Tankų krizė Rusijoje  (30)

Rusijos kariuomenė apimta „tankų krizės“: be šiuolaikinės elektronikos iki 2030-ųjų mūšyje jie būtų akli kaip kačiukai. Bent jau taip tvirtina pačios Rusijos žiniasklaida.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Kompiuteris „nelimpa“ prie šarvų, rašo Rusijos dienraštis „Nezavisimaja gazeta“. Pasak jo, modernizuoti rusiški tankai „T-72“, „T-80“, „T-90“ savo kovinėmis savybėmis žymiai nusileidžia amerikietiškam „M1A2 Abrams“, vokiškam „Leopard-2A6“ ar britų „Challenger 2“. Vienintelė viltis, pasak dienraščio – planuojamas tanko „T-95“ priėmimas į ginkluotę.

Neseniai Rusijos sausumos kariuomenės vadas Aleksejus Maslovas pareiškė, kad kovinės informacinės ir valdymo sistemos (KIVS, rus. BIUS, elektroninės bei kitokios techninės įrangos priemonių, skirtų automatiniam ginklų valdymo ir manevravimo rekomendacijų pateikimui – red.) jau kuriamos, ir gana sėkmingai. Tiesa, jo teigimu KIVS sistemų įrengimas pasenusiuose tankuose yra pernelyg brangus ir todėl netikslingas. A. Maslovas pareiškė, kad KIVS planuojama diegti tik šiuo metu kuriamuose tankų ir šarvuočių modeliuose.

Pasak dienraščio, KIVS papildo automatizuotą taktinės grandies valdymo sistemą. Tanko vadas kompiuterio ekrane gali matyti priešo ir savo pajėgų pozicijas, o tai leidžia imtis priemonių užkertant kelią potencialiai grėsmei. Tačiau, sprendžiant iš generolo A. Maslovo žodžių, net ir pakankamai moderniais laikomi tankai „T-90“ jau yra pasenę, ir KIVS juose nebus diegiamos.

Jei taip, kyla klausimas, kodėl „T-90“ vis tebegaminami? – klausia dienraštis. Tiesa, pastebima straipsnyje, pakankamas naujausių tankų kiekis kariuomenę pasieks ne anksčiau, nei 2030 metais. Tačiau iki to laiko Rusijos tankai ir šarvuočiai kovos lauke bus tarsi akli kačiukai, tvirtina „Nezavisimaja gazeta“.

Generolo A. Maslovo pareiškimas, kad KIVS įrengimas „T-72“, „T-80“ ir „T-90“ modelio tankuose yra pernelyg brangus ir todėl netikslingas, yra itin ciniškas šių tankų įgulos atžvilgiu. Ko vertas tankų modernizavimas, jeigu jis neužtikrina esamų įgulos narių apsaugos priemonių? – klausia dienraštis. Dera priminti, kad kuriant tanką „Merkava“ svarbiausiu reikalavimu izraeliečiai laikė maksimalų tankistų išgyvenimo mūšyje lygio užtikrinimą. O pas mus viskas priešingai, rašo „Nezavisimaja gazeta“. Mūsų kariuomenės vadas paskaičiavo, kad KIVS įrengimas gerokai brangesnis už žmonių gyvybę.

Dabartiniai ginkluotųjų pajėgų vadai ignoruoja savo buvusių, labiau kvalifikuotų kolegų nuomonę, teigia dienraštis. Antai buvęs Vyriausiosios automobilių, šarvuočių ir tankų valdybos viršininkas Sergejus Majevas tvirtina, kad „iki 2010 – 2020 m. išspręsti pariteto su užsienio šalių šarvuota technika ir ginkluote problemą vien tik priimtinais kaštais vykdant modernizaciją vargu ar įmanoma. Esminis šiuolaikinio šarvuotos technikos ir ginkluotės parko kūrimo problemos sprendimas gali būti pasiektas tik pereinant prie perspektyvios ginkluotės pavyzdžių“.

Kalbėdamas apie tolimesnį Rusijos tankų modernizavimą tobulinant jų ginkluotę, S. Majevas pabrėžė, kad šios krypties galimybės ribotos – jas lemia naudojamo pabūklo energetikos savybės. Todėl, atsižvelgus į tai, kad tankai „T-72“ ir „T-80“ bus Rusijos tankų parko pagrindas dar ilgą laiko tarpą, manoma, kad viena iš ginkluotės modernizavimo krypčių galėtų būti dabartinio pabūklo pakeitimas galingesniu.

Šiuo metu Rusijos kariuomenė yra apginkluota gana plataus spektro tankų tipais: tai ir „T-62“, ir „T-64“, „T-72“, „T-80“, „T-90“ bei jų modifikacijos, pastebi dienraštis. Tai sukelia milžiniškų sunkumų aprūpinant dalinius degalais, tepalais, atsarginėmis dalimis, instrumentais, įranga ir techninės priežiūros priemonėmis. Tokios įvairovės tankų parko išlaikymas nuostolingas ir ekonomiškai. Generolas S. Majevas pabrėžia, kad ginkluotės tipų skirtingumas – pats bjauriausias Rusijos ginkluotųjų pajėgų techninio aprūpinimo reiškinys. Dėl to geometrine progresija išauga skirtingų techninio aprūpinimo ir remonto priemonių poreikis.

Generolo A. Maslovo teigimu tankų tipų įvairovės problema dėl įvairių priežasčių gali būti išspręsta tik ateityje. Gaila, kad nenurodomos chronologinės tokios ateities ribos, pastebi dienraštis.

Praėjusių metų gruodį Rusijos kariuomenės ginkluotės viršininkas armijos generolas Nikolajus Makarovas pranešė džiugią naujieną, kad 2009 m. ginkluotę planuojama papildyti nauju tanku. Tačiau dabartinė Rusijos gynybos pramonės komplekso situacija yra kritiška, rašo „Nezavisimaja gazeta“.

Karinės pramonės komplekso mokslinės – techninės, medžiagotyros, bandomosios bazės būklė yra nepatenkinama, tvirtina dienraštis. Pablogėjo kadrų kokybė mokslo bei gamybos sferose. Kone visiškai sudėvėtas staklių ir kitokios technologinės įrangos parkas. Prarasta šimtai įvairiausių pavyzdžių gamybos technologijų. Šią padėtį dar labiau apsunkina susiklosčiusi kolektyvinė neatsakingumo už gynybos pramonės komplekso programų formavimą ir vykdymą sistema, rašo „Nezavisimaja gazeta“.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (30)

Susijusios žymos: