Naujas tyrimas: technologijos nesąlygoja socialinės izoliacijos  (1)

Priešingai vyraujančiai nuomonei, technologijos nesukelia socialinės izoliacijos. Tyrimo metu paaiškėjo, kad amerikiečiai, kurie naudojasi internetu ir mobiliaisiais telefonais, turi platesnius ir įvairesnius socialinius tinklus.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

„Visi įrodymai krypsta viena linkme, - tvirtino trečiadienį pristatyto projekto "Internetas ir amerikiečių gyvenimas" vadovė Keith Hampton. – Žmonių socialinį gyvenimą naujos komunikacijos technologijos sustiprina. Klaidinga manyti, kad interneto naudojimas bei mobilieji telefonai atveda žmones į izoliacijos spiralę“.

Tyrimo autoriai pabrėžė, kad projekto metu atliktas tyrimas „Socialinė izoliacija ir naujos technologijos“ rezultatai metė iššūkį ankstesniems tyrimams ir kasdienėms baimėms apie neigiamas naujų technologijų socialines pasekmes (apie juos galite paskaityti čia bei čia).

„Kritikai yra linkę pirmiausia kaltinti technologijas, - sakė Keith Hampton. – Tai pirmasis tyrimas, kuris nagrinėja faktinį ryšį tarp technologijų naudojimo bei socialinės izoliacijos. Pastebėjome priešingą ryšį. Atrodo, kad tie, kurie naudojasi internetu ir mobiliaisiais telefonais, gauna pastebimus socialinius privalumus. Žmonės naudojasi technologijomis, kad galėtų palaikyti ryšius ir pasidalinti informacija. Tai padeda jiems išlikti socialiai aktyviems ir palaikyti ryšį su bendruomene“.

Tyrimo metu buvo išsiaiškinta, kad 6 proc. amerikiečių gali būti apibūdinami kaip socialiai izoliuoti – jie neturi su kuo aptarti svarbių klausimų arba neturi savo gyvenime asmenų, kuriuos galėtų pavadinti svarbiais. Šis skaičius beveik nepasikeitė nuo 1985 metų.

Buvo nustatyta, kad žmonių socialinis dažnam bendravimui skirtas tinklas yra 12 proc. didesnis tarp mobiliųjų telefonų naudotojų, 9 proc. didesnis tarp tų, kurie dalinasi nuotraukomis internete bei 9 proc. didesnis tarp tų, kurie naudoja momentinius pranešimus. Žmonių pažinčių tinklų įvairovė 25 proc. didesnė mobiliųjų telefonų vartotojams, 15 proc. – pagrindiniams interneto vartotojams ir dar didesnė dažniems interneto vartotojams bei tiems, kurie internete dalinasi savo skaitmeninėmis nuotraukomis.

Tuo pačiu metu tyrime buvo išsiaiškinta, kad amerikiečių bendravimui naudojamų tinklų aprėptis nuo 1985 metų sumažėjo maždaug trečdaliu. Be to, jie tapo labiau uždari, nes apima mažiau asmenų, nepriklausančių šeimai. Tyrimo metu buvo nustatyta, kad vidutiniškai žmonės per metus asmeninį ryšį per savo pagrindinius tinklus (socialinius projektus, bylų dalinimosi projektais ir t.t.) palaiko 210 dienų. Su mobiliojo telefono kontaktais – 195 dienas, su fiksuoto ryšio kontaktais – 125 dienas. Kontaktus elektroniniais laiškais palaiko 72 dienas per metus, o momentiniais pranešimais (tokiais kaip twitter) – 55 dienas. Tuo tarpu paprastais laiškais ar atvirutėmis vos 8 dienas.

Šiame tyrime dalyvavo 2 512 suaugusių asmenų, su kuriais buvo susisiekta telefonu. Tyrimas buvo atliekamas nuo 2008 metų liepos 9 dienos iki 2008 metų rugpjūčio 10 dienos. Šio tyrimo atrankos paklaida – 2,1 procentai.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: IT žinios
(0)
(0)
(0)

Komentarai (1)