Žvalgybos informacija iš lėktuvų bus perduodama lazeriu  (1)

Netrukus pilotuojami kariniai lėktuvai ir nuotolinio valdymo orlaiviai galės perdavinėti aukštos vaizdo ir garso kokybės transliacijas iš mūšio lauko ar žvalgomų objektų lazeriais, skelbia „The Register“.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

JAV karinių oro pajėgų Mokslinių tyrimų biuro vykdomi eksperimentai patvirtino, kad lazerio spinduliu galima didele sparta ir patikimai perdavinėti duomenis iki 35 kilometrų atstumu – ir ore, ir pažemiui.

Duomenų perdavimą lazeriais iki šiol apsunkindavo atmosferos turbulencija ir temperatūros svyravimai, tačiau JAV karinių oro pajėgų Mokslinių tyrimų biuro specialistai pasitelkė adaptyviosios optikos technologiją, panašią į astronomijos observatorijose naudojamą metodą. Jis, kompensuodamas atmosferos iškraipymus, suteikia galimybę galingais teleskopais gauti ryškius kosminių objektų atvaizdus.

Teigiama, kad lazerio spinduliu gali būti perduodama ir užkoduota informacija. Kaip ir šviesolaidžių atveju, bet koks bandymas perimti duomenų srautą pakeistų duomenis, ir ryšio sistemą aptarnaujantis personalas apie tai būtų iš karto informuotas.

Pasak Karinių oro pajėgų laboratorijos Niujorke mokslininko Davido Hugheso, kadangi jau dabar tyrėjai gali naudoti eksperimentinę dvikrypčio lazerinio ryšio sistemą, sujungiančią antžeminę stotį su ore esančiu lėktuvu, bus nesunku šią technologiją įdiegti dabartinėje karinėje aviacijoje.

D. Hugheso vadovaujama tyrėjų grupė bendradarbiauja su bendrovės „AOptix Technologies“ specialistais, siekdama atlikti daugiau lazerinės duomenų perdavimo sistemos bandymų skrydžio metu ir dar labiau išplėsti ryšio aprėptį, sakoma pranešime.

(0)
(0)
(0)

Komentarai (1)