Pristatyti nauji žvalgybiniai nepilotuojami skraidymo aparatai  (4)

Šį kartą inžinierių išradingumą pademonstravo Prancūzija – ji pristatė iki šiol vieną iš mažiausių pasaulyje nepilotuojamų žvalgybinių skraidymo aparatų, iš išvaizdos labai primenantį reaktyvinį lėktuvą, tik sveriantį nuo pusės iki vieno kilogramo.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Naujovė, pavadinta Spy Arrow, pristatyta tarptautinėje ginkluotės parodoje Eurosatory 2008. Kol kas kompanijos Thales konstruktoriai dirba ties dviem Spy Arrow modifikacijom. Nors abiejų išorinė išvaizdą primena reaktyvinį lėktuvą, yra ir tam tikrų skirtumų.

Lengviausias variantas LW yra šviesios spalvos ir skirtas skraidymui dieną – jo pagrindinis energijos šaltinis yra saulės energija. Jo darbinis skrydžio nuotolis siekia 2 km, o bendroji masė – 500 gramų (iš jų 100 gramų naudingo krovinio).

Kitas modelis HC yra tamsus ir gali nešti dvigubai didesnį krovinį – iki 200 gramų (tačiau jo bendroji masė siekia 1,2 kg) bei skraidyti ne tik dieną, bet ir naktį. Taip pat HC galima „apginkluoti“ papildomu infraraudonųjų spindulių jutikliu. Šio aparato darbinis skrydžio nuotolis pasiekia 3 km.

Jei yra poreikis, abu aparatus galima papildyti cheminio arba biologinio užterštumo jutikliais, oro mėginių paėmimo įranga, fotoaparatu ir videokamera.

Abu aparatus nesunkiai valdo vienas operatorius ir tam nereikia jokių ypatingų treniruočių: skraidyklės veikia praktiškai autonominiu režimu – pačios kyla ir leidžiasi, savarankiškai skrenda ir išvysto kreiserinį greitį nuo 50 iki 100 km/h. Spy Arrow skirti vykdyti žvalgybines misijas iki pusvalandžio trukmės.

Jeigu skrydžio metu įvyktu netikėtas gedimas ir aparatas nukristų ant žemės arba net ant žmonių, Thales konstruktoriai įsitikinę, jog nieko baisaus neįvyktų: Spy Arrow sukonstruotas iš „minkštų“ medžiagų, o skrydžiui naudoja įprastinį nedidelio diametro propelerį.

Planuojamas pagrindinis skraidyklių pritaikymas – krovininių konvojų palyda. Skraidyklės galės periodiškai žvalgyti kelionės maršrutą pagal nustatytą schemą ir tikslinti žemėlapį bei ieškoti galimų pasalų. Tikimasi, jog pirmoji serijinė Spy Arrow partija į rinką išeis jau 2009 metais.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (4)

Susijusios žymos: