„Google“ skelbia naršyklių revoliuciją  (15)

Antradienį oficialiai pristatyta naršyklė „Chrome“, kai kurių specialistų nuomone, gali būti rimtas įspėjimas asmeninių kompiuterių rinkoje dominuojančiai „Microsoft“.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Naujoji naršyklė pirmiausia skirta pagreitinti ir palengvinti naudojimuisi sudėtingomis Interneto programomis, kurių „Google“ siūlo ne vieną.

Pranešimas sukėlė didelį informacinių technologijų entuziastų ir žinovų susidomėjimą: kai kurie prisiminė praėjusiame dešimtmetyje vykusį pirmajį „naršyklių karą“ tarp „Microsoft“ programos „Internet Explorer“ ir kompanijos „Netscape“ naršyklės "Netscape Navigator".

Tačiau „Google“ užmačios gali siekti toliau nei tik įsitvirtinimas naršymo technologijų rinkoje. Kadangi „Chrome“ naršyklė veikia kaip platforma kitoms programoms, daug specialistų tvirtina, kad programa gali tapti rimtu konkurentu pagrindiniam „Microsoft“ produktui – operacinei sistemai „Windows“.

Vienas ryškiausių „Chrome“ bruožų yra galimybė valdyti Interneto programas atskiruose languose, arba kortelėse – visai taip pat, kaip operacinė sistema, vienu metu veikiančias programas suvokianti kaip atskirus procesus.

„Jei viena kortelė „užlūžta“, kartu su ja nesustoja nei kitos, nei pati naršyklė, – aiškina „Chrome“ projekto vadovas Darinas Fisheris. – O jei kortelėje veikianti programa yra užsiėmusi, galite persijungti į kitą kortelę ir dirbti su ja“.

D. Fisherio teigimu, tokia naršyklės struktūra pagreitina atskirų programų darbą ir padidina bendrą programų skaičių, kurios kompiuteryje gali veikti vienu metu. Naujoji naršyklė yra ypač tinkama naujesnių modelių kompiuteriams su dviejų branduolių procesoriais.

„Chrome“ vartotojai korteles gali atskirti nuo naršyklės ir valdyti jas kaip atskiras programas. Priešingai nei kitose naršyklėse, čia kiekvienai kortelei skirta atskira apsaugos programa, todėl, „Google“ tvirtinimu, hakeriams bus daug sunkiau per Internetą įsilaužti į kompiuterį.

Kitos „Chrome“ funkcijos yra panašios į tas, kurias siūlo vėliausios „Internet Explorer“ ir „Firefox“ naršyklių versijos. Pavyzdžiui, pradėjus rinkti puslapio adresą, naršyklė automatiškai pasiūlo galimus jo tęsinius. Yra ir „Incognito“ režimas, skirtas žmonėms, kurie po naršymo seanso nenori palikti jokių pėdsakų kompiuteryje. Šiuo režimu veikianti naršyklė automatiškai išvalo atmintinę, kai tik kortelė uždaroma.

Beje, „Microsoft“ neseniai pristatė „Internet Explorer 8“ naršyklę, prigrūstą patobulinimų. Projekto generalinis vadybininkas Deanas Hachamovitchius, vertindamas „Chrome“ pasirodymą, yra taktiškas, tačiau užtikrintas pergale.

„Naršyklių rinkoje vyksta didelė konkurencija, tačiau žmonės rinksis „Internet Explorer“ dėl to, kiek dėmesio [kompanija] skiria naudojimosi patogumui, pagarbai asmeniniams sprendimams ir – labiau nei bet kuri kita naršymo technologija – galimybei kontroliuoti privačius duomenis Internete“.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (15)

Susijusios žymos: