Pietų Korėja pasistūmėjo žingsniu arčiau link stabilios branduolinės sintezės  (22)

Pietų Korėjos mokslininkams pavyko dar vienu žingsniu pasistūmėti į priekį kuriant stabilius branduolinės sintezės reaktorius. Šalies Nacionaliniame branduolinės sintezės tyrimų institute (National Fusion Research Institute) atlikto eksperimento metu tyrinėtojams pavyko sukurti superįkaitintos plazmos būseną, kuri išliko stabili 249 milisekundes - beveik du su puse karto ilgiau nei buvo tikimasi. Tai naujos formos plazma, kurią būtų galima naudoti elektrai generuoti analogiškai įprastinėms atominėms jėgainėms, tačiau sukuriant gerokai mažiau radioaktyviųjų atliekų.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Naujosios kartos reaktoriaus operatoriai praėjusį antradienį pareiškė, jog įvykis žymi dar vieną futuristinių eksperimentų žingsnį kuriant žmogaus reikmėms skirtą neribotos energijos šaltinį. Įrenginys pavadinimu KSTAR (Korea Superconducting Tokamak Advanced Reactor) pirmą kartą plazmą savo vidinėje kameroje sugeneravo šių metų birželio 13 dieną. Reaktorius yra antrasis tokio tipo pasaulyje, generuojantis plazmą naudojant superlaidžią medžiagą. Instituto direktoriaus Kwon Myeon teigimu, pirmasis reaktorius pavadinimu EAST buvo pagamintas Kinijoje 2006 metais.

Iki birželio 30 dienos vykusių eksperimentų metu plazmą pavyko išlaikyti 249ms tekant didesnei nei 100 kiloamperų (kA) srovei. Maksimali srovė siekė 133kA. Pradinis mokslininkų tikslas buvo plazmą išlaikyti 100ms tekant maždaug 100kA srovei.  Medžiaga Nb3Sn buvo naudota kaip superlaidininkas. Plazma generuojama jonizuojant vandenilio dujas. Tai yra medžiagos būsena, kurioje atomų elektronai ir branduoliai atskiriami, ir tai yra būtinas etapas branduolinei sintezei, kurios metu atomų branduoliai jungiasi vienas su kitu. Šios reakcijos metu išskiriama energija.

Branduolinė sintezė laikoma ateities energijos šaltiniu. Ji suteiktų praktiškai neribotus energijos šaltinius, ir dėl to tai yra esminė potenciali alternatyva ribotiems iškasamo kuro šaltiniams. Tačiau technologijos realumas vis dar kelia abejonių mokslo pasaulyje. Korėja yra viena iš šalių-partnerių, dalyvaujančių Tarptautiniame Termobranduolinio Eksperimentinio Reaktoriaus (International Thermonuclear Experimental Reactor - ITER) projekte, kuris skirtas sukurti bandomąją-demonstracinę branduolinės sintezės jėgainę artimiausių 20 metų bėgyje, o komercinę jėgainę, gaminančią mažiausiai 1000 megavatų energijos - iki ketvirtojo dešimtmečio vidurio. Projekte taip pat dalyvauja JAV, Europos Sąjunga, Japonija, Rusija, Kinija ir Indija. KSTAR statymas prasidėjo 1995 metais ir buvo baigtas praėjusį rugsėjį. Pietų Korėjos vyriausybė projektui išleido apie 307 milijonus dolerių.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (22)