„Killnet“ visa jėga užpuolė Latviją – latviai tam ruošėsi, rezultatai stulbinantys  ()

Kodėl Latvija tapo pagrindiniu „Killnet“ įsilaužėlių taikiniu?


Visi šio ciklo įrašai

  • 2022-07-03 „Killnet“ visa jėga užpuolė Latviją – latviai tam ruošėsi, rezultatai stulbinantys  ()

Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Latvijos ketinimas nugriauti Rygos išvaduotojų paminklą patraukė Rusijos programišių grupės „Killnet“ dėmesį, po kurio respublika tapo prioritetinių atakų taikiniu, – LSM sakė Informacinių technologijų saugumo incidentų prevencijos centro vadovo pavaduotojas Varis Teivans.

„Latvija patraukė [Rusijos remiamų programišių] dėmesį paminklo demontavimo idėja. Daugiau nei pusantro mėnesio Latvija, kaip ir Lietuva pastarąsias porą dienų, buvo pagrindinis užpuolikų taikinys“, – sakė Teivans.

Anot jo, Latvija puikiai pasipriešino atakoms, o tai galima paaiškinti per kelerius metus vykdytu kryptingu darbu, ruošiant valstybę, daugelį savivaldybių ir kitas svarbias informacines sistemas atremti kibernetines atakas.

„Visuomenė nepastebėjo šių išpuolių poveikio“, – sakė Teivans.

Programėlę „Mobilly“, kaip ir labdaros organizacijos „Ziedot.lv“ svetainę, užpuolė programišiai, kur buvo pradėtos rinkti lėšos Rygos išvaduotojų paminklui demontuoti. Be to, sutriko „Pasažieru vilciens“ („Keleiviniai traukiniai“) bilietų įsigijimo procesas.

„Dabar Lietuva greičiausiai sulauks panašaus dėmesio, o kolegoms teks kovoti intensyviau“, – pridūrė Teivans, turėdamas omenyje Lietuvos valdžios sprendimą blokuoti prekių tranzitą iš Rusijos į Kaliningrado sritį.

 

Primename, kad birželio 16 d. Latvijos seimas galutiniu svarstymu priėmė įstatymą „Dėl draudimo respublikos teritorijoje eksponuoti sovietų ir nacių režimus šlovinančius objektus“. Pagal dokumentą sostinės savivaldybė iki lapkričio 15 dienos turi nugriauti paminklą Rygos išvaduotojams. Išimties tvarka paminklo griovimui bus taikoma speciali pagreitinto sprendimo procedūra.

Naujasis įstatymas numato, kad demontuotų paminklų detalės ar fragmentai, turintys meninę, kultūrinę, istorinę ar edukacinę vertę, bus perkelti į Latvijos okupacijos muziejaus kolekciją.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(52)
(3)
(49)

Komentarai ()