Internete atsivėrė pasaulio lobiai (Video)  (9)

Pradėjo veikti 4 metus kurta interneto svetainė, kurioje galima nemokamai prieiti prie retų rankraščių, knygų, filmų, žemėlapių ir meno kūrinių.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Kaip rašoma BBC, interneto svetainę sukūrė ir parengė UNESCO. Tikimasi, kad naujoji Pasaulinė skaitmeninė biblioteka (angl. „World Digital Library“) padės geriau suprasti skirtingas kultūras ir leis susipažinti su jų paveldu.

Bibliotekos interneto svetainės adresas yra wdl.org.

Tarp skaitmeninių istorinių paminklų yra, pavyzdžiui, tūkstančio metų senumo japonų romanas ir pirmasis žinomas žemėlapis, kuriame paminėtas Amerikos vardas.

Dešimtadalis (iš 1,2 tūkst.) eksponatų yra iš Afrikos – seniausiajam mokslininkai skaičiuoja 8 tūkst. metų. Paveikslėlyje pavaizduotos kraujuojančios antilopės. Interneto svetainė, planuojama, nuolat pasipildys naujais eksponatais ir plėsis.

Apie Pasaulinę skaitmeninę biblioteką prabilta dar 2005-aisiais. Idėją iškėlė JAV Kongreso bibliotekos bibliotekininkas Jamesas Billingtonas. Tikimasi, kad interneto svetainė leis lengviau prieiti prie nevakarietiškų vertybių, nors šiuo metu daugiausia skaitmeninių eksponatų yra iš Europos.

Medžiagą svetainei suteikė per 30 bibliotekų ir archyvų iš įvairių pasaulio šalių. Informacija interneto svetainėje bus skleidžiama anglų, arabų, kinų, prancūzų, portugalų, rusų ir ispanų kalbomis.

Skaičiuojama, kad tai trečiasis tokio dydžio skaitmeninis projektas. Pernai Europos Sąjungos iniciatyva buvo atidaryta biblioteka „Europeana“, tačiau iš pradžių ji neatlaikė lankytojų antplūdžio.

Pagal BBC parengė Monika Kutkaitytė.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: lrt.lt
lrt.lt
Autoriai: Monika Kutkaitytė
(0)
(0)
(0)

Komentarai (9)