„Google“ jau gali pranešti, kur yra jūsų draugai (Video)  (15)

Naujoji „Google“ paslauga „Google Latitude“ mobiliųjų telefonų ar kompiuterių skaitmeniniuose žemėlapiuose jau gali realiuoju laiku parodyti jūsų draugų ir artimųjų buvimo vietą – jeigu jie neprieštarauja, kad tai žinotumėte.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Bandomąja naujos „Google Maps“ funkcijos „Google Latitude“ versija jau gali naudotis 27 pasaulio šalių vartotojai. Lietuvos šiame sąraše dar nėra, tačiau naujosios paslaugos sąsaja jau sulietuvinta. „Google“ žada netrukus geografinę paslaugos teikimo aprėptį išplėsti.

Naujovės esmė – galimybė mobiliuosiuose telefonuose ir kituose nešiojamuosiuose įrenginiuose įdiegtuose „Google Maps“ žemėlapiuose matyti kitų asmenų buvimo vietą, kuri nustatoma per GPS, mobiliojo ryšio tinklą (naudojant trianguliaciją) ar „Wi-Fi“ bevielio ryšio vietinius tinklus. „Google“ teigimu, „Latitude“ suderinama su visais mobiliaisiais įrenginiais, kuriuose galima naudotis „Google Maps for Mobile“ programa (pradedant 3.0 versija), tai yra dauguma „Symbian S60“, „Windows Mobile 5.0“, „Android“ platformos ir „Blackberry“ telefonų. Skelbiama, kad netrukus paslauga galės naudotis ir „iPhone“ bei „iPod touch“ savininkai, gyvenantys JAV, bei daugelio „Sony Ericsson“ telefonų modelių naudotojai.

Stebėti draugų buvimo vietą galima ir stalinių ar nešiojamųjų kompiuterių ekranuose – tereikia įsidiegti „Latitude iGoogle“ įrankį ar, dar patogiau, „Google Chrome“ naršyklę, kurioje jau naudojamas „Google Gears“ įskiepis.

Koks „Google Latitude“ tikslumas? Jei telefone yra GPS imtuvas, paslaugos vartotojų buvimo vieta „Google Maps“ žemėlapiuose bus pateikiama metrų tikslumu. Tuo atveju, jei buvimo vieta nustatoma naudojant mobiliojo ryšio tinklo infrastruktūrą, telefono koordinatės apskaičiuojamos apytiksliai kelių šimtų metrų tikslumu, priklausomai nuo bazinių stočių tankio. Užmiestyje paklaida gali siekti kelis kilometrus. Galiausiai savo buvimo vietą galima „deklaruoti“ paprasčiausiu „rankiniu būdu“ – tiesiog pačiam pažymėjus ją skaitmeniniame žemėlapyje.

Kas gali matyti „Google Latitude“ vartotojo buvimo vietą ir ką gali matyti jis pats? Užbėgdama už akių galimiems kaltinimams dėl pavojaus vartotojų privatumui ir potencialios konkrečių žmonių persekiojimo grėsmės, „Google“ skelbia įdiegusi patikimą privatumo apsaugos mechanizmą. Pirmiausia ji pabrėžia, kad „Google“ serveriuose nekaupiami duomenys apie „Google Latitude“ paslaugos vartotojų buvimo vietą, išskyrus paskutinįjį (naujausią) įrašą apie perduotas koordinates. Kai gaunama naujesnė informacija, senoji automatiškai ištrinama. Kam rodyti savo buvimo vietą, „Google Latitude“ vartotojai sprendžia patys. Jie gali pasikviesti savo draugus bei artimuosius, ir, jeigu jie sutinka, gali keistis informacija apie savo „judėjimą“ „Google Maps“ skaitmeniniuose žemėlapiuose, vienu spustelėjimu pasiųsti SMS žinutę ar paskambinti. Galima nustatyti savo „matymo“ ribas – pavyzdžiui, apriboti jas vienu miestu, kad, išvykus į kitą ar užsienio šalį, buvimo vieta nebūtų „transliuojama“ į „Google Maps“ automatiškai. Suprantama, galima kontroliuoti asmenų, kurie jus „mato“, sąrašą – bet kuriuo metu kitus vartotojus galima iš jo pašalinti ar įtraukti.

„Google Latitude“, be jokių abejonių, paskatins vartotojų apsisprendimą pirkti mobiliuosius telefonus su GPS funkcija. Juk jie gali atsakyti į patį dažniausią klausimą, kuriuo paprastai pradedamas pokalbis su draugais ar artimaisiais – „Kur tu dabar esi?“

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: TV3
TV3
(0)
(0)
(0)

Komentarai (15)