Laikrodis, kurio "neįmanoma" suklastoti  (0)

Anksčiau laikrodžių klastotes buvo galima nustatyti pagal paprastus požymius, tokius kaip per mažas svoris, atmestinė kokybė, bei faktas, jog jokio veikiančio "Rolex" nenusipirksite už $50. Tačiau šiais laikais daugelis klastočių yra taip rūpestingai pagaminti, jog joms identifikuoti prireikia ekspertų paslaugų. Su šia mintimi laikrodžių gamintojas iš Šveicarijos "Vacheron Constantin" sukūrė rankinį laikrodį, kurio (gamintojo teigimu) neįmanoma suklastoti.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Laikrodis pristatytas Niujorke spalio 22 dieną - kaip tik tuo periodu, kai prabangių laikrodžių industrija patiria globalų ekonominį nuosmukį. Laikrodžio pavadinimas "Quai de l'Ile" skirtas pažymėti istorinį gamintojo adresą Ženevoje. Iš gausybės apsaugos nuo padirbinėjimo aspektų galima paminėti nematomus ultravioletinių spindulių žymėjimo sluoksnius, kai kurių laikrodžio dalių lazerinę perforaciją, specialius apsaugai nuo klastojimo naudojamus rašalus bei kitas priemones, kurios paprastai taikomos pasų, tapatybės kortelių, valiutų (tokių kaip Euras ir Šveicarijos frankas) apsaugai nuo klastojimo.

Kokybiškų ir prabangių laikrodžių pasaulyje klastotės yra paplitusios lygiai taip pat kaip ir nukopijuotos rankinės arba piratiniai DVD. Šios klastotės parduodamos ne tik gatvių prekyvietėse - jų galima įsigyti netgi parduotuvėse, kataloguose ir interneto parduotuvėse. Šveicarijos muitinės tarnyba apytikriai vertina, jog į rinką kasmet patenka apie 40 milijonų suklastotų laikrodžių. Šveicarija praėjusiais metais eksportavo tik apie 26 milijonus šių prekių, taigi egzistuoja gan nemažas šansas, jog brangiai atrodantis laikrodis ant jūsų kolegos rankos iš tiesų gali būti neoriginalus gaminys.


Laikrodžių gamintojai ilgai kovojo su padirbinėtojais, naudodami tokias priemones kaip specialūs lipdukai bei ribodami autorizuotiems platintojams pristatomų prekių skaičių. "Rolex" - tikriausiai labiausiai klastojamas visų laikų laikrodžių prekinis ženklas - griežtai kontroliuoja platintojo galimą parduoti laikrodžių kiekį ir reikalauja, kad bet koks remontas būtų atliekamas tik naudojant autorizuotas detales. "Rolex" ant savo laikrodžių nugarėlės taip pat deda žalią holograminį lipduką, tačiau padirbinėtojai sugeba suklastoti netgi tai.

Rafinuoti klastotojai

Tačiau klastotojai savo technologijas tobulina greičiau nei laikrodžių gamintojai. "Klastotojai tapo rafinuotesni. Jie išmoko visus dalykus, kurių žmonės nežinojo dar prieš 20 metų", teigia "Jewelry Insurance Brokerage of North America" vyriausiasis juvelyrinių dirbinių draudimo agentas. Jie prideda papildomo svorio, laikrodžio stiklui gaminti naudoja safyro kristalus bei panaudoja kitus elementus, galinčius suklaidinti netgi ekspertus - ir už tai jie gali paprašyti netgi šimtus dolerių siekiančios kainos.

Klastojimas buvo gamintojų neganda netgi tada, kai prabangių laikrodžių rinka kasmet augo dešimtimis procentų. Dabar, kai augimas užtikrintai sulėtės dėl susiklosčiusios ekonominės situacijos, gamintojams kaip niekad anksčiau svarbu diferencijuoti savo produktus klientų sąmonėje. Dauguma prabangos prekių mažmenininkų jau pastebėjo, jog pardavimai šiais metais ženkliai sumažėjo. Prabangos prekių industrijos konsultantų kompanijos "Unity Marketing" atlikta apklausa rodo, jog pasiturintys klientai "perka prabangos prekes labiau išrankiai ir atidžiau".

Naujojo "Vacheron" laikrodžio idėja gimė bendradarbiaujant "Vacheron Constantin " vadovui Juan Carlos Torres'ui ir žymiam Šveicarijos pasų bei nacionalinių valiutų  dizaineriui Roger'iui Pfund'ui.

'Laikrodžio dvasia'

"Pagaminti apsaugotą laikrodį buvo naujas dalykas. Laikrodžio dvasia nėra tokia pati kaip banknoto", teigė Pfund'as, pasakodamas apie kai kuriuos su darbu susijusius meninius iššūkius. Kaip galima, pavyzdžiui, laikrodyje panaudoti nematomą rašalą? Jo atsakymas: atspaudinti užrašą ant popierių primenančios permatomos polimerinės medžiagos, ir tada jį patalpinti po laikrodžio stikliuku.

Iš viso galimos 400 skirtingų "Quai de l'Ile" savybių derinių, kurių kaina svyruos nuo  $29000 ir $60000, priklausomai nuo to, kokių savybių pageidauja pirkėjas. Kompanija kasmet pagamina apie 18000 laikrodžių. Tikimasi, jog per metus bus pagaminama apie 800 vienetų "Quai de l'Iles". Pirmą kartą naujasis modelis rinkai buvo pristatytas praėjusį pavasarį Ženevoje vykusioje parodoje "Salon International de la Haute Horlogerie".  Tačiau jau ši paroda buvo iššūkis klastotojams išbandyti savo jėgas. Roger'is Pfund'as dabartiniu metu kuria 2010 metų "Quai de l'Ile" serijos modelį. "Jie [padirbinėtojai] jau dabar turi šio laikrodžio klastočių. Aš pats mačiau vieną parduodamą internete. Žinoma, jame daug kas yra ne taip", sako laikrodžio kūrėjas.

(10)
(1)
(9)

Komentarai (0)

Susijusios žymos: