrečiai pasibaigs klasikinių kaitinamųjų elektros lempučių dienos ir jos visiškai pradings iš rinkos.

Pasak dienraščio, vartotojų niekas nevers tuoj pat išsukti kaitinamąsias lemputes iš lizdų ir pakeisti jas energiją taupančiais šviesos šaltiniais. Tiesiog per kelerius artimiausius metus įprastos lemputės paprasčiausiai dings iš parduotuvių lentynų.

Šiuo metu vyksta Europos Komisijos konsultacijos su specialistais ir elektros įrenginių gamintojų susivienijimais. Galimi du scenarijai, rašo „Frankfurter Rundschau“. Pagal ambicingąjį variantą jau po vienerių metų nuo sprendimo priėmimo visas didesnio nei 40 W galingumo kaitinamąsias lemputes privalomai pakeis energiją taupančios lempos, o po 2 metų iš rinkos bus išimtos ir silpnesnės nei 40 vatų tradicinės lemputės.

Praėjus 5 metams nuo naujų standartų diegimo pradžios taip pat bus pakeistos ir visos įprastos halogeninės lempos. Europos elektros lempų gamintojų susivienijimas (ELC) reikalauja, kad būtų patvirtintas iki 2015 m. galiosiantis veiksmų sekos planas. Pramonininkų teigimu visame pasaulyje nėra pakankamų gamybinių pajėgumų, kad būtų įmanoma iškart pereiti prie elektrą taupančių lempų gamybos.

Kaitinamosios elektros lempos laikomos energijos „rajūnėmis“, pastebi „Frankfurter Rundschau“. Europos Komisijos duomenimis ES šalyse kasmet būtų galima sutaupyti iki 45 mlrd. kilovatvalandžių elektros energijos, jei visuose namuose ir butuose būtų naudojamos taupios elektros lemputės. Tai atitinka maždaug 10 mln. šeimų elektros energijos poreikį. Kaitinamosios lempos apšvietimui naudoja vos 5 proc. energijos, likę 95 proc. – tai šiluminė energija.

Vokietijos aplinkosaugos organizaciją BUND ši naujiena pradžiugino, teigia dienraštis. „Kaitinamoji lempa veikiau yra šildymo prietaisas, o ne šviesos šaltinis“, - pareiškė BUND atstovas spaudai Rüdigeris Rosenthalis. Vis dėlto daugeliui vartotojų bus nelengva pereiti prie energiją taupančių lempų, nes jos brangesnės. Todėl BUND reikalauja sukurti fondą, kuris remtų „taupiųjų“ lempų gamybą.

Tačiau klasikinių elektros lempučių šviesa yra „šiltesnė“, pastebi dienraštis. „Daugelis nenorėtų atsisakyti kaitinamųjų lempučių“, - patvirtino bendrovės „Philips“, kuri be kita ko gamina ir elektros lemputes, atstovas Klausas Petris. Todėl gamintojai nagrinėja alternatyvius variantus, kurie padėtų išsaugoti daugelį kaitinamosioms lemputėms būdingų savybių. Pavyzdžiui, šį rudenį „Philips“ ketina rinkai pateikti tradicinės lemputės pavidalo halogeninę lempą.

Pernai „Philips“ pardavė 200 mln. kaitinamųjų ir 25 mln. energiją taupančių lempučių. Šiaip ar taip, pastarųjų paklausa didėja – pirmiausia dėl brangstančios elektros. Kaitinamosios lemputės sudaro 7 proc. „Philips“ konkurentės „Osram“ apyvartos, tačiau bendrovė nenurodo, kokią jos dalį sudaro „taupiosios“ lemputės.

Kaitinamosios lemputės savo pozicijas užleidžia ne tik Europoje, bet ir visame pasaulyje, rašo „Frankfurter Rundschau“. Pavyzdžiui, N. Zelandija, Australija ir JAV Kalifornijos valstija jau paskelbė uždraudžiančios (bent jau iš dalies) tradicines lemputes, taip begėdiškai eikvojančias energiją.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (30)