Internetu nėra naudojęsi 43 proc. lietuvių  (17)

Nors naudojimasis internetu Lietuvoje sparčiai populiarėja, tačiau vis dar atsiliekama nuo Europos vidurkio. 43 proc. gyventojų apskritai nėra naudojęsi internetu. Įmonių padėtis dar blogesnė – Lietuva yra sąrašo gale. Tai rodo Europos Komisijos (EK) skaitmeninio konkurencingumo ataskaita apie Lietuvą.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Ataskaitoje nurodoma, kad nuo Europos vidurkio mes atsiliekame dėl mažo interneto ryšio diegimo masto Lietuvos namų ūkiuose. Tačiau tendencijos teigiamos: reguliariai ir dažnai besinaudojančių gyventojų dalis per pastaruosius ketverius metus smarkiai išaugo –atitinkamai nuo 26 proc. iki 50 proc. ir nuo 13 proc. iki 38 proc.

Palyginti su padėtimi prieš ketverius metus, labai padidėjo naudojimasis interneto paslaugomis.Kai kuriomis paslaugomis, pvz., laikraščių skaitymo internete, žaidimų, muzikos ir filmų parsisiuntimo ir interneto kursų, Lietuvoje naudojamasi aktyviai, ir šalis patenka į pirmąjį dešimtuką. Tačiau pagal kitus rodiklius internetu naudojamasi mažiau už vidurkį.

Viešojo sektoriaus paslaugų internetu teikiama dvigubai mažiau už ES vidurkį, o jų pasiūla nuo 2004 m. nepadidėjo.Piliečiai internetu naudojasi mažiau už ES vidurkį, tačiau naudojimasis internetu auga. Įmonėms paslaugų internetu teikiama daugiau, nors vis dar mažiau už vidurkį, o įmonių interneto ryšio diegimo tempai ES vidurkį viršija 18 proc.

Tik trijose kitose šalyse įmonės internetu parduoda daugiau nei Lietuvoje, o pagal internete perkančių firmų dalį šalis užima 9 vietą. Apskritai 8 proc. visos apyvartos Lietuvoje tenka e. prekybai.

E.verslo srityje kol kas dar retai naudojamos vidinių verslo procesų integravimo, žmogiškųjų išteklių paslaugų ar santykių su klientais valdymo taikomosios programos. Antra vertus, e.įgudžiai (IKT) dažnai naudojami keistis dokumentais, dalytis informacija apie tiekimo grandinės valdymą ir e. sąskaitoms faktūroms rengti.

IKT poveikis Lietuvos ūkiui minimalus. Į mokslinius tyrimus ir plėtrą investuojama ir IKT produktų eksportuojama labai mažai. Daugelis Lietuvos darbuotojų turi naudojimosi internetu įgūdžių, tačiau niekur kitur Europoje taip netrūksta šios srities įgūdžių turinčių specialistų.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: delfi.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (17)