"Titaniko" paieška buvo priedanga Šaltojo Karo misijai?  (10)

Legendinį "Titaniką" aptikęs žmogus atskleidė, jog visos šios paieškos buvo tik priedanga tikrajai misijai, kurios metu buvo vykdoma dviejų Šaltojo Karo metais nuskendusių atominių povandeninių laivų apžiūra. Tyrinėtojų komandai vadovavęs Bob'as Ballard'as pasakoja, jog kai jis 1985 metais rado nuskendusį istorinį lainerį, jis jau buvo atlikęs savo pagrindinę užduotį - nustatyti, kas nutiko povandeniniams laivams "USS Thresher" ir "USS Scorpion".


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Abu JAV karinio jūrų laivyno laivai nuskendo septintajame dešimtmetyje, nusinešdami daugiau kaip 200 jūrininkų gyvybių. Šie įvykiai sukėlė nerimą, jog mažiausiai vieną iš jų - "Skorpion" - nuskandino Tarybų Sąjungos karinės pajėgos.

Okeanografas daktaras Ballard'as pripažino, jog jis ypač slaptų misijų metu aptiko ir ištyrė laivų liekanas, ir tik po to jam buvo leista ieškoti "Titaniko".  Pasirodo, jog "antrinei" užduočiai atlikti jis teturėjo tik 12 dienų.

“Aš niekam negalėjau pasakoti", sako mokslininkas. "Man buvo daromas didelis spaudimas, nes tai buvo slapta misija. Aš jaučiau, jog tai buvo teisingas sandėris už galimybę ieškoti Titaniko. Duomenis mes perdavėme ekspertams. Jie niekada nesakė mums, kokios buvo jų tyrimo išvados - mūsų darbas buvo tik surinkti informacija. Dabar aš apie tai galiu kalbėti tik todėl, kad informacija buvo išslaptinta".

Daktaras Ballard'as sako, jog kaip tik karinių laivų paieška jam davė idėja ieškoti smulkių nuolaužų, pagal kurias jis atrado ir "Titaniką". "Thresher" buvo sugniuždytas giliai po vandeniu ir subyrėjo į tūkstančius nuolaužų; "Scorpion" būklė buvo panaši.  “Jie tarsi buvo perleisti per popieriaus smulkintuvą. Paskui juos sekė ilga nuolaužų virtinė", pasakoja mokslininkas.

Ballard'as savo robotizuotą povandeninį tyrimų zondą sukūrė devintojo dešimtmečio pradžioje. 1982 metais jis kreipėsi į JAV laivyną paramos "Titaniko" paieškoms, kuris po nuskendo 1912 metais po susidūrimo su ledkalniu, nusinešdamas maždaug 1500 žmonių gyvybes. Jam karinė vadovybė pareiškė, jog tokiom misijoms ji nelinkusi leisti pinigų. Tačiau jie pageidavo sužinoti, kas atsitiko jų povandeniniams laivams, o konkrečiai - kaip toks ilgas buvimas po vandeniu paveikė branduolinius reaktorius. Devintojo dešimtmečio metu branduolinių povandeninių laivų flotilė buvo mažinama dėl pasirašytų strateginės ginkluotės apribojimo sutarčių. Viena iš nagrinėjamų alternatyvų buvo paskandinti nepageidaujamus reaktorius po vandeniu. Ballard'as teigia, jog iš abiejų laivų reaktoriaus sekcijų paimti mėginiai neparodė jokio pavojaus aplinkai. 

Okeanografui 1984 metais buvo suteiktas finansavimas dvejoms ekspedicijoms. Viena buvo skirta aptikti prie rytinių JAV krantų nuskendusį "Thresher", o kita - aptikti rytinėje Atlanto dalyje nuskendusį "Scorpion".

"Thresher" tragedijos metu buvo pats pažangiausias atakuojantis povandeninis laivas. Jis nuskendo 1963 balandžio mėnesį su visu 129 žmonių ekipažu, atliekant tinkamumo eksploatacijai bandymus po atliktų remonto darbų. Su ekipažu rieš pat katastrofą buvo susisiekęs paviršinis laivas "Skylark", kuriam buvo pranešta, jog povandeniniame laive sprogo aukšto slėgio vamzdis, jungiantis branduolinį reaktorių su aušinančiu vandeniu. Incidentas įvyko maždaug 300 metrų gylyje. Po jo laivas prarado varomąją jėgą grimzdo tol, kol vandens slėgis jį sugniuždė.

"Scorpion" dingo 1968 metais, plukdydamas 99 žmonių ekipažą. Tuo metu buvo spekuliuojama, jog jį nuskandino Sovietų pajėgos. Tačiau Ballard'o atlikti vizualiniai tyrimai parodė, jog greičiausiai sunaikinimo priežastis buvo į laivą pataikiusi jo paties iššauta torpeda.

(2)
(0)
(2)

Komentarai (10)