Po naujo įstatymo priėmimo nelegalus bylų siuntimasis Švedijoje sumažėjo  (3)

Po naujo autorinių teisių apsaugos įstatymo priėmimo dabar 60 proc. švedų nebedalyvauja nelegalioje bylų dalinimosi veikloje. Taip skelbia autorinių teisių apsaugos agentūra, tačiau remiasi nelabai patikimais socialiniais tyrimais.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

„Kai buvo priimtas naujasis įstatymas, šeši iš dešimties failų dalinimosi svetainių vartotojų išvis sustabdė arba smarkiai sumažino nelegalių failų siuntimąsi“, - sakė „IFPI Sweden“ pirmininkas Ludvig Werner.

Naujasis Švedijos įstatymas įsigaliojo nuo balandžio 1 dienos. Jis suteikia autorių teisių turėtojams galimybę kreiptis į interneto paslaugų tiekėjus ir pareikalauti informacijos apie vartotojus, kurie siunčiasi failus. Tai leidžia imtis teisinių veiksmų, leidžiančių skirti baudas bei atlyginti patirtus nuostolius.

„IFPI“ – asociacija, atstovaujanti viso pasaulio įrašų pramonei, birželio mėnesį stebėjo muzikos vartojimo įpročius tarp 1006 švedų, kurių amžius svyruoja nuo 15 iki 74 metų. Vis dėl to pats tyrimas kelia tam tikrų abejonių dėl objektyvumo. Nors ir priešingai nei ankstesniuose tyrimuose, kuriuose respondentams buvo skambinama fiksuotomis linijomis (taip neįtraukiam daug jaunų žmonių, kurie yra dažniausi interneto vartotojai), šis failų dalinimosi tyrimas buvo vykdomas internetu. Tačiau vis tiek tyrimas atliktas socialinės apklausos būdu, o išvados padarytos remiantis statistika. Nors rezultatai orientacine prasme yra įdomūs, tačiau daryti aiškias objektyvias išvadas pakankamai sudėtinga.

Taigi, atlikus apklausą ir susiteminus gautus duomenis, „IFPI“ pranešė, jog  įsigaliojus įstatymui smarkiai sumažėjo failų siuntimasis. Bent jau tai nurodė apklausoje dalyvavę respondentai.

Tačiau maždaug 2,8 milijonai švedų ir toliau vis dar internete dalinasi failais. „Aš manau, kad tai didelis skaičius, tačiau jis manęs nestebina“, - teigė Ludvig Werner. Jis pabrėžė, kad įstatymas turėjo įtakos, tačiau vien tik jis negali pažaboti nelegalių siuntimųsi. „Mes turime įrodyti, kad rinka gali pateikti legalių alternatyvų vartotojams“, - sakė jis.

Tiesa, tai jau ne pirmas pareiškimas, jog naujasis įstatymas duoda akivaizdžius rezultatus - apie tai dar pavasarį pranešė "InProdicon" bendrovė.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: IT žinios
(0)
(0)
(0)

Komentarai (3)

Susijusios žymos: