Kalnų vienračių sportas (Video)  (3)

Važinėjimas dviračių giminaičiais - vienračiais - ilgai buvo laikomas klounų ir keistuolių sportu. Tačiau nedidelė, bet nuolat auganti pasaulinė ekstremalų bendruomenė sutvirtino keistosios transporto priemonės rėmą ir sukūrė naują sporto šaką, kurią praminė kalnų vienračių sportu (angl. Mountain Unicycling, Muni).


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Kalnų dviračiais paprastai siekiama nusileisti (arba pakilti) į kalną maksimaliu greičiu. Vienračio pilotas dažniausiai vienu ypu pasistūmėja vos kelias pėdas, intensyviai mindamas pedalais, šokinėdamas iš vienos vietos į kitą ir taip ieškodamas kuo patogesnės nusileidimo trajektorijos. Sportininkai dažnai kelis kartus įveikia tą pačią trasą, siekdami ištobulinti nusileidimo eigą.


Ši sporto šaka atsirado dar devintajame dešimtmetyje JAV Vakarų Pakrantėje. Dabar ji turi fanų visame pasaulyje. "Žmonėms patinka vienračių naujoviškumas. Tai ištisa subkultūra", sako Amerikos Vienračių Asociacijos, turinčios 865 narius, prezidentas Wendy Grzych.

Šiandieninis kalnų vienratis nėra paprasta vienratė transporto priemonė. Aliuminio rėmas yra stiprus ir lengvas. Sėdynė yra plati ir lengva; priekyje įtaisyta rankena leidžia vairuotojui šokinėti per uolas. Rato plotis apie 7,5cm, padangos protektorius parenkamas gilus, siekiant kuo geresnio sukibimo. Pasaulyje kalnų vienračius gamina mažiausiai 10 kompanijų, kurių kaina gali siekti daugiau kaip 1000 dolerių.


"Skraidančiu olandu" pramintas Van Koppen'as užsiima šiuo sportu jau penkerius metus. Jis pasakoja, jog šį sportą atrado važinėdamas kalnų dviračiais. "Važinėjimas vienračiais generuoja daug didesnį fizinį krūvį. Jums tenka naudoti visas kūno dalis - rankas, kojas, pilvą, nugarą", pasakoja sportininkas.  

“Muni yra sportas minimalistams ir problemas spręsti mėgstantiems asmenims - žmonėms, kuriems nuoseklus ir sekinantis darbas iki kol bus pasiektas tikslas nekelia sunkumų", pasakoja šakos aktyvistas Kris'as Holm'as. "Trasa, kuri yra visiškai nuobodi važiuojant kanų dviračiu, gali būti fantastiška užsėdus ant vienračio".

"Kalnų dviratininkai daro tai dėl adrenalino", sako Van Koppen'o bendražygis Eyal Aharoni. "Vienračiai yra susitelkimo reikalaujantis techniškas sportas. Reikalingo susitelkimo kiekis prilygsta meditacijai".


Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (3)