„Google“ kietasis diskas: premjera artėja  (23)

Naujoji „Google“ paslauga „Gdrive“, siūlanti perkelti į internetą savo kompiuterio kietojo disko turinį, įkrauti OS bei taikomąsias programas, veikiausiai taptų vienu reikšmingiausių IT pasaulio įvykių. Ženklų, kad ji gali būti pristatyta jau šiais metais, vis daugėja.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

„Google Drive“ paslauga, suteikianti galimybę vartotojams internete naudotis neribotos talpos asmeniniu kietuoju disku, yra pats geidžiamiausias „Google“ produktas, teigia „TGDaily.com“. Kai ji debiutuos, „Gdrive“ veikiausiai iš esmės pakeis naudojimosi kompiuteriais įpročius ir padės „Google“ nuversti nuo sosto iki šiol mūsų kompiuteriuose karaliaujančius „Windows“.

„Google Web Drive“ (arba „Gdrive“, nors šis pavadinimas nėra oficialus) esmė paprasta: sudaryti sąlygas interneto vartotojams „Google“ serveriuose laikyti visus jų pageidaujamus duomenis. Turint galvoje potencialius „Google“ serverių masyvų išteklius, tai reiškia, kad vartotojai iš esmės savo asmeninio kompiuterio kietojo disko, kad ir koks talpus jis būtų, turinį galės perkelti į virtualųjį „Google“ diską. Kam? Kad galėtų pasiekti savo duomenis ir su jais dirbti iš bet kokio prie interneto prijungto kompiuterio. Duomenis sinchronizuojanti programinė įranga užtikrins, kad, pradėję redaguoti dokumentą biuro kompiuteriu, galėsite reikiamus pakeitimus padaryti nuvykę pas klientą ir prisijungę prie savo „Gdrive“ per bevielį ryšį, o namuose dar kartą peržiūrėti galutinį dokumento variantą.

Tačiau tai anaiptol ne viskas: atsižvelgiant į tai, kad „Google“ plėtoja ne tik nemokamą biuro programų paketą „Google Docs“, bet ir „Android“ operacinę sistemą, kuri neva galėtų tapti būsimosios asmeniniams kompiuteriams skirtos „Google“ OS pagrindu, virtualaus kietojo disko, iš kurio būtų įkraunama operacinė sistema ir visos svarbiausios taikomosios programos, paslauga iš esmės paliktų be darbo „Microsoft“. Jei, žinoma, ši nepasektų „Google“ pavyzdžiu ir savo produktų nepradėtų dalyti už dyką.

Rinkoje jau ne vienerius metus siūlomos virtualių kaupiklių paslaugos. Jų pasirinkimas tikrai gausus, pastebi „TGDaily.com“. Antai pati „Microsoft“ siūlo naudotis nemokamu 25 GB talpos asmeniniu „SkyDrive“ kietuoju disku, į kurį galima įsikelti iki 50 MB dydžio failus. Dar naujesnė šiuo metu bandoma „Live Mesh“ versija šio virtualaus kaupiklio talpą sumažins iki 5 GB, bet suteiks failų sinchronizavimo įvairiuose įrenginiuose, įskaitant mobiliuosius telefonus, galimybę.

Pagrindinis šiuo metu siūlomų virtualių saugyklų trūkumas – tai, kad nemokamos jų versijos siūlo sąlyginai nedidelę talpą ir per mažai galimybių, o tos, už kurias prašoma susimokėti, yra per brangios, kad patrauktų vartotojų dėmesį. Jiems tokiu atveju labiau apsimoka įsigyti išorinius kietuosius diskus. Taigi, jei „Google“ ir toliau laikysis „viskas nemokamai“ principo ir siūlys daugumai vartotojų visiškai pakankamą „Gdrive“ talpą (kaip ir „Gmail“ pašto dėžutės atveju), be to, papildys paslaugą sumaniomis ir patogiomis duomenų tvarkymo galimybėmis, naujovė neabejotinai turėtų susilaukti didelės sėkmės. Apžvalgininkų manymu, „Gdrive“, „Chrome“ ir „Android“ yra svarbios tos pačios mozaikos, kuri ilgainiui „Microsoft“ logotipą ant asmeninių kompiuterių pakeis „Google“ ženklu, dalys.

Pastaruoju metu daugėja ženklų, patvirtinančių, kad „Gdrive“ paslauga vienokiu ar kitokiu pavadinimu artėja. Pavyzdžiui, „Google Apps“ programų rinkinyje nurodytas adresas www10.google.com buvo įvardytas kaip prisijungimo prie „Gdrive“ paslaugos tinklalapis. Nors ši užuomina jau pašalinta, iš „Google Apps“ ir toliau galima pasiekti mįslingą „www10“ paslaugą, nors šis kelias kol kas niekur neveda. „Google“ taip pat papildė CNAME įrašą DNS duomenų bazėje „webdrive-client.l.google.com“ subdomenu, kuris leidžia manyti, kad būsimoji paslauga bus pavadinta „Webdrive“. Be to, WHOIS paieška liudija, kad domeną „googlewebdrive.com“ aptarnauja „Google“ serveriai.

Patį naujausią „Google“ kietojo disko artėjimo į rinką požymį aptiko „MacRumors“ forumo vartotojai. Pasirodo, „Google“ programos „Picassa“ „beta“ versija, skirta „Mac“ kompiuteriams, viename savo meniu kaip nuotraukų perkėlimo vietos variantą nurodo ir „Google Web Drive“ kaupiklį.

Nors oficialiai „Google“ nepatvirtina, kad ruošiasi pateikti rinkai internetinio kietojo disko paslaugą, yra pakankamai netiesioginių įrodymų, kad šie darbai vyksta, pastebi „TGDaily.com“. Dar daugiau – leidinio teigimu, „Gdrive“ šiuo ar kitu pavadinimu jau laukia mūsų „už kampo“. „Google“ paslaugų „stebėtojai“ neabejoja, kad „Google“ pristatys „Gdrive“ jau šiais metais ir kad naujoji paslauga priblokš vartotojus.

Beveik neabejotina ir tai, kad veržlus „Google“ įtakos didėjimas „perimant“ ne tik vartotojų interneto paieškos užklausas, naršymo informaciją, elektroninį paštą, bet ir kietojo disko turinį, dar labiau sustiprins vartotojų privatumo gynėjų būgštavimus. Šiaip ar taip, kol kas nematyti ženklų, kad tendencija mainyti tam tikrą informacijos apie savo privatų gyvenimą dalį į patogias ir nemokamas „Google“ paslaugas artimiausiais metais turėtų smarkiai pasikeisti.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: TV3
TV3
(0)
(0)
(0)

Komentarai (23)

Susijusios žymos: