Sukurtas įrenginys, spausdinantis šviesą skleidžiančius OLED lapus  (2)

Kompanija "General Electric" sukūrė gigantišką OLED lakštų spausdintuvą. Dydžiu vilkiko priekabai prilygstanti naujoji mašina spausdina plonasluoksnius plastiko lapus, juos padengia reikiamais chemikalais ir užsandarina plėvele. Į lapus padavus elektros srovę, šie pradeda švytėti šalta melsvai balta šviesa. Naujoji produkcija bus naudojama patalpų apšvietimui, tačiau gamintojo teigimu, su kitomis alternatyvomis ji nekonkuruos.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Dabartiniu metu naudojamos kaitrinės ir CFL lemputės yra užtenkamai šviesios ir pakankamai mažos. Naujieji OLED "šviestuvai" yra gerokai blankesni, todėl jie bus naudojami tik foniniam apšvietimui, sukuriant švelnesnę šviesą.

OLED lapus galima kabinti arba klijuoti ant sienos, jais apvynioti kolonas ar netgi panaudoti skaidrius lapus ir jais padengti langus. Priešingai nei beveik bet kurio kito tipo šviesos šaltiniams, jiems nereikia papildomų lempučių ar stovų. Deja, būtinybė jungti lapus į elektros tinklą išlieka.

Lapams švytėjimą suteikia cheminiai junginiai, žinomi organinių šviesos diodų (OLED) pavadinimu. Nors ši technologija dar turi savų problemų, tai jau nebėra ateities svajonė. Šiuo metu "General Electric" sukurta mašina spausdina vos 8 colių lapus, tačiau naujesnės jos versijos turėtų pajėgti gaminti netgi metro ir daugiau pločio lanksčius OLED lakštus. Tikimasi, jog komercinėje rinkoje naująją produkciją bus galima pradėti pardavinėti jau 2010 metais, tačiau kompanijos specialistai pripažįsta, jog tai gan "agresyvus" tikslas, kadangi produkcijos kainos iki to laiko sumažinti greičiausiai nepavyks.

Šviesos diodai (LED) ir OLED savo energijos sąnaudų efektyvumu gerokai lenkia kaitrines lemputes, tačiau prilygti fluorescencinėms lempoms bus sunkiau. Kompanija "Universal Display" šiais metais sukūrė OLED diodus, savo energijos sąnaudų efektyvumu pranokusius fluorescencines lemputes, tačiau šią savybę suderinti su ilgaamžiškumu ir masine gamyba kol kas yra neįmanoma. "Technologija 2010 metais dar nebus pajėgi konkuruoti su fluorescencinėmis lempomis", sako kompanijos "General Electric" OLED tyrimų padalinio varovė Anil Duggal.

Kai kurie rinkos ekspertai prognozuoja, jog pasauliniai OLED apšvietimo produktų pardavimai 2015 metais pasieks 5,9 milijardo dolerių.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (2)