Pasidaryk pats. Kaip nustatyti televizoriaus vaizdo spalvas  (0)

Televizoriaus rodomo vaizdo spalva sudaryta iš daug sudedamųjų dalių, kurios priklauso nuo modelio specifinių savybių. Nepaisant to, kad mes visi galime turėti skirtingas nuomones apie tai, kaip „turėtų atrodyti“ spalvos, pramonėje jau seniai yra priimtas standartas „ITU-R Recommendation BT.709“, kuriuo remiasi visų namų vaizdo šaltiniai.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Todėl laikysime „Rec. 709“ pagrindiniu atspirties tašku. Tai garantuoja tiksliausią spalvų atkūrimą ir natūralius atspalvius ekrane.

Televizoriaus nustatymui reikės „AVS HD Rec. 709″ testinio disko, kurį galima parsisiųsti šiuo adresu ir įrašyti į DVD arba įdėti į virtualų DVD ROM emuliatorių.

Taip pat yra testinių MP4 vaizdo failų versija, skirta įrašymui į USB įrenginius ar kompiuterį: atsisiuntimo nuoroda.

Renkamės vaizdo režimą

Paprastai televizorius turi keletą pagrindinių vaizdo režimų: „Ryškus“, „Dinaminis“, „Standartinis“, „filmas“ ir taip toliau – pavadinimai gali būti labai skirtingi. Bet ne visi iš jų yra vienodai naudingi. Juos perjungdami aiškiai pastebėsite ryškumo, kontrasto ir spalvos skirtumus. Niekas nedraudžia pasirinkti režimą pagal individualų skonį, tačiau, kalbant apie spalvų tikslumą, kaip taisyklė, geriausia pasirinkti režimą vadinamą „Filmas“, „Kino“ ar panašiai. Šis režimas dažniausiai turi optimalius spalvų nustatymus. Pavyzdžiui, reikiamos spalvos temperatūra suteikia sveiką aktorių veido odos spalvą ekrane ir taip toliau. Nuo teisingo vaizdo režimo pasirinkimo priklausys visi vėlesni nustatymo rezultatai.

Renkamės spalvų temperatūrą

Kai kuriuose modeliuose yra galimybė nustatyti bendrą vaizdo atspalvį. Paprastai, šis nustatymas vadinamas „Spalvų temperatūra“, „Temp“ ir panašiai. Rekomenduojame naudoti „šiltas“ spalvas ir nesijaudinkite, kad balta spalva gali atrodyti rausva arba gelsva: odos atspalviai vis viena bus labiau natūralūs, nei išblyškę ir mėlyni veidai „šaltame“ režime.

Spalvų nustatymas

Šis parametras nustato bendrą spalvų paletės ryškumą ir sodrumą. Tikslus spalvos nustatymas reikalauja specialių filtrų arba matavimo įrangos, todėl aprašysime, paprasčiausią variantą, kuris nereikalauja papildomų lėšų.

Pasirinkus optimalų vaizdo režimą ir nustačius kontrastą, tikėtina kad spalvų nereikės keisti.

Testavimo šablonus „Color Steps“ ir „Color Clipping“ galima rasti „AVS HD rec. 709“ disko skyriuje „Misc. Settings“, pavadinimu A3 ir A4. Jie atrodys taip:

Čia reikia atkreipti dėmesį į tai, kad visos gradacijos iki 235 (arba aukščiau) būtų atskiriamos.

Jei perėjimai tarp gretimų gradacijų visiškai susilieja arba sunkiai matomi, spalvos reguliatorių reikėtų mažinti iki tol, kol bus matomos visos gradacijos iki 235 ar daugiau. Reikėtų prisiminti, kad šis nustatymas yra glaudžiai susiję su kontrastu. Po to galima dar kartą patikrinti galutinius konfigūracijos nustatymus su testų šablonais: idealiu atveju jūsų televizorius rodys visą reikalingą atspalvių spektrą su optimaliu tikslumu, ryškumu ir spalvomis.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: TOPCOM
TOPCOM
(17)
(21)
(-4)

Komentarai (0)