„DesignLab’09“ laimėjo maistą „auginantis“ prietaisas (Video)  (7)

Koncepcinių buities prietaisų konkurse „Design Lab‘09“, kurio dalyviai kūrė idėjas 90-čiai metų į priekį, laimėjo švedo Rickardo Hederstierna iš Lundo technologijos insituto prietaisas „Cocoon”, kuris ateities technologijų dėka ne tik pagamins, bet ir „užaugins“ mėsos ir žuvies produktus.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Laimėtojas iš 8 konkurso finalistų, tarp kurių pirmą kartą pateko ir lietuvė Toma Brundzaitė su indaplove „Bifoliate“, buvo paskelbtas pagrindiniame Didžiosios Britanijos architektūros ir dizaino renginyje „100% Design London“. R. Hederstierna atiteko pagrindinis 5000 eurų prizas ir apmokama pusmečio stažuotė viename „Electrolux“ dizaino centrų.

Jo sukurtas „Cocoon“ veiks panašiai, kaip mikrobangų krosnelė, spraginanti kukurūzus – genetinės inžinerijos metodais sukurti bei sufasuoti mėsos ir žuvies patiekalai dedami į prietaisą, kuris radijo dažnio identifikavimo technologijos (RFID) pagalba atpažįsta produktų raumenų ląsteles ir pagal tai nustato tinkamiausią pagaminimo laiką.

Tarptautinės žiuri manymu, būtent „Cocoon“ labiausiai pasižymėjo inovacijomis, vartojimo įžvalgomis bei intuityviu dizainu.

„Cocoon“ siekia spresti labai kontraversišką, bet kartu ir realų klausimą – augantį žmonių skaičių ir ribotą galimybę aprūpinti juos mėsa ir žuvimi. Problema tampa ne tik jų gavyba, bet ir transportavimo našta planetos ekosistemoms. Tuo tarpu šis prietaisas ne tik drąsus bei inovatyvus savo dėmesiu socialiniams ir aplinkosaugos klausimams, bet ir išsiskiria išgrynintu ir maloniu dizainu bei primena brangakmenį su metaliniu akcentu, atspindinčiu Švedijos stiklo meno paveldą“, - sako konkurso žiuri narys, Henrik Otto, „Electrolux“ Globalaus Dizaino viceprezidentas.

Antrąją vietą konkurse užėmė kino Penghao Shan (Zhejiang Sci-tech universitetas) sukurta „Vandens gaudyklė” (“Water Catcher”) - skraidantys ir lietų surenkantys burbulai, kurie ne tik filtruoja surinktą vandenį, bet ir praturtina jį kiekvienam šeimos nariui reikalingais papildais.

Visa šių burbulų valdymo sistema yra įrengta pagrindiniame padėkle, kuriame kiekvienas šeimos narys „užsiregistruoja“ savo pirštų antspaudais.

Trečioji vieta atiteko amerikiečiui Louis Filosa (Purdue universitetas) už prietaisą „Renew”, kuris garų pagalba valo ir atšviežina drabužius. Infraraudonųjų spindulių skeneris ir radijo dažnių identifikavimo technologija (RFID) padeda surinkti informaciją apie drabužį nuo specialių etikečių. Prietaisas yra saugus, nes garus skleidžiantys mechanizmai nustoja veikti, kai į jų darbinę zoną patenka neapažintas objektas, pvz. ranka.

Sensorinis ekranas leidžia vartotojui valdyti prietaisą ir gauti informaciją apie drabužius. Prietaisas, kurio apimtys sudaro tik 25 proc. dabartinės skalbimo mašinos dydžio, yra pagamintas iš perdirbto aliuminio ir stiklo.

„Žmonių pasirinkimo” nominacijos nugalėtoju, kuris buvo apspręstas internetiniu balsavimu, tapo tailandiečio Dulyawat Wongnawa (Chulalongkornouniversitetas) sukurtas „Teleportacinis šaldytuvas”, kuriame maistas atsiranda teleportaciniu būdu, kol kas įmanomu tik mokslo fantastikoje.

(0)
(0)
(0)

Komentarai (7)