Pradedama pirmojo Lietuvoje pasyvaus namo statyba  (16)

Šiandien, kai senų nerenovuotų daugiabučių namų gyventojai Vilniuje už 1 kvadratinį metrą šildymą moka nuo 5 iki 10 Lt per mėnesį, pasyvaus namo šeimininkui tektų mokėti tik apie 0,6 Lt, tai yra nuo 8 iki 16 kartų mažiau.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Šalia Vilniaus esančioje individualių namų gyvenvietėje prie Gulbino ežero pradėti pirmojo pasyvaus namo pamatų įrengimo darbai.

Šiemet iškilsiančio individualaus namo projektavimo darbai užtruko bene metus, nors statybų pradžia buvo planuota dar pernai. Itin kruopščiai buvo parenkami įvairūs inžinieriniai sprendiniai, kad individualiam 2 aukštų namui metinės šildymo sąnaudos 1 m2 ploto būtų ne didesnės nei 15 kWh/m2.

Pasak projekto autorių namo, kurio plotas bus 216 m2 šildymo sąnaudos turėtų būti ne didesnės nei 3240 kWh, tad šildymo kaštai per metus sudarytų ne daugiau nei 1000 Lt. Šiandien, kai senų nerenovuotų daugiabučių namų gyventojai Vilniuje už 1 m2 šildymą moka nuo 5 iki 10 Lt per mėnesį, pasyvaus namo šeimininkui tektų mokėti tik apie 0,6 Lt, tai yra nuo 8 iki 16 kartų mažiau.

„Tai pirmasis tokio pobūdžio statinio projektas Lietuvoje, todėl projekto įgyvendinimui ruoštasi itin kruopščiai. Konsultavomės su Suomijos mokslininkais ir projektuotojais, atlikome tarpinius pastato energinių nuostolių skaičiavimus, pagal kuriuos papildomai koregavome projekto konstrukcinę dalį. Tad pastato konstrukcinės dalies brėžinių parengimas ir detalizavimas pareikalavo daug laiko ir pastangų. Savaime suprantama, kad bet kokius pakeitimus yra lengviau daryti projekte- taip darbo, laiko ir piniginės sąnaudos yra mažesnės. Be to, labai svarbu yra teisingai suprojektuotų mazgų detalūs darbo brėžiniai – tik taip nepaliksime vietos galimoms neteisingoms interpretacijoms statybos metu. Pasyvus namas turi būti sandarus, o šiluminių tiltelių įtaka sumažinama iki minimumo. Todėl statybos darbų kokybė yra dar vienas svarbus veiksnys“ - sako dr. Audronė Endriukaitytė, bendrovės „Paroc“ rinkodaros direktorė.

Pagrindinis šio jungtinio Lietuvos įmonių pavyzdinio projekto uždavinys – realiai įvertinti tokio būsto statybos, komforto ir rentabilumo rodiklius bei kaštus Lietuvos sąlygomis. Ambicingą pasyvaus namo projektą Gulbinų gyvenvietėje įgyvendina projekto vystytojai: UAB „Veikmės projektai“, UAB „Veikmė“, UAB „Hronas“ ir UAB „Paroc“ . Šio projekto partneriai : UAB „Balterma ir ko“, Kauno Technologijos Universiteto Architektūros ir statybos Institutas (KTU ASI), statybos Produkcijos Sertifikavimo Centras (SPSC) ir naujai papildžiusi pasyvaus namo projekto grupę „Swedbank“.

Projekto partneriai tikisi, kad UAB "Veikmė" statomoje individualių namų gyvenvietėje prie Gulbino ežero 9,93 arų ploto sklype Nr.34 iškilsiantis namas, gyventojus priims dar šių metų pabaigoje. Gerą vidaus mikroklimatą užtikrins aukštą vidaus oro kokybę palaikanti mechaninė vėdinimo sistema su didelio efektyvumo šilumokaičiu.

Realiai pastatytas ir apgyvendintas individualusis namas bus nuolatos stebimas, vykdomas šilumos sunaudojimo monitoringas: nuolat matuojamos vidaus ir išorės temperatūros, sunaudotas šiluminės ir elektros energijos kiekis. Matavimus atliks KTU ASI bendradarbiaudamas su SPSC.

Daugiau apie projektą galima sužinoti šiame puslapyje.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: vtv.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (16)