[Žinios trumpai] NASA šokiruota, kaip „Artemis 1" paleidimas nušlavė kosmodromą: išsprogdino duris, nuo erdvėlaivio krito metalo gabalai (video)  ()

Atrodo, kad pagaliau pakilusios NASA raketos „Artemis 1" paleidimo aikštelė Kenedžio kosminiame centre, patyrė daug daugiau žalos, nei tikėtasi.


Visi šio ciklo įrašai

  • 2022-11-22 [Žinios trumpai] NASA šokiruota, kaip „Artemis 1" paleidimas nušlavė kosmodromą: išsprogdino duris, nuo erdvėlaivio krito metalo gabalai (video)  ()

Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Kaip „Twitter" paskelbė „Reuters" kosmoso reporteris Joey Roulette, šaltinis agentūroje teigė, kad paleidimo platformai padaryta žala „viršijo misijos vadovybės lūkesčius", ir pagal jo aprašymą tai skamba gana rimtai.

„Lifto durys buvo išsprogdintos iš karto, nutrūko įvairūs vamzdžiai, liko gulėti dideli metalo lakštai", – „Reuters" žurnalistas pasakojo „SpaceNews" žurnalistui Jeffui Foustui, kuris penktadienį apibendrino NASA pareiškimą, o jame pripažino, kad paleidimo aikštelės liftai neveikia, nes „slėgio banga" nunešė duris.

Prieš „Artemis 1" startą įvyko daug metų trukusi drama, pradedant ilgai atidėlioto paleidimo į kosmosą sistemos kūrimu, iki laivo, kurį prieš pat paleidimą patyrė uragano poveikį.

Netrukus po starto NASA pripažino, kad nuo raketos nukrito nuolaužos, tačiau pareigūnai tvirtina, kad tai „jokios papildomos rizikos" misijai nesukėlė.

 

Vis dėlto, nepaisant tų nepaprastų tvirtinimų, žurnalistai atskleidė, jog NASA atrodė nusiteikusi, kad jie nenufotografuotų „Artemis 1" paleidimo bokšto – ir dabar, pagal šiuos preliminarius pranešimus apie tai, kaip jis atrodo, žinome kodėl.

 

Laimei, tai nebuvo pakankamai blogai, kad būtų užkirstas kelias sėkmingam „Orion" kapsulės iškėlimui į kosmosą ir bent jau pradėti ją pačią fotografuoti, taip pat siųsti į Žemę Mėnulio nuotraukas.

Tikrasis klausimas? Kaip visa tai paveiks būsimus erdvėlaivių startus, kurių metu po kelerių metų bus į Mėnulį išsiųsti amerikiečių astronautai.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
Autoriai: Vigmantas Balevičius
(31)
(3)
(28)

Komentarai ()