Kęstutis Girnius. Ar Rusijai pavyks atnaujinti ginkluotę?  (61)

Antradienį Rusijos prezidentas Dmitrijus Medvedevas pranešė, kad Rusija pradės plataus masto sausumos kariuomenės ir karinio laivyno ginkluotės atnaujinimą bei branduolinių raketų tobulinimo programą.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Pasak Medvedevo, apginkluoti kariuomenę naujausiais ginklais ir karo technika yra itin svarbus uždavinys, kuris bus įgyvendinamas, nepaisant finansinių sunkumų. Jis davė suprasti, kad tai iš dalies reakcija į NATO vykdomą „karinę ekspansiją“ netoli Rusijos sienų.

D. Medvedevo tonas lyg ir grėsmingas, bet Amerika reagavo nepaprastai santūriai. Pentagono atstovas net pareiškė, kad Rusija turi visas teises į veiksmingą krašto gynybą.

Rusijos ginklavimosi planai bei priekaištai NATO nekelia ypatingo rūpesčio dėl įvairių priežasčių. Pirma, jie nėra nauji.

Pernai rudenį Rusijoje pradėta radikali kariuomenės reforma. Spalio viduryje gynybos ministras Anatolijus Serdiukovas pranešė, kad bus keičiama kariuomenės struktūra.

Šiuo metu Rusijoje yra karinės apygardos, armijos, divizijos ir pulkai. Įgyvendinus reformą liks tik karinės apygardos, operatyvinis vadovavimas ir brigados. Planuojama likviduoti 23 sausumos pajėgų divizijas ir reformuoti 12 motorizuotų brigadų. Numatoma, kad visose karinėse apygardose bus sukuriamos oro desanto brigados.

Dar radikaliau bus mažinamas karių ir karininkų skaičius. Šiuo metu Rusijos kariuomenei priklauso 1,2 mln. karių. Beveik trečdalis jų – karininkai. Karių skaičius bus mažinamas iki milijono, karininkų skaičius nuo 355 tūkstančių iki 150 tūkstančių.

Reformos būtinos. Konflikas su Gruzija parodė, kad ginkluotosios pajėgos silpnos ir techniškai atsilikusios. Per penkių dienų konfliktą buvo numušti net keturi Rusijos lėktuvai, o per tris mėnesius trukusį Kosovo karą Serbijai pasisekė numušti tik vieną NATO lėktuvą.

Karininkai ir generolai nepatenkinti reformomis. Ne vienas generolas reikalavo, kad Serdiukovas būtų atleistas iš pareigų, pertvarkymai sustabdyti.

Manoma, kad D. Medvedevas antradienį stengėsi nuraminti Rusijos karininkus, juos įtikinti, kad bus skiriama pirmenybė ginkluotosioms pajėgoms net per finansų krizę. O NATO kritika visada glosto širdis Rusijos generalitetui.

Nestebina ir žinios apie branduolinės ginkluotės atnaujinimą. Rusijos karinės reformos ir karininkų mažinimas reiškia, kad atsisakoma šauktinių kariuomenės ir pereinama į profesionalų armiją.

Karo atveju būtų mobilizuojama tik septyni šimtai tūkstančių rezervistų, o ne keli milijonai, kaip iki šiol numatyta. Mažesnė kariuomenė neišvengiamai labiau pasikliaus branduoliniais ginklais atgrasinti potencialius agresorius. Tad reikia ją moderninti.

Yra ir kita priežastis. Netrukus bus atnaujinamos Rusijos ir Amerikos derybos dėl branduolinės ginkluotės ribojimo. Rusijai rūpi sumažinti ne tik branduolinių galvučių, bet ir jo nešėjų skaičių.

Šį mėnėsį laiške Jungtinių tautų organizacijos nusiginklavimo konferencijai D. Medvedevas teigė, kad nauja sutartis turi riboti tarpžemynines raketas, povandeniniuose laivuose laikomas branduolines raketas bei strateginius bombonešius.

Amerika turi akivaizdų pranašumą šiose ginkluotes srityse, ir Maskva veikiausiai mano, kad ji neįtikins Vašingtono nusileisti, jei ji neatnaujins savo ginkluotės.

Pentagono santūrumą lemia ir dar viena priežastis. Abejojama, ar Maskva pajėgs įgyvendinti reformas, ar turės pakankamai lėšų.

Pasaulio ūkio krizė smarkiau paveikė Rusiją, negu Ameriką. Rusijos valdžia radikaliai mažina išlaidas investicijoms ir statyboms. Tikriausiai reikės atsisakyti ambicingų ginkluotės atnaujinimo planų, arba bent gerokai juos apkarpyti.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: lrt.lt
lrt.lt
Autoriai: Kęstutis Girnius
(0)
(0)
(0)

Komentarai (61)