Vos tik Salvadoras bitkoiną paskelbė oficialia šalies valiuta – jo kaina nėrė žemyn: kas čia vyksta?  (2)

Bitkoinui tapus oficialia Salvadoro valiuta, jo vertė nukrito net 20 %.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Rugsėjo 7d. Salvadoras įteisino bitkoiną kaip oficialią mokėjimo priemonę šalyje. Po šio žingsnio bitkoino vertė JAV dolerio atžvilgiu sumažėjo net 20 proc. per dieną, o po to šiek tiek atsigavo.

Kadangi Salvadoras tapo pirmąja šalimi, priėmusia bitkoiną kaip oficialią šalies valiutą, lūkesčiai buvo dideli. Tikėtasi, kad bitkoino vertė augs. Paremti šalies sprendimui buvo imtasi socialinės kampanijos – siūlyta įsigyti bitkoinų.

Tačiau staigūs bitkoinų pirkimai paveikė kriptovaliutų mainus – pasirodė pranešimų apie „klaidas“ ir „vėlavimus“, pranešė „Reuters“. Pats Salvadoro prezidentas Nayib Bukele paragino programėlių parduotuves išleisti aplikacijas visuomenei.

 

Dienai įsibėgėjus, žmonės galėjo pasiekti vyriausybės palaikomą „Chivo“ programėlę ir pirkti bitkoinus. Tačiau kriptovaliutos vertės kritimas jau buvo prasidėjęs.

Likus dienai iki oficialaus bitkoino įsigalėjimo šalyje, Salvadoras nusipirko 400 bitkoinų. Tuo metu vieno bitkoino vertė siekė 53 000 JAV dolerių, o tai yra aukščiausia kaina nuo šių metų gegužės. Praėjus dienai, bitkoinas pasiekė maždaug 50 000 JAV dolerių ribą, maždaug per dvi valandas smarkiai sumažėjo iki 42 900 JAV dolerių, pranešė BGR. Tai buvo beveik 20 proc. vertės kritimas. Tiksli bitkoino vertės kritimo priežastis nežinoma.

 

Tačiau tai ne pirmas toks bikoino vertės krytis. Ankstyvosiomis dienomis kriptovaliuta prarado 99 proc. savo vertės dėl įsilaužimų į keityklos serverius. Kai 2017 m. bitkoinas atsigavo iki rekordinių 20 000 JAV dolerių, metų pabaigoje burbulas sprogo, o jo vertė nukrito 84 proc.

Pandemija praėjusiais metais sumažino 50 proc. bitkoino vertę, ir kai tik kriptovaliuta pasiekė rekordines aukštumas, Elonas Muskas nebeleido klientams bitkoinais atsiskaityti už „Tesla“ automobilius, o Kinija smarkiai sumažino kasybos operacijas, dėl ko bitkoino vertė smuko daugiau nei 50 procentų dar kartą.

 

Tą pačią rugsėjo 7 d., kai Salvadoras ėmė bitkoiną naudoti kaip oficialią šalies valiutą, bitkoinas šiek tiek atsigavo ir pasiekė maždaug 47 000 JAV dolerių ribą, tačiau šio straipsnio rašymo metu jo vertė vėl nukrito iki 45 000 JAV dolerių ribos. Nesijaudindamas dėl tokių bitkoino šuolių, prezidentas Bukele nusipirko daugiau bitkoinų už mažesnę kainą.

Eksperimentas su bitkoinu tęsiamas.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(31)
(13)
(18)

Komentarai (2)