Greito įsiminimo metodikos: kaip įsiminti vardus?  (6)

Žmogaus veidų atpažinimo sistema, galima sakyti, nepriekaištingą. Su vardais, deja, nėra taip paprasta. Paskubomis besisveikindami su keturiais nepažįstamaisiais, iš tiesų susipažįstate su keturiomis poromis batų. Kaip lengvai prisiminti kiekvieną sutiktąjį, jo vardą, pavardę bei trumpą informaciją apie jį?


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Tam, kad ateityje nebetektų sakyti „aš niekada neatsimenu vardų“, naudokite dviejų greito informacijos įsiminimo metodikų derinį. Pirmoji metodika – Buzano socialinio etiketo technika. Būtent, etiketo. Šios metodikos autorius Tony Buzan teigia, jog vardų nepavyksta įsiminti dėl išankstinės nuostatos, jog nepajėgiate įsiminti vardų. Štai paprasti žingsniai, padėsiantys išvengti šio užburto rato:

  1. Daugelis žmonių susipažindami jaučiasi nesmagiai, todėl stengiasi šį procesą paspartinti. Neskubėkite ir skirkite kiekvienam naujam pažįstamam tiek laiko, kiek tik reikia.
  2. Besisveikindami nenukreipkite žvilgsnio į šoną, o žvelkite tiesiai pašnekovui į akis. Tik taip pamatysite veido bei aprangos bruožus ir galėsite iš tiesų įsiminti žmogų. Žvelgdami į veidą, įvertinkite sutiktojo ryškiausius veido bruožus. Tai padės taikant mnemoninį metodą.
  3. Dažniausiai vardai pamirštami, nes jis niekada nebuvo tinkamai išgirsti ir įtvirtinti sąmonėje. Lemiamu momentu nesusitelkite į mintį, jog tuojau vardą pamiršite, bet įsiklausykite. Prireikus, paprašykite pakartoti vardą. Susipažindami su užsieniečiais, drąsiai pasitikrinkite vardo tarimą ar taisyklingą jo rašybą. Geriausiu naujo pažįstamo vardo užtvirtinimu kartu ir mandagumo įrodymu taps frazė „malonu susipažinti…“.
  4. Nevenkite kartoti naujai sužinotų vardų viso pokalbio metu, tai padės įrašyti juos į atmintį. Tai taip pat įtraukia asmenį į pokalbį, suteikia asmeniškumo, todėl kartojimas naudingas bendravimui.
  5. Paaiškinę, jog domitės vardų kilme bei daryba, galite pašnekovų paklausti ar asmuo žino savo vardo istoriją. Taip pat pasidomėkite, kodėl tėvai suteikė naujam pažįstamajam būtent tokį vardą. Nustebsite, kokia tai puiki pokalbio pradžia, nes žmonės mėgsta kalbėti apie save.

Anksčiau žmogaus vardas bei pavardė atspindėjo tai, kas jis yra: jo profesiją, ryškius veido bruožus, nuveiktus gyvenime darbus, reputaciją. Įprasta buvo sutikti poną Kepėją ar Kalvį. Dabar vartojamos pavardės gerokai nutolusios nuo savo ištakų. Kai kurios jų pasiskolintos iš užsienio kalbų, todėl jas įsiminti tapo sunkiau. Vardai evoliucionavo dar labiau. Dažnas vardas atėjo su krikščionybe, todėl yra kilęs iš lotynų ar hebrajų kalbų. Nežinant šių kalbų, nesuprantama vardų reikšmė, tad jie dažnai painiojami. To išvengti padės mnemoniniai vardų ir veidų įsiminimo principai.

Pasinaudojus etiketu ir skyrus pakankamai laiko kiekvienam pašnekovui, gavote visą reikalingą informaciją: išvaizdą, vardą, galbūt šiek tiek žinių apie darbą, pomėgius. Mnemoninė metodika, kaip ir kitos greito informacijos įsiminimo technikos, skatina pasinaudojus asociacijomis bei vaizduote sujungti gautus elementus ir įkelti juos į savo atmintį.

Vardą lengvai prisiminsite, peržvelgę draugų bei kolegų ratą ir jame suradę bendravardį. Kaskart pamiršus naujojo pažįstamojo vardą, tereiks atsiminti savo draugą. Nesibaiminkite to jog pamiršite, kuriuos du žmones susiejote, nes smegenyse duomenų saugojimas pagrįstas sąsajomis.

Pavardei įsiminti pasinaudokite jos skambesiu. Prisiminti lengva net ilgiausias pavardes, jei jos gražiai skamba. Atsiminti pavardę taip pat lengva, jei aiški jos kilmė. IšgirdęSuzukiopavardę, būtinai mintyse ištarkite „kaip motociklas“, nes pakartojimas užtikrina įsiminimą.

Informacija įrašoma greičiau, žodžius paverčiant vaizdiniais, nes žmonės mąsto ne žodžiais, bet vaizdiniais, idėjomis, konceptais. Be to, vizualinė atmintis geresnė, išnaudokite tai. Pavyzdžiui, Degučio pavardei užtvirtinti įsivaizduokite degtuko liepsną, taip žodį paversdami vaizdiniu. Kadangi skyrėte laiko pagrindiniams asmens bruožams, susiekite juos pavarde: sakykime, jogDegutisturi trumpus plaukus, pavadinkite šiuos plaukusnudegusiaisir pavardės jau nebepamiršite. Mnemoninis įsiminimo metodas reikalauja vaizduotės panaudojimo, tad panelęRitter, turinčią ilgus šviesius garbanotus plaukus prisiminsite, įsivaizdavę riterį besiropščiantį jos garbanomis aukštyn į pilies bokštą.

Vardus bei pavardes lengvai įsiminsite, skyrę pakankamai laiko bei dėmesio savo pašnekovui susipažindami, drąsiai ir nevengdami epitetų susiedami juos su veido bruožais bei detalėmis iš jų gyvenimo.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
Autoriai: Sima Mažutavičiūtė
(32)
(3)
(29)

Komentarai (6)