Amerikiečiai tyčia pribaigia savo mašinos variklį, kad gautų Vyriausybės išmoką (Video)  (22)

Jungtinėse Amerikos valstijose vykstanti ekologijos ir ekonomikos skatinimo programa šiurpina daugelį pasaulio automobilių mėgėjų: automobilius, kuriais dažnas lietuvis mielai važinėtų dar dešimt metų, amerikiečiai sąmoningai naikina.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Maža to, mašinos gadinamos ypač drastišku būdu: į variklį vietoj tepalų pripilama jo vidų išgraužiančių stiprių chemikalų arba paprasčiausiai smėlio su vandeniu.

Visa tai daroma dėl JAV valdžios siūlomos iki 4500 JAV dolerių išmokos naujam automobiliui įsigyti. Vaizdų apie tokias automobilių egzekucijas jau gausu svetainėje youtube.com

Mašinų niokotojai iš peties pasistengia, kad jų automobiliai atitiktų vienintelį reikalavimą: išmokos priklauso tų transporto priemonių savininkams, kurių varikliai nepataisomai sugadinti.

Šių metų liepą prasidėjusiai programai JAV Vyriausybės transporto departamentas numatė skirti net milijardą dolerių. Oficialiai programa pavadinta „Nuolaidų automobiliams sistema“ (Car Allowance Rebate System – CARS), tačiau labiau paplitęs terminas šiam reikalui apibūdinti yra „Cash for Clunkers“ – grynieji už kledarus, nevažiuojančius ratus.

Programos kūrėjų tikslas pirmiausia yra gaivinti ekonomiką, skatinti amerikiečius pirkti naujas mašinas. Be to, kaip teigiama, naujos mašinos aprūpintos ekonomiškesniais ir ekologiškesniais varikliais.

Daugybė įtakingų organizacijų patarė JAV Kongreso nariams palaiminti šią programą kaip labai naudingą.

Ar programos sumanytojai numanė, jog amerikiečiais ims sąmoningai gadinti mašinas, belieka tik spėlioti. Vienaip ar kitaip, akciją „Cash for Clunkers“ numatoma tęsti iki lapkričio 1 dienos.

Kaip minėta, amerikiečiai ne tik niokoja mašinas, bet ir filmuoja šias procedūras, kurias matant ne vienam prisiekusiam automobilių mėgėjui ar automechanikui širdis, kaip sakoma, gali apsipilti krauju

Viename tokių filmukų galima pamatyti, kaip prie dar nesugadinto variklio pritvirtinama informacinė kortelė su užrašu, jog šis variklis sugadintas dalyvaujant CARS programoje. Nurodoma, jog variklio mirties priežastis – vietoj tepalo buvo pripilta natrio silikato (skysto stiklo).

Kitas automobilis – 1995 metais pagamintas Oldsmobile Aurora, maždaug per 40 sekundžių pribaigiamas panaudojus vandens, titnagžemio bei smėlio mišinį.

Vieno BMW 735i savininkas prisipažįsta, esą jam patinka mašinos ir nekenčia to, ką jam teko padaryti.

Vairuotojas pasakoja, kad iš pradžių tiesiog išleido tepalą. Kai variklis vis tiek „neužkalė“ – įpylė skysto stiklo ir pagaliau pasiekė tikslą.

Dar viename filmuke matyti, kaip niokojamas pagal lietuviškus standartus apynaujis Volvo, kuris mūsų šalyje papuoštų bet kurį naudotų automobilių saloną. Įkaitintas variklis pabaigoje net užsidega, niokotojams tenka griebtis gesintuvo. Filmuotoje medžiagoje šalia šio Volvo matyti dar keletas automobilių pakeltais variklio dangčiais, kurie paruošti žiauriai egzekucijai. Kai kurios mašinos, tiesiog išleidus variklio tepalus, kankinamos iki valandos.

Tačiau dalis tokių filmukų komentatorių, tarp jų patys amerikiečiai, stebisi, ne vienas kartus žodelis adresuojamas ir JAV prezidentui Barackui Obamai.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: 15min.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (22)

Susijusios žymos: