Priimti pirmieji puslaidininkinių šviesos šaltinių standartai  (4)

Mokslininkai iš Nacionalinio Standartų ir technologijos instituto (The National Institute of Standards and Technology (NIST), JAV), bendradarbiaudami su kitomis standartus tvirtinančiomis organizacijomis, priėmė du pirmus puslaidininkinių šviesos šaltinių (ang. LED, light emitting diodes) standartus.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Standartai svarbūs tuo, kad dabar visi gamintojai galės rinkai pasiūlyti vienodai apibūdinamus gaminius, naudos vienodus metodus matuojant spinduliuojamos šviesos stiprumą, jos spektrą, suvartojamą energiją, kuriant jų tvirtinimo detales.

Tikimasi, kad šie šviesos šaltiniai padės smarkiai sutaupyti energiją, ypač sunaudojamą gyvenamosios ir komercinėms patalpoms, gatvėms apšviesti. Nacionalinio Standartų ir technologijos instituto vertinimu, JAV net 22% visos pagaminamos elektros energijos yra sunaudojama apšvietimui, o bendrame energijos balanse (tai visa pagaminama energija – elektros, šiluminė, vėjo, saulės, hidroenergija ir kt.) apšvietimui naudojama 8% energijos.

Puslaidininkiniai šviestukai netrukus bus dvigubai efektyvesni nei fluorescencinės lempos ir dešimt kartų efektyvesni nei įprastos kaitrinės lemputės.

JAV energetikos departamentas jau iškėlė ambicingą tikslą – iki 2025 metų šalyje apšvietimui sunaudoti 50% mažiau elektros energijos nei dabar, departamento vertinimu, o tai per ateinančius 20 metų galėtų sutaupyti iki 280 milijardų JAV dolerių.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (4)