Naujas šviesos diodas leidžia tikėtis greitos "lempučių karų" pabaigos  (14)

Kembridžo Universiteto mokslininkai sukūrė pigų šviesos diodą (LED), kuris sukuria stiprų šviesos srautą ir tuo pačiu naudoja nedaug energijos. Jie turėtų kainuoti apie 7 litus, o tarnavimo laikas sieks 60 metų. Nepaisant mažų matmenų, energetiškai jie yra 12 kartų efektyvesni nei kaitrinės lempos ir tris kartus efektyvesni nei fluorescencinės lempos.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Diodai įsižiebia akimirksniu, lyginant su dabartine ekologiškų lempučių karta. Preliminariais vertinimais, šių LED panaudojimas elektros lemputėse leistų išlaidas apšvietimui sumažinti bent trimis ketvirtadaliais. Jei jos būtų panaudotos visuose namuose ir biuruose, šviesai tenkančios elektros energijos sąnaudos sumažėtų nuo 20 procentų iki 5 procentų. Beje, naujųjų LED ilgaamžiškumas siekia 100000 darbo valandų, o tai yra dešimt kartų daugiau už dabartines ekologiškas lemputes; juose nenaudojamas gyvsidabris, todėl sumažėja potenciali gamtos tarša; LED neturi mirgėjimo, todėl nesukelia migrenos ir epilepsijos priepuolių tam polinkį turintiems žmonėms.

Dienraščio "Daily Mail" teigimu, Europos Sąjungos inicijuotas perėjimas prie ekologiškų lempučių Didžiojoje Britanijoje jau beveik sustabdė tradicinių kaitrinių lempučių pardavimus, nepaisant trumpalaikės pirkimo panikos. Ekspertų teigimu, toks perėjimas sumažins englies dioksido emisijas penkiais milijonais tonų kasmet - palyginimui tokį kiekį emisijų vidutiniškai sukuria vieno gigavato galios jėgainė.

Tačiau jei parduotuvėse atsirastų lemputės, pagamintos naujųjų LED pagrindu, emisijų kiekis būtų sumažinamas aštuonis kartus daugiau. Šiuose komponentuose naudojamas galio nitridas - tipinė šviesos diodams gaminti naudojama medžiaga. LED jau dabar plačiai naudojami dviračių lempoms, mobiliųjų telefonų blykstėms bei kalėdinėms dekoracijoms, nes jie yra pakankamai nebrangūs ir efektyvus lyginant su įprastinėmis lemputėmis. Tačiau iki šiol tolimesnį jų kainos mažinimą ribojo tai, kad jiems gaminti reikalingą medžiagą tekdavo auginti ant safyro pagrindo. Tokiu būdu pagamintos buitinės lemputės analogas kainuotų apie 70-80 litų, o vartotojams tai yra per brangu.

Kembridžo Universiteto mokslininkai šią problemą išsprendė pradėję auginti galio nitridą ant silicio pagrindo. Naujuosius prototipus gaminanti kompanija RFMD teigia, kad pirmosios lemputės parduotuvėse turėtų pasirodyti jau kitais metais.

(0)
(0)
(0)

Komentarai (14)