Saulės veidrodis tirpdys plieną  (14)

JAV Masačiūsetso technologijų universiteto (MIT) studentai tobulina veidrodžių technologiją, kuri medį paverčia garais ir – kol kas teoriškai – gali išlydyti metalą.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Tyrimų tikslas – pigiai ir labai efektyviai panaudoti saulės energiją.

Studentų sukurtas įgaubtas veidrodis yra maždaug 3,6 m ilgio ir tokio paties pločio. Jis pagamintas iš paprasto metalo karkaso, kuriame įtvirtinti mažesni veidrožiai, fokusuojantys saulės šviesą į vieną tašką.

„Pirmiausia siekiame sukurti šilumos šaltinį, kuris būtų pigesnis nei gamtinės dujos ar nafta, – aiškina Mattas Ridderis, studentų įkurtos bendrovės „Raw Solar“ atstovas spaudai. – O galutinis tikslas – elektros gamyba“.

Vadinamieji saulės kolektoriai žmonijai žinomi tūkstančius metų. Pasakojama, kad graikų matematikas Archimedas su tokiu veidrodžiu pelenais pevertė visą romėnų laivų flotilę.

Išlenkti veidrodžius ir nulieti karkasą labai nesunku, todėl technologijos kaštai yra didelis privalumas.

„Tai tiesiog neįtikėtinai paprasta struktūra, – teigia David Pelly, studentų komandos patarėjas. – Norint ją pagaminti, nereikia silikono ar robotinių mechanizmų“.

Dabar komanda planuoja užvirinti vandenį iki maždaug 250 laipsnių Celsijaus ir taip sukurti pigią vandens garų technologiją pramonei. Tačiau paskaičiuota, kad veidrodžiu būtų galima pasiekti ir didesnį nei 1300 laipsnių karštį, kurio jau pakanka lydyti plienui.

Nors sufokusuoti šviesą ir pasiekti aukštas temperatūras yra paprasta, karštį paversti energija yra šiek tiek kebliau. Kaitinamos dujos plečiasi, o vanduo virsta garais, ir abu šiuos reiškinius žmonija jau išmoko įdarbinti elektros gamybai. Šviesą taip pat galima fokusuoti į specialius saulės baterijų elementus, kurie gali sukaupti didelius kiekius energijos.

Iliustracijoje: jaunieji mokslininkai per demonstraciją MIT studentų miestelyje garino ilgą medinį tašelį.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (14)