„Apple“ pradės Airijai pervedinėti 13 mlrd. eurų, kurių Airija visai nenori  ()

„Apple“ gegužės mėnesį pradės vykdyti išmokas Airijos vyriausybei, kuri pagal Europos Komisijos (EK) sprendimą iš JAV technologijų milžinės turi išieškoti 13 mlrd. eurų nesumokėtų mokesčių, rašo britų verslo dienraštis „The Financial Times“.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Kiek anksčiau Airijos vyriausybė ir „Apple“ sutarė, kad įmonė perves lėšas į specialią sąlyginio deponavimo sąskaitą, kol Europos Sąjungos (ES) Teisingumo Teismas nagrinės „Apple“ ir Airijos valdžios apeliaciją dėl Komisijos sprendimo.

2016 metų rugpjūtį Komisija pareikalavo, kad „Apple“ Airijos vyriausybei grąžintų neteisėtai suteiktas mokesčių subsidijas. „Apple“ apskundė šį sprendimą teisme, o įmonės vadovas Timas Cookas pareiškė, kad toks Komisijos požiūris turės įtakos tolesniems „Apple“ sprendimams dėl investicijų Europoje. Komisijos nustatytas išieškojimo terminas baigėsi dar 2017 metų sausio 3 dieną. EK sprendimu nepatenkinta ir Airija.

„Sprendžiant šią problemą, tai yra labai svarbi diena“, – pareiškė Airijos finansų ministras Paschalis Donohue.

Anot jo, „Apple“ visą sumą perves iki rugsėjo pabaigos. Pernai spalį už konkurenciją atsakinga Komisijos narė Margrethe Vestager įspėjo, kad Komisija Airijos vyriausybei pareikš ieškinį, nes šalies valdžia pernelyg užvilkino „Apple“ mokesčių nepriemokos išieškojimą. Be to, Komisija Airijai dėl „Apple“ bylos gali skirti sankcijų.

Komisija teigė, kad Airija 2003–2014 metais „Apple“ taikė neteisėtas mokesčių lengvatas ir dėl to įmonė sumokėjo gerokai mažiau mokesčių. Komisijos duomenimis, „dėl atrankiojo Airijos valdžios požiūrio „Apple“ taikytas realus pelno mokesčio tarifas sumažėjo nuo 1 proc. Europoje gauto pelno 2003 metais iki 0,005 proc. 2014 metais“.

Maži pelno mokesčiai yra Airijos ekonominės politikos pagrindas. Bazinis mokesčio tarifas Airijoje sudaro 12,5 proc. ir yra mažiausias tarp Vakarų Europos šalių. Dėl to Airijoje savo padalinius turi daugiau kaip 700 stambių Amerikos įmonių, kurios šalyje sukūrė 140 tūkst. darbo vietų.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Diena.lt
Diena.lt
(8)
(1)
(7)

Komentarai ()