Vietoj teleskopo – kompiuterio vaizduoklis  (9)

Kompanija „Microsoft“ išleido programą, kuri įspūdingiausius kosminius reginius atveria kiekvienam astronomijos mėgėjui, turinčiam kompiuterį. Įmonės vadovas Bilas Geitsas (Bill Gates) tikisi, kad įrankis „įkvėps jaunus žmones domėtis astronomija ir mokslu“.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Programa „WorldWide Telescope“ yra nemokamas įrankis, sujungiantis nuotraukas iš geriausių antžeminių ir kosminių teleskopų. Kolekcijose – vaizdai, kuriuos užfiksavo NASA „Hubble“ ir „Spitzer“ teleskopai, Marso zondai bei orbitinė rentgeno spindulių observatorija „Chandra“.

„Vartotojai gali matyti kosmosą per rentgeno spindulių filtrą, išdidinti ryškius radiacijos debesis, o tuomet persijungti į matomosios šviesos režimą ir atrasti supernovos sprogimo likučius, kuriems yra tūkstantis metų“, – pasakoja Rojus Gouldas (Roy Gould), dirbantis Harvardo-Smitsono astrofizikos centre JAV.

„Tai nuostabi platforma, skirta paaiškinti ir sudominti žmones astronomija, ir manau, kad profesionalai ja taip pat naudosis“, - teigia Kalifornijos technologijų instituto atstovas Rojus Viljamsas (Roy Williams).

Norėdami išbandyti sistemą, vartotojai pirmiausia turi parsisiųsti „WorldWide Telescope“ programą iš interneto. Įranga veikia tik „Windows“ operacinėse sistemose.

Portalas, iš kurio programa siunčiasi reikiamus duomenis, vartotojams suteikia prieigą prie „terabaitų“ informacijos. Smalsuoliai gali tirti planetas, mėnulius ir kitus dangaus kūnus , pamatyti tikslią savo buvimo vietą iš kosmoso. Dangų stebėti galima ne tik skirtingų bangų ilgių režimais, bet ir per skirtingus teleskopus.

„WorldWide Telescope“, kuri kol kas veikia kaip bandomoji programa, siūlo ir galimybę dalyvauti virtualiose kelionėse po dangų, sukurtose geriausių astronomų. Pavyzdžiui, Harvardo astronomijos profesorė Alisa Gudman (Alyssa Goodman) kviečia pakeliauti po tamsiuosius galaktikų regionus, kuriuose gimsta žvaigždės ir planetos.

„Programą vertinu kaip atliekančią svarbią šviečiamąją misiją“, – sako Robertas Kiršneris, to paties universiteto profesorius. „Ji suteikia žmogui tam tikrą laisvę sekti paskui savo vaizduotę“.

Ši svetainė – tai Microsoft atsakas kitai panašiai ir labai greitai populiarėjančiai svetainei – Google Sky (http://www.google.com/sky/), ir nėra abejonių, kad šios konkurencinės kovos laimėtojais taps visi astronomijos mėgėjai.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (9)