Fontanas, kuriame vanduo teka "neteisinga" kryptimi  (6)

Šis išradėjo James'o Dyson'o fontanas neseniai vykusioje Didžiosios Britanijos Karališkosios sodininkystės draugijos organizuotoje gėlių parodoje pritraukė išskirtinį publikos dėmesį. Konstrukcija ypatinga tuo, jog vanduo jame tarsi teka kaskadomis į viršų. Kokia gi šio sumanymo paslaptis?


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Keturių stiklinių rampų derinys sukonstruotas taip, kad aiškiai parodytų jų stiklo paviršiumi tekantį vandenį, o ties viršumi, greta kitos rampos papėde, vanduo tarsi miniatiūrinis krioklys krenta į apačią. Reginys tarsi iliuzija veikia stebinčiųjų logiją.
Dyson'as sako, jog įkvėpimą jam suteikė Olandų menininko MC Escher kūrinys, kuriame pavaizduota siurrealistinė konstrukcija, kur žmonių figūros tarsi amžinai lipa laiptais į viršų. "Pagal tai aš norėjau sukurti optinę iliuziją, rodančią, jog vanduo tarsi keliauja įkalnėn, o šlaitai išdėstyti ratu ir taip procesas vyksta nesustodamas", sako autorius. "Aš norėjau sukurti tame pačiame lygmenyje išdėstytų kaskadų seriją - tarsi amžiną krioklį".

Kaip gi sudaroma tokia iliuzija? Rampą dengia stiklo paviršius. Ties jos apačia į viršų pumpuojamas vanduo, ir jis į paviršių išleidžiamas per angą ties viršutiniu kampu. Čia dalis vandens nukreipiama tekėti į apačią šlaitu ir plonu sluoksniu padengia stiklą. Ties vandens įleidimo jungtimi įleidžiama šiek tiek suspausto  oro - burbuliukai keliauja aukštyn iki pat vandens išleidimo kiaurymės. Į apačią tekantis vanduo kartu su burbuliukais sudaro iliuziją, jog rampos paviršius nera vien tik paprastas stiklinis dangtis.

Šis triukas sukėlė didelę intrigą gėlių parodoje "Chelsea Flower Show". Miniomis susirinkę žmonės čia gyvai aptarinėjo pačias įvairiausias idėjas, kaip toks įrenginys galėtų veikti. "Aš stoviu nuošaliai ir klausausi kai kurių jų teorijų - tarp jų pasitaiko fantastiškiausių idėjų, ir netgi norėčiau, kad man pavyktų kai kurias jų paversti realybe", sako fontaną Dyson'ui padėjęs konstruoti inžinierius Derek'as Phillips'as.

"Mes netgi galėtume gaminti tiek sumažintas, tiek padidintas tokio fontano versijas. Manęs tokios galimybės teiravosi jau keletas architektų. Tačiau aš neatskleidžiu visų smulkmenų, kaip mums pavyko pasiekti šį efektą", pasakoja Derek'as. James'as Dyson'as jau užpatentavo šį išradimą. Belieka laukti, ar toks gaminys pasirodys rinkoje ir ar juo mes galėsime papuošti savo sodų ar namų aplinką. 

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (6)