Ateities medicininiai skeneriai - mobiliuosiuose telefonuose  (1)

Jau kurį laiką mokslininkai pripažįsta, jog šiandieniniai medicininiai skeneriai yra per daug grėmėzdiški ir brangūs, kad galėtų pilnai išnaudoti savo potencialą. Taigi siekiant "pakoreguoti" situaciją, Kalifornijos (JAV) Berkeley Universiteto mokslininkai sukūrė paprastą nešiojamą skenerį, kurį galima prijungti prie standartinio mobiliojo ryšio telefono. Telefonai iš prietaiso gautus duomenis persiunčia į galingus nuotolinius kompiuterius, kurie interpretuoja duomenis ir rezultatus grąžina atgal. Čia šie rezultatai ir tikėtina diagnozė vaizduojami tiesiog telefono ekrane.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Nuotraukoje kairėje parodytas kadras iš fantastinio serialo "Star Trek". Ten toks prietaisas buvo vadinamas "trikorderiu" (angl. tricorder). Dešinėje - įprastinis mobilusis telefonas, kurio ekrane vaizduojamas imituotas skenavimo rezultatas su tikėtinu krūties vėžio židiniu.

Kol kas sukurtas tik gan primityvus prototipas, tačiau jau dabar jis galėtų pagelbėti daugeliui žmonių, ypač iš besivystančių šalių. Bandymų metu nustatyta, jog perduodamų duomenų kiekis nėra didelis ir sistema su tuo visiškai susidorotų - pirminiais duomenimis užtektų mažiau nei 6 kilobaitų apimties duomenų paketo.

Projektą vykdantys mokslininkai tikisi žengti toliau į priekį. Artimiausiu metu planuojama sukurti portabilų ultragarso skenerį, kurį būtų galima sujungti su mobiliaisiais telefonais. Tikimasi, jog tokio prietaiso kaina būtų mažiau nei 1000 dolerių, kai tipinė medicininė ultragarso aparatūra kainuoja apie 70000 dolerių. Žinoma, tokie prietaisai tikslumu neprilygtų rimtiems analogams, tačiau pasaulyje gausu atveju, kai tokio tikslumo būtų daugiau nei pakankama.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (1)