Unikalus slapčiausio pasaulio narkotikais prekiaujančio tinklalapio savininko interviu  (6)

Tinklapio „Silk Road“, milžiniškos juodosios narkotikų rinkos platformos, užslėptos vadinamojo „šešėlinio interneto“ gilumoje, vadas davė pirmą interviu žurnalistams („Forbes“). Priežastis – galingų konkurentų atsiradimas.


Visi šio ciklo įrašai

  • 2013-08-22 Unikalus slapčiausio pasaulio narkotikais prekiaujančio tinklalapio savininko interviu  (6)

Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Baisusis Piratas Robertsas („Dread Pirate Roberts“) – taip save vadina tinklapio „Silk Road“ („Šilko kelias“), stambiausios internetinės platformos, skirtos prekybai įvairiausiais narkotikais, savininkas. „Silk Road“ galima patekti tik per anoniminį tinklą TOR, o susimokėti tik anonimine valiuta „Bitcoin“. „Silk Road“ savininkas iki šiol išlikdavo šešėlyje, tačiau „Forbes“ sugebėjo įkalbėti šį asmenį duoti pirmą interviu. Ir tai yra labai įdomu. Štai keletas svarbiausių ištraukų iš šio pokalbio.

Baisusis Piratas Robertsas nenaudoja tradicinių komunikacijos metodų – telefonų, Skype, elektroninių laiškų. Jis asmeniškai nesusitinka netgi su artimiausio rato žmonėmis. „Forbes“ žurnalistas su juo kalbėjo per pranešimus pačiame „Silk Road“. Tinklapis patikimai paslėptas vadinamajame „giliajame tinkle“, „šešėliniame internete“, kuris garantuoja maksimalų anonimiškumo lygį: iki šiol specialiosioms tarnyboms niekaip nepavyko susekti Piratą, nors bandymų tikrai buvo, tuo niekas neabejoja. Tikras jo vardas, amžius, tautybė, lytis – nežinoma.

Mane medžioja elitinės valdžios pajėgos. Aš turiu atsiriboti nuo bet kokios rizikos. Iki šiol aš stengiausi laikyti „Silk Road“ šešėlyje. Žmonės sužinodavo per sarafaninį radiją. Kita vertus, mums jau dveji su puse metų. Mes išgyvenome jau labai daug. Ir negali pasakyti, kad mūsų priešai vis dar apie mus nežino.“

Artimiausia „Silk Road“ analogija – „eBay“. Tinklapis suteikia platformą narkotikų prekeiviams ir jų klientams, o pats ima 10 proc. komisinį mokestį už kiekvieną operaciją. Visos prekės siunčiamos įprastu paštu. „Forbes“ metinę „Silk Road“ apyvartą vertina 45 milijonais dolerių, tinklapį kasdien aplanko apie 60 tūkstančių žmonių.

Pagrindinį pelną atneša narkotikai, bet kokiu pavidalu ir bet kokiu kiekiu. „Silk Road“ parduoda absoliučiai viską – kokainą, heroiną, marihuaną, meskaliną, LSD... Čia taip pat galima nusipirkti padirbtus dokumentus. Tinklapis taip pat vykdė eksperimentus su ginklais, kurie artimiausiu metu taip pat gali pasirodyti asortimente. Visi mokėjimai vykdomi „Bitcoin“ valiuta, o jų kursas dolerio atžvilgiu nuo „Silk Road“ įkūrimo išaugo keletą šimtų kartų, galite nesunkiai suvokti, kad Baisusis Piratas Robertsas – milijonierius.

Kas liečia mano asmeninį turtą – jis visas skirtas būsimos „Silk Road“ kainos kėlimui. Aš neparduosiu jo už sumą, kuri bus mažiau dešimtženklės. Kažkuriuo momentu jūs būsite priversti įtraukti Baisųjį Piratą Robertsą į sąrašą, kurį sudarinėjate pas save „Forbes“.

Pagrindinė Pirato sutikimo duoti interviu priežastis – konkurentų atsiradimas. Ir jie nusprendė ne slėptis šešėlyje, o startuoti su agresyvia reklamine kampanija žiniasklaidoje. Servisas pavadinimu „Atlantis“ savo atsidarymo dieną „YouTube“ paviešino reklaminį filmuką, o jo vadovas (pasivadinęs tiesiog Vladimiru) surengė internetinę konferenciją tinklapyje „Reddit“. Ir viena, ir kita buvo pašalinta, tačiau tik po to, kai apie „Atlantis“ jau spėjo sužinoti šimtai tūkstančių žmonių. „Atlantis“ save pozicionuoja kaip „Facebook“, o „Silk Road“ – kaip „MySpace“. Prieš pat „Atlantis“ debiutą „Silk Road“ serveriai buvo atakuojami, ir tinklapis neveikė apie savaitę. Pirato pasirodymas „Forbes“ – karo dėl vartotojų dėmesio pradžia.

Man patinka kai mano konkurentai bando kąsti man į aukštakulnius. Atsiranda motyvacija“.

Abejotinas moraline prasme verslas Pirato nejaudina. Jis jame mato politinę žinutę apie laisvę nuo valdžios, specialiųjų tarnybų ir centrinių bankų. Jis reguliariai publikuoja „Silk Road“ libertarų manifestus ir kuruoja Austrijos ekonomikos mokyklai skirtą knygų klubą. „Silk Road“ vartotojai vadina jį „herojumi“ ir „Che Guevara“. Į klausimą apie narkotikų pavojų sveikatai Piratas atsako, kad jeigu žmonės nori heroino, jie turi turėti laisvę turėti atsakomybę už savo poelgius.

Mes kalbame apie istorinį viso pasaulio valdžios struktūroje. Žmonės gali kontroliuoti informacijos ir pinigų paskirstymą. Viena gyvenimo sfera po kitos – valstybė pamažu netenka valdžios kiekvienoje iš jų. Iš valdžia grįžta asmenybėms.

Įdomiausia yra tai, kad interviu herojus nėra „Silk Road“ įkūrėjas. Jį sugalvojo ir sukūrė visiškai kitas žmogus, apie kurį išvis nieko nežinoma, tiek tiek, kad jis irgi buvo Baisusis Piratas Robertsas. Dabartinis Piratas anksčiau buvo vienas iš jo partnerių ir kažkuriuo metu išpirko „Silk Road“ iš jo įkūrėjo.

Mes viso labo mažytis grūdelis milžiniškose džiunglėse, tik ką pradėjęs augti. Tai didelės ir siaubingos džiunglės, kuriose gyvena pavojingi monstrai, kiekvienas iš kurių evoliucijos proceso metu išmoko išgyventi priešiškoje aplinkoje. Bet aplinka labai greitai keičiasi. Ir džiunglės anksčiau niekada nematė tokios rūšies, kuriai priklauso „Silk Road“.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: TV3
TV3
(32)
(0)
(8)

Komentarai (6)