Norite sutaupyti? Tuomet mokėkite grynaisiais  (7)

Naujas tyrimas patvirtino tai, ką seniai žinojo daugelis finansų specialistų: žmonės išleidžia daugiau pinigų, kai moka kreditinėmis kortelėmis. Tuo tarpu tie, kurie tiksliai žino ir planuoja savo išlaidas, išleidžia mažiau.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Mokslininkai teigia, kad taip yra todėl, kad mums labiau skauda, kai tenka skirtis su grynaisiais.

Pirmojoje tyrimo dalyje 114 savanorių buvo paprašyti įvertinti, kiek jie išleistų už tam tikrą išsamiai aprašytą patiekalą restorane, jei būtų galima mokėti tik grynaisiais arba tik kortele. Pasirodė, kad žmonės „nori išleisti daugiau, kai naudojasi kortelėmis“, rašoma tyrimo išvadose.

Tuomet 57 tiriamųjų buvo paprašyta apskaičiuoti, kiek tiksliai kainuotų maisto produktai Padėkos dienos (nacionalinės Šiaurės Amerikos ir Kanados šventės) pietums. Paaiškėjo, kad priversti galvoti apie kiekvieno produkto kainą, žmonės tiek grynaisiais, tiek kortele išleistų vienodai.

Galiausiai 130 žmonių gavo po 1 dolerį ir tokios pačios vertės dovanų čekį, kad nusipirktų ledinuką. Iš pradžių visi tiriamieji buvo labiau linkę išleisti čekį, o ne grynuosius, tačiau kai čekis pragulėjo piniginėje valandą, padėtis pradėjo keistis į priešingą pusę. Kitaip tariant, čekius tiriamieji pradėjo vis labiau suvokti kaip tikrus pinigus.

„Tyrimai rodo, kad mažiau akivaizdžios mokėjimo formos [pavyzdžiui, kreditinės kortelės] labiau suvokiamos kaip „žaisliniai“ pinigai, su kuriais skirtis yra lengviau“, tvirtina mokslininkai.

Finansų patarėjai jau seniai ragina taupiuosius vengti mokėjimų kreditinėmis kortelėmis. Ajovos universiteto Finansų konsultacijų klinikos direktorius Dougas Borkowskis šia tema kalbasi su studentais.

„Išsiaiškinau, kad jei jaunas žmogus supranta, jog ta nedidelė suma, kurią jis kas mėnesį išleidžia kreditinės kortelės išlaidų palūkanoms padengti, gali jį padaryti jį padaryti miljonieriumi iki 65-erių, jis pagalvos dukart prieš ta kortele mokėdamas“, – sako jis.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Erdvėlaivis Žemė
(0)
(0)
(0)

Komentarai (7)