Jei nebebūtų „Skype“  (10)

Prieš kelis metus žmonės, kurių darbo specifika reikalavo nuolatinių pokalbių telefonu, tikriausiai nelengvai atsidusdavo išvydę savo telefono sąskaitą, tiksliau tai padarydavo jo darbdavys. Tačiau „Skype“ tapo puikia alternatyva, kaip pigiai ir efektyviai komunikuoti per atstumą, rašo econonomist.com.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Susikurti „Skype“ sąskaitą nieko nekainuoja, kaip ir bendravimas per „Skype“, nesvarbu kokiam pasaulio krašte būtum. Tai dar ne viskas: už kelis centus galima skambinti į mobiliuosius ir laidinius telefonus, geri pasiūlymai ir tarptautiniams skambučiams, kuriais pasinaudojus savo telefono sąskaitą galima sumažinti per pusę. „Skype“ konkurentai, tokie kaip “Gizmo Project” (dabar “Gizmo5”), “SightSpeed”, “GrandCentral”, “TalkPlus”, “iSkoot”, “Mobivox”, “ooVoo”, “Jajah”, “Jangl” negali su lygintis nei paslaugų kokybe, nei pasitikėjimu, nei populiarumu.

Viena didžiausių „Skype“ atrakcijų buvo video konferencijų galimybė, kuria buvo smagu ir lengva naudotis. Tuo metu „Skype“ turėjęs 200 milijonų registruotų vartotojų (dabar 480 milijonų) buvo pakankamai populiarus, kad juo naudotųsi didelis ratas pažįstamų. Lemiama priežastis pasirinkti būtent „Skype“ tapo tai, jog jis atsirado mobiliuosiuose telefonuose, nešiojamosiose žaidimų konsolėse, šiandien įskaitant ir Apple „iPhone“ bei „iPod Touch“.

Tačiau tai nereiškia, kad „Skype“ neturėjo problemų. Reikiamo saugumo trūkumas buvo vienas didžiausių rūpesčių nuo pat programos atsiradimo 2003-iaisiais. Tiesa, nors „Skype“ ir gali pasididžiuoti geriausia kriptologijos technologija, kuri neleidžia klausytis svetimų pokalbių, tačiau jis negali pasigirti tuo pačiu kalbant apie virusų perdavimą. Nereikia pamiršti, kad „Skype“ buvo sukurtas tų paties estų programų kūrėjų, kurie vėliau sukūrė „KazAa“ – failų keitimosi tinklą, kuris prieš dešimtmetį sudrebino muzikos industriją. „KazAa“ taip pat kaip „Skype“ yra paremta ta pačia P2P architektūra, galinčia veikti nepaisydama Ugniasienių. Jis neturi centrinio serverio, reguliuojančio duomenų perdavimo srautus ir saugančio nuo virusų, Trojanų, programų šnipų. Tai kelia rimtą pavojų mažoms firmoms ir namų naudotojams, kurie ne visada žino, kaip apsisaugoti.

Kita problema, kad prisijungiant prie „Skype“ tinklo nereikia įrodyti savo tapatybės, o tai savo ruoštu leidžia naudotojams susikurti po kelias sąskaitas netikrais vardais ir naudotis jomis neprisiimant jokios atsakomybės. Dėl to dažnai galima susidurti su džiunglių taisykles primenančią vartotojų elgsena.

Nepaisant egzistuojančių problemų „Skype“ vis dėlto yra nepaprastai patogus palaikyti ryšius su šeima ir draugais, bei rengti verslo susitikimus. Per pastaruosius kelis metus verslo žmonėms „Skype“ sutaupo tūkstančius dolerių, kurie buvo išleidžiami kelionėms.

Tačiau virš „Skype“ ėmė telktis audros debesys. Investicinė grupė, kuri sutiko įsigyti 65% „Skype“ akcijų iš „eBay“ tik už 1,9 bilijonus dolerių buvo paduota į teismą „Skype“ įkūrėjų Janus Friis ir Niklas Zennstromo, kurie pardavė kompaniją „eBay“ už 2,6 bilijonus, dar 2005-aisiais. „Skype“ įkūrėjų bendrovė „Joltid“ kaltina „eBay“ pažeidus autorines teises ir toks teismo procesas gali sukliudyti planuotam „Skype“ pardavimui. „Joltid“ kaltina „Skype“ pažeidus licenzinius susitarimus, nes savo programinei įrangai licencijavo kritines tiesioginio ryšio (P2P) technologijas, kurios naudojamos perduoti internetu telefoniniams pokalbiams.

Kad ir kokie tikrieji motyvai slėptųsi už šių keblių teisinių kivirčų, vis dėlto jie yra pakankama priežastis, kad „Skype“ ateitis taptų neaiški. Tereikia prisiminti, kaip prieš kelis metus „Skype“ nustojo veikęs 36 valandoms po masinio Microsoft „Patch Tuesday“ pasirodymo, kuris netikėtai sustabdė P2P veikimą.

Susiklosčius tokiai situacijai norisi pažvelgti į egzistuojančias „Skype“ alternatyvas. Economist.com žurnalistai atliko bandymą ir atsidarė kelias sąskaitas kitose programose. Dauguma tokių programų per pastaruosius tris metus stipriai patobulėjo ir gali bandyti konkuruoti su „Skype“. Ir nors kelios netgi yra tokios geros kaip ir „Skype“ (ar net geresnės), vis dėlto pagrindinė problema, kad nėra masiškai naudojamos.

Mac naudotojams “iChat” yra puiki Apple programa – greita, paprasta ir pasižymi įspūdinga grafika. Jos kokybė netgi geresnė nei “Skype”. Windows vartotojai turi platesnį pasirinkimą, nors tarp jų ir nėra tokių gerų kaip “iChat”.

“SightSpeed” maloniai paprasta naudotis su galimybe kokybiškiems video pokalbiams: geras video vaizdas, minimalus užlaikymas ir šiek kiek prastokas garsas. Taip pat galima siųsti vaizdinius elektroninius laiškus ir susirašinėti tekstinėmis žinutėmis. Programa tinka ir Mac‘ams ir paprastiems kompiuteriams. Tačiau ji yra nemokama tik naudojantis kamera, kuri pagaminta „Logitech“, be jos „SightSpeed“ siūlo tik 30 dienų nemokamą demo versiją.

Jei jums „Skype“ reikalingas tik skambinti į laidinius ir mobiliuosius telefonus, bei nemokamiems video ir balso pokalbiams iš kompiuterio į kompiuterį, tada jums puikiai tiktų ir „Gizmo5”. Ši programa gali būti pigesnė nei “Skype”, todėl yra puiki alternatyva.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: alfa.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (10)