Nešiojamų kompiuterių konfiskavimai JAV pasienyje kelia nepasitenkinimo bangą  (11)

Pasirodo, jog JAV muitinės ir pasienio apsaugos (US Customs and Border Protection) agentai gali "atsitiktiniu" būdu pasirinkti į šalį įvažiuojantį asmenį ir konfiskuoti jo turimą nešiojamą kompiuterį, fotoaparatą, mobilųjį telefoną bei kitokius elektroninius įrenginius. Tai įvardijama kaip "konfiskavimas patikros tikslais" - agentai tikrina įrenginiuose saugomos informacijos pobūdį. Tokia pasienio politika jau sukėlė nemažą nepasitenkinimą keliautojų ir privatumo šalininkų tarpe.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Bill'as Hogan'as tokią procedūrą patyrė grįždamas iš Vokietijos į JAV vasario mėnesį. Muitinės pareigūnai Dulles Tarptautiniame Oro Uoste jį pasikvietė atskiram "pokalbiui". Pasirodo, jog jis galėjo grįžti į savo šalį, tačiau to padaryti "negalėjo" jo nešiojamas kompiuteris. 55 metų amžiaus laisvai samdomam žurnalistui Hogan'ui agentai pasakė, jog jis "pasirinktas atsitiktinei elektroninės daugialypės terpės (media) įrangos patikrai". Kompiuteris buvo grąžintas tik po maždaug dviejų savaičių.

Ar tokiems veiksmams reikalingas teismo išduotas orderis? Pasirodo, jog ne. Pareigūnams leidimas konfiskavimams ir kratai išduodamas tais atvejais, kai tokie veiksmai planuojami atlikti žmogaus namuose. Norint tą atlikti bet kurioje kitoje vietoje, reikalingas motyvuotas įtarimas nelegalia veikla. Tačiau pasienyje taisyklės pasikeičia. Šalies teisinė sistema yra nustačiusi, jog norint atlikti į šalį įvažiuojančio asmens daiktų patikrą, nereikalingas joks orderis. Iš esmės tai reiškia, jog agentai gali daiktus patikrinti dėl bet kokios priežasties.

Šiais laikais žmonės vis daugiau ir daugiau linkę informaciją elektroninėje formoje gabentis su savimi, todėl tokia pasienio praktika jau dabar sukelia daug prieštaravimų.

 

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(1)
(0)
(1)

Komentarai (11)