El Niño dar paspartins Indonezijos miškų nykimą  (0)

Šio pasaulio rekordo niekas nesiekia. Indonezija ne tik kenčia nuo miškų naikinimo labiau nei kitos šalys, bet dar ir artėjantis El Ninjo yra pasirengęs šį miškų nykimą padidinti iki rekordinio lygio.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Palydovų duomenys rodo, kad 2000-2012 m. Indonezija neteko 60 000 km³ pirmykščių miškų (Nature Climate Change, doi.org/tgk). Plečiant palmių plantacijas, miškai dažniausiai tiesiog išdeginami.

Sulėtėjus miškų kirtimui Amazonės džiunglėse Brazilijoje, Indoneziia tapo nauju pasauliniu tropinių miškų nykimo centru, sako duomenis išanalizavusi Belinda Arunarwati Margono iš Maryland universiteto esančiame College Park.

Miškų kirtimas tęsiasi, nepaisant to, kad Indonezijos vyriausybė 2011 m. paskelbė moratoriumą miškų naikinimui. Pasak Margono, per pirmus metus po moratoriumo, vyko pats didžiausias miškų kirtimas šalies istorijoje.

El Niño formavimasis Ramiajame vandenyne viską tik pablogins. El Niño reiškinio metu šiltas vanduo plinta rytinėje Ramiojo vandenyno pusėje, veikdamas pasaulio klimatą. Šią savaitę Jungtinės Karalystės meteorologai prognozuoja „silpną arba vidutinio stiprumo“ El Niño. Tačiau net ir silpnas El Niño gali sukelti sausrą Indonezijoje, kuri tik palengvins gaisrų įsiplieskimą.

Sudeginti medžius

Tai jau išplito, sako the Pasaulio išteklių institutas (WRI), įsikūręs Vašingtone. Birželio pabaigoje NASA palydovai užfiksavo išsibarsčiusius gaisrus Indonezijoje. Storas pavojingų dūmų debesis nusitaikęs į tankiai apgyvendintą Malaiziją ir Singapūrą.

Iki šiol gaisrai buvo susitelkę Riau provincijoje Sumatroje, kuri per pastaruosius metus buvo intensyviai valoma. Vos per savaitę iki birželio 23 dienos buvo užfiksuota daugiau nei 150 gaisrų, sako Nigel Sizer iš WRI.

Pasak WRI, apie 75 šių gaisrų užfiksuoti Sinar Mas Forestry, priklausančios dideliam Sinar Mas konglomeratui, koncesijose. Anksčiau kompanija neigė esanti atsakinga už šiuos gaisrus savo žemėse sakydama, kad jie buvo sukelti pašalinių, pavyzdžiui vietinių ūkininkų.

Tokie gaisrai sušildys klimatą. Per stambų El Niño 1997-1998 metais iš Indonezijos miškuose vykusių gaisrų į atmosferą išsiskyrė apie 1.5 mlrd. tonų anglies dvideginio, kuri prilygo ketvirtadaliui iškastinio kuro emisijos tuo metu (Nature, doi.org/fvkncg).

Dėl tokių gaisrų didėja grėsmė klimatui, nes didžiausias Indonezijos miškų nykimo augimas pastebėtas pelkių miškuose, sako Margono. Užsidegus pelkėse esančioms durpėms, pradeda išsiskirti daug daugiau dūmų ir anglies dvideginio, nei užsidegus paprastam miškui. „Gaisrus tikriausiai sukelia ne smulkūs ūkininkai, o žemės ūkio pramonės kūrėjai,“ sako ji.


Fred Pearce
New Scientist

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(5)
(0)
(5)

Komentarai (0)