[Žinios trumpai] „Orion“ grįžo į Žemę: kaip baigėsi istorinė misija ir koks neįprastas „ekipažas“ buvo viduje (video)  ()

Kapsulės „Orion“ nusileidimas vyko įprastu režimu.


Visi šio ciklo įrašai

  • 2022-12-12 [Žinios trumpai] „Orion“ grįžo į Žemę: kaip baigėsi istorinė misija ir koks neįprastas „ekipažas“ buvo viduje (video)  ()

Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Nepilotuojamo amerikiečių erdvėlaivio „Orion" kapsulė sėkmingai nusileido Ramiajame vandenyne. Apie tai pranešė NASA.

Pažymima, jog nusileidimas įvyko įprastu režimu į vakarus nuo Meksikos Aukštutinės Kalifornijos valstijos pakrantės. Kapsulę paims JAV karinio jūrų laivyno laivas „Portland”.

Bandomojo skrydžio be įgulos pabaiga sutapo su 50-osiomis „Apollo 17" nusileidomo Mėnulyje metinėmis – tada paskutinį kartą ten vaikščiojo NASA astronautai.

Programa „Artemis" yra „Apollo" misijų įpėdinė, o po kelerius metus trukusio delsimo ir kylančios projekto kainos naujoji raketa ir erdvėlaivis, nuskraidinsiantys astronautus į Mėnulį, veikė taip sklandžiai, kaip ir tikėjosi misijos vadovai.

„Jei paprašytumėte įvertinti skrydį, skirčiau mums A+. Ištyrėme, kaip veikia erdvėlaivis ir išmokome valdyti šią nuostabią mašiną", – sakė NASA tyrimų sistemų plėtros administratoriaus pavaduotoja Katherine Kerner, kai „Orion" gruodžio 11 d. rytą priartėjo prie Žemės.

Kapsulė bus išsiųsta patikrinti atgal į NASA Kenedžio kosmoso centrą Floridoje.

Per 26 „Artemis I" misijos dienas, kaip ir tikėtasi, pasitaikė gedimų, tačiau skrydžio metu nebuvo tokių rimtų problemų, dėl kurių reikėtų ilgo tyrimo ir darbo, pranešė kosmoso agentūra.

 

Erdvėlaivio „Orion" paleidimas įvyko lapkričio 16 d. Jis į kosmosą buvo iškeltas galingiausia pasaulyje raketa „Space Launch System". Per pirmąjį bandomąjį skrydį laive astronautų nebuvo, vietoj jų į Mėnulį iškeliavo trys manekenai. Du iš jų buvo sukurti kaip Vokietijos „Matroshka” projekto dalis, tiriant spinduliuotės poveikį tarpplanetinėje erdvėje ir apsaugos nuo jos priemones.

Tai buvo pirmasis šio erdvėlaivio skrydis pagal NASA „Artemis” Mėnulio programą.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
Autoriai: Vigmantas Balevičius
(32)
(0)
(32)

Komentarai ()