Naujoviškos vėjo turbinos gamins pigesnę elektros energiją  (7)

JAV įmonė FloDesign Wind Turbine paskelbė sukūrusi inovatyvią turbiną vėjo elektros generatoriams, kuri, jų teigimu leistų net dvigubai atpiginti gaminamos elektros savikainą.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Įmonės inžinieriai pasinaudojo reaktyvinių variklių technologijomis, ir jiems pavyko įveikti vieną iš esminių tradicinių vėjo turbinų trūkumų – tik dalis oro srauto, patenkančio į menčių plotą, yra panaudojama jam sukti, o kita dalis tiesiog aplenkia turbiną. Idealiu atveju vėjo turbinos gali panaudoti tik 59,3% vėjo energijos, ši teorinė reikšmė dar vadinama Betzo riba.

FloDesign rado gana paprastą sprendimą, nusižiūrėtą iš reaktyvinių variklių – jie vėjo generatoriaus mentes apgaubė gaubtu, kuris oro srautą nukreipia tiesiai į mentes bei sumažina slėgį už jų.

Pasirodė, kad tokia konstrukcija gali sukurti tiek pat energijos, kiek ir turbina su dvigubai didesnio ilgio mentėmis.

Taip pat jas galima statyti arčiau viena kitos, taip efektyviau išnaudojant ir žemės plotą.

Ši idėja nėra labai nauja, panašių mėginimų buvo ir anksčiau, tačiau pagrindinė neišspręsta problema buvo tai, kad reikėjo labai tiksliai, vos kelių laipsnių tikslumu, nukreipti generatorių vėjo kryptimi, o FloDesign teigia išsprendusi šią problemą, sukurdama inovatyvios formos mentes, ir generatoriaus nustatymo tikslumas dabar gali būti tik 15-20 laipsnių.

Pirmiausia oro srautas patenka į gaubtą, primenantį reaktyvinio variklio oro įsiurbėją, ir po to atsimuša į nejudamai įtvirtintas mentes, vadinamas statoriumi, kurios srautą išskaido ir nukreipia į besisukančias mentes – rotorių.

Srautas, praėjęs pro generatorių, juda kiek lėčiau nei srautas šalia turbinos. Tačiau gaubtas yra tokios formos, kad jis nukreipia išorinį greičiau judantį srautą tiesiai už turbinos menčių: taip sukuriama žemesnio slėgio sritis, ir turbina ima traukti daugiau oro, tai yra ima dirbti rėžimu, kiek primenančiu reaktyvinio variklio turbo rėžimą.

FloDesign jau pagamino nedidelį tokios turbinos prototipą ir mėgina ją aerodinaminiame vamzdyje bei planuoja netrukus pagaminti ir maždaug 3,6 metro diametro bei 10 kW galios turbiną lauko bandymams.

Tikimasi, kad komerciniai modeliai gali pasirodyti jau 2010-2011 metais.

FloDesign mano, kad galės gaminti iki 1 megavato galingumo tokio tipo vėjo turbinas.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MokslasPlius
MokslasPlius
(1)
(0)
(1)

Komentarai (7)

Susijusios žymos: