Pasaulį sukrėtė didžiulė aviakatastrofa  (23)

Prancūzijos oro linijų „Air France“ lėktuvas, kuris pirmadienį skrido iš Brazilijos į Paryžių, planuotu laiku nenusileido Prancūzijos sostinės oro uoste. Dabar jau neabejojama, kad laineris sudužo audringame vandenyne.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

447-uoju reisu skridęs „Air France" lėktuvas „Airbus A330“ dingo pirmadienį ryte, praėjus keturioms valandoms nuo pakilimo pradžios. Iš Rio de Žaneiro į Paryžių skrendantis orlaivis iš radarų akiračio dingo, kai pateko į stiprią blaškos zoną virš Atlanto vandenyno ir pranešė apie techninius gedimus.

Prancūzijos valdžios atstovai atmeta teroro akto versiją. Labiausiai tikėtina, kad į lėktuvą pataikė žaibas, elektros išlydis sugadino lėktuvo valdymo prietaisus ir laineris patyrė katastrofą. Tačiau lėktuvo liekanų ir keleivių paieškos numanomos katastrofos vietoje Fernando de Noronjos salos apylinkėse kol kas nerezultatyvios.

Pirmadienį lainerio už 1100 kilometrų nuo Brazilijos šiaurės rytinių krantų ieškojo aštuoni šios šalies oro pajėgų lėktuvai, tačiau paieškos nedavė jokių rezultatų.

Dingusio lainerio buvo ieškoma ir visą antradienio naktį, tačiau pranešama, kad vilčių, jog ją nors pavyks išgelbėti, beveik nelieka. Naktį orlaivio ieškojo lėktuvas „Hercules C130“ su įranga, sugebančia aptikti avarinio plūduro signalus, lėktuvai su infraraudonųjų spindulių kameromis, kurios gali padėti aptikti kūnus vandenyje. Kol kas visos pastangos buvo bevaisės.

Senegalo valdžia buvo paskleidusi informaciją, kad savo teritoriniuose vandenyse rado „Air France“ priklausiusio lainerio nuolaužų – tai pranešė vietos naujienų agentūra „Globos“, tačiau pabrėžė, kad ši informacija nėra patvirtinta oficialiai. „Air France“ atstovai Paryžiuje nepatvirtino šios informcijos.

„Air France“ atstovai paskelbė, kad gelbėtojai sugebėjo „lokalizuoti lainerio paieškos zoną“, kuri dabar susiaurėjo iki kelių dešimčių jūros mylių. Anksčiau buvo pranešta, kad Brazilijos oro bendrovės TAM lakūnai, skrisdami virš Atlanto, pastebėjo kažką degant. Tačiau į tą vietą nusiųstas Prancūzijos prekybos laivas sudužusio lainerio nuolaužų nerado.

Britų žiniasklaida praneša, kad viena britė, kurios vyras skrido prapuolusiu lėktuvu, mano, jog laineris nenuskendo – moteris teigia, kad paskambinus jam mobiliuoju telefonu, girdėti signalas. Vadinasi, telefonas vis dar veikia ir yra ryšio zonoje, mano moteris. 58 metų Patricia Coakley „Sky News“ sakė: „Mano vienintelė viltis – kad galiu jam paskambinti... Ir yra signalas... Taigi jis negali būti jūros dugne.“ P.Coakley vyras paskutinį kartą jai skambino, kad praneštų, jau įsėdęs į lėktuvą. Prieš tai du reisai, kuriais ketino skristi britas, buvo atšaukti.

Tuo tarpu patys gelbėtojai teigia neturintys vilčių, kad pavyks rasti gyvų keleivių. Anot jų, gelbėjimo operacijai trukdo ir blogas oras, ir prastas matomumas.

Pranešama, kad paieškų grupės intensyvina dingusio Prancūzijos oro linijų lėktuvo paieškas. Paieškų grupės naršo Atlanto vandenyno sritį, kurioje be žinios dingo laineris, tebesitinkint rasti išsigelbėjusių ir pėdsakų, galinčių padėti nustatyti šios katastrofos priežastį.

Tyrėjai taip pat nagrinėja keletą pranešimų apie gedimus, kuriuos pasiuntė į smarkią audrą patekės laineris, o Brazilijos ir Prancūzijos ieškotojų lėktuvai, nepaisydami blogų orų, skraido virš vandenyno srities pusiaukelėje tarp Pietų Amerikos ir Afrikos.

Pareigūnai nustatė paieškos zoną už maždaug 1 100 kilometrų nuo Brazilijos šiaurės rytinių krantų pagal paskutinį signalą, gautą iš dingusio „Air France“ lėktuvo. Laineris „Airbus A330.“ automatiškai pasiuntė žinutę, kurioje pranešama apie daugelį elektrinės sistemos gedimų ir pažeistą salono sandarumą.

Mes nieko neradome, tačiau oro sąlygos buvo siaubingos, – Ch.PrazuckasVienas Brazilijos oro bendrovės TAM pilotas pranešė skrisdamas per Senegalo oro erdvę pastebėjęs oranžinius blyksnius vandenyno paviršiuje, tačiau Prancūzijos kariuomenės atstovas spaudai kol kas negalėjo patvirtinti šios informacijos. „Šią informaciją gavome apie 4 val. 30 min. vietos (5 val. 30 min. Lietuvos) laiku iš Brazilijos piloto, kuris sakė paviršiuje matęs silpnas švieseles - toje vietoje, kuri atitinka paskutinį pranešimą apie A330 buvimo vietą“, – sakė kapitonas Christophe'as Prazuckas. Pasak jo, vienas iš Žaliojo Kyšulio pakilęs Prancūzijos žvalgybos lėktuvas praskrido spėjamu lainerio maršrutu iki paskutinės žinomos jos buvimo vietos.


Žiūrėti Virš Atlanto vandenyno pradingo „Air France“ laineris didesniame žemėlapyje

„Mes nieko neradome, tačiau oro sąlygos buvo siaubingos – susidarė vadinamasis atogrąžų sandūros frontas“, – aiškino Ch.Prazuckas, kalbėdamas apie reiškinį, kai audringai susiduria iš šiaurės ir pietų pusrutulio slenkančios oro masės.

Brazilijos prezidentas Luizas Inacio Lula da Silva sakė neprarandantis vilties, kad bus rasta gyvų žmonių, tačiau pridūrė, kad anksčiau telefonu kalbėjosi su Prancūzijos prezidentu N.Sarkozy ir kad „iš tiesų tai buvo apsikeitimas užuojautomis.“

Ispanijos ir Prancūzijos oro pajėgos pasiuntė paieškos lėktuvus tikrinti didžiulės vandenyno teritorijos tarp Brazilijos ir Afrikos. Paryžiui paprašius, Jungtinės Valstijos taip pat pasiuntė sekimo lėktuvą ir oro pajėgų paieškos ir gelbėjimo komandą.

Charles'io de Gaulle'io oro uoste sukrėsti lėktuvo keleivių giminaičiai buvo nulydėti į privačią zoną laukti naujienų. Jiems pagalbą teikia psichologų komanda. Rio de Žaneiro Tomo Jobimo tarptautiniame oro uoste šoko ištikti giminaičiai laukia uždarame laukiamajame, kur jų nepasiekia žiniasklaidos atstovai ir kur jais rūpinasi psichologai ir gydytojai.

Viena moteris, Vasti Ester van Sluijs AFP pasakojo, kad naktį vos išgirdusi, kad dingo "Air France" lėktuvas, šoko į taksi. „Tame lėktuve buvo mano duktė Adriana Francesca“, – sakė ji. Prancūzijos aplinkos ministras Jeanas-Louis Borloo, kuris yra atsakingas ir už transportą, sakė, kad lėktuvo pagrobimo versija buvo atmesta.

Patikslintais duomenimis, laineriu skrido 126 vyrai, 82 moterys ir aštuoni vaikai, iš kurių vienas – dar kūdikis. Lėktuvu taip pat skrido ne 12 įgulos narių, iš jų – 9 stiuardesės ir stiuardai. Be to, paaiškėjo, kad tai buvo išties daugianacionalinis skrydis – laineriu skrido 32 šalių piliečių. Lietuvių lėktuve nebuvo, tačiau Atlanto vandenyne prapuolė kelių gretimų valstybių atstovų – du lenkai, vienas estas ir vienas rusas.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: 15min.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (23)

Susijusios žymos: