„Tai tikrai kietas robotas dulkių siurblys ir turi funkcijų, apie kurias kiti robotai tik svajoja“, bet... yra dar geresnis variantas, į ką galima investuoti („Roborock S50“ apžvalga, Video)  ()

Namų valymo robotai daugeliui tampa vis patrauklesni dėl savo funkcionalumo ir sugebėjimo padaryti tai, ką ankščiau darydavo žmogus. Dabar galima keliauti pramogauti ar ramiai įsitaisius fotelyje stebėti kaip robotas dulkių siurblys padaro visą darbą už jus. Rinkoje tokių įrenginių atsiranda vis daugiau ir kiekvienas vis pasiūlo kažkokių naujovių. Tačiau ar visada tos naujovės yra gerai ir ar tikrai jos yra reikalingos? O gal tai tik papildomų pinigų išmetimas į balą? O gal priešingai: naujos funkcijos gerokai palengvina gyvenimą ir yra būtinybė? Šioje apžvalgoje tai ir dar daugiau ir išsiaiškinsime.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Ne taip jau seniai rinkoje pasirodė antrosios kartos „Xiaomi Mi Robot Vacuum“ arba dar kitaip vadinamas „Roborock S50“. Kad nesusipainiotume tarp šių dviejų įrenginių, antrosios kartos „Xiaomi“ robotą ir vadinsime „Roborock S50“.

Daugeliui kyla klausimų kuo šie robotai vienas nuo kito skiriasi ir esminis klausimas: ar verta už „Roborock S50“ mokėti papildomus pinigus, o gal geriau likti prie pirmosios versijos?

Trumpai apie kainų skirtumus:

Pardavimo vieta „Xiaomi Mi Robot Vacuum“ „Roborock S50“
Lietuvoje 400€ 481.00€
Aliexpress 270-300€ 360-500€
Gearbest 241.90€
nuolaidos kuponas IT$APXMN, nuo pradinės kainos sutaupote €96.85
362.86€
(nuolaidos kuponas IT$APRBS, nuo pradinės kainos sutaupote €67.79)

 

Pakuotėje randame gerai supakuotą „Roborock S50“ robotą dulkių siurblį. Taip pat yra plastmasinis padėklas, apie kurio funkciją pakalbėsime kiek vėliau ir pritvirtinama šluostė, tad su šiuo robotu galima ir plauti grindis. Ir ne tik plauti, bet tuo pačiu metu jis ir siurbia grindis. Pakuotėje yra dvi grindų plovimo šluostės. Tad tai pirmasis skirtumas nuo senesniosios versijos.

Pakuotėje taip pat yra maitinimo kabelis, papildomas filtras, kuris yra lygiai toks pats kaip ir pirmojo „Xiaomi“ roboto. Taip pat yra maitinimo stotelė, kuri yra mažesnė nei pirmosios kartos roboto ir prie kurios „Roborock S50“ grįš įkrauti savo išsenkančią 5200 mAh talpos bateriją.

Iš išvaizdos „Roborock S50“ atrodo labai panašus į pirmosios kartos „Xiaomi“ robotą, tik atsirado dar vienas papildomas mygtukas. Robotas yra aprūpintas gausybę daviklių ir dabar jam galima nurodyti konkrečią vietą, kurią norite, kad išvalytų papildomai.

Dėka daviklių esančių roboto apačioje, jam yra nebaisūs laiptai. Jis nuo jų tikrai nenukris, o patį „Roborock S50“ netgi galima užkelti ant spintos ir jis ten išsiurbs susikaupusias dulkes.

Roboto viduje yra šiek tiek mažesnė dulkių talpa nei pirmosios „Xiaomi“ versijos. Panašu, kad roboto vidinė sistema dabar užima daugiau vietos ir teko kažką aukoti, o konkrečiai – dėl atsiradusio vandens bakelio.

Kaip ir visi „Xiaomi“ įrenginiai, taip ir „Roborock S50“ yra valdomas „Mi Home“ programėle. Tai yra itin patogu. Pavyzdžiui, esant net kažkur toli nuo namų, galima nusiųsti robotui užduotį ir liepti išvalyti namus. Tereikia robotą „WiFi“ ryšiu prijungti prie namuose esančio maršrutizatoriaus ir viskas, jį jau galite valdyti net ir nebūdami namuose.

Programėlėje yra galimybė nustatyti, kad robotas kalbėtų ne tik kinų, bet ir anglų kalba, o tai didelis pliusas. Dar vienas apžvalgos autoriaus pastebėjimas yra tas, kad tai turbūt viena iš dažniausiai vis kažkokius programinius atnaujinimus gaunančių programėlių. Pastoviai „Xiaomi“ vis siunčia papildomus atnaujinimus, kurie padidina įrenginių funkcionalumą, o tai yra labai geras dalykas.

Taip pat reikia pastebėti, kad „Roborock S50“ programėlė yra šiek tiek atnaujinta ir joje yra itin geras dalykas, kad galima nurodyti konkrečią vietą, kurią norite išvalyti. Netgi galima nurodyti keletą vietų ir jų eiliškumą kaip ir kada valyti. Tai labai naudinga ir patogi funkcija.

Programėlėje iš įdomesnių dalykų dar yra tai, kad galima įjungti „Carpet mode“. Įjungus kilimo režimą „Roborock S50“ padidins siurbimo galią ir taip geriau išvalys kiliminę dangą.

Taip pat yra keturi siurbimo režimai: „Max“, „Turbo“, „Balanced“ ir „Quiet“; bei „Mop“ režimas. Įjungus pastarąjį robotas pradeda plauti grindis ir labai silpnai tesiurbia dulkes, tačiau tokiu būdu yra itin taupoma baterijos energija.

Programėlėje yra ir daugybė kitų funkcijų, kaip galimybė pasižiūrėti valymo istoriją ar stebėti roboto sudedamųjų dalių būklę. Ir jei šluostė yra „praktiškai neužmušama, tai filtrus reikia keisti nurodytų laiku.“

Kalbėdami apie „Roborock S50“ pakuotės turinį, minėjome, kad jis turi plastmasinį padėklą. Jis yra skirtas tam, kad nesugadintumėte savo grindų laminato. Kadangi „Roborock S50“ turi vandens bakelį ir užtikrina grindų plovimą, jo plaušinė yra nuolat drėgna. Todėl jei šis robotas su pilnu vandens bakeliu yra padėtas ant grindų, pastorosios bus nuolat drėgnos. O tai tikrai joms nėra gerai. Šis padėklas pilnai apsaugo grindis nuo galimų nesklandumų, apžvalgos autorius teigia, kad pats tuo įsitikino.

Žinoma, jei vandens bakelis bus tusčias ir jį pripildysite tik prieš pat grindų plovimą arba jūsų grindys yra padengtos plytelėmis, tada šis plastmasinis dėklas jums yra apskritai nereikalingas.

„Roborock S50“ testavimas

Pačio „Roborock S50“ testavimas prasideda nuo 9:40 minutės. Iškart galima pasakyti, kad šis robotas dulkių siurblys siurbia galingai kaip ir pirmosios kartos robotas. Toks galingas siurbimas užtikrina, kad kiliminė danga bus pilnai išvalyta.

„Roborock S50“ po savęs palieka šiek tiek drėgnas grindis, nei per sausas, nei per drėgnas. Tad plovimas vyksta pakankamai kokybiškai.

Kaip ir pirmosios kartos robotas, „Roborock S50“ naudoja tą patį algoritmą ir pirmiausiai apvažiuoja aplink valomą teritoriją ir nusipiešęs teritorijos žemėlapį, pradeda ją valyti ir taip vieną teritoriją po kitos, kol pilnai baigia darbą. Apžvalgos autorius teigia, kad esant maksimaliam siurbimo galingumui, 13 kvadratinių metrų plotą „Roborock S50“ išvalė per 9 minutes ir tam sunaudojo 9 % baterijos energijos.

Tačiau greičiausiai daugeliui yra įdomiausia kaip „Roborock S50“ plauna grindis, o ne siurbia nešvarumus. Juk iš principo naujoji versija tam ir buvo sukurta. Tad plauna grindis jis gana gerai, tačiau šiek tiek netolygiai ir po savęs palieka tokias juosteles.

Iš principo to ir buvo galima tikėtis ir tai priklauso tiek nuo grindų paviršiaus, tiek ir nuo to, kiek yra nešvarumų. Apžvalgos autorius pripažįsta, kad gana ilgai ieškojo tinkamo rakurso, kad per kamerą galėtų parodyti šias paliekamas juosteles. Gyvai jos nėra taip aiškiai matomos, nors reikia pripažinti, kad įžiūrėti jas tikrai galima.

„Roborock S50“ toliau besidarbuodamas ir keliaudamas iš vieno kambario į kitą užtruko 43 minutes. Jam tiek laiko prireikė išsiurbti ir išplauti 65 kvadratinius metrus grindų, o baterijos dar liko 63 %. Vienintelis kambarys kurio neišvalė yra vonia.

Ją nuo kitų kambarių skiria gana didelis slenkstis ir robotui yra sunkoka jį perlipti. Nors kitos apžvalgos autorius teigė, kad „Roborock S50“ sugeba užvažiuoti ir ant storo pledo. Tad matyt šiuo klausimu dar nėra visiškai vieningos nuomonės, o ir mąstant logiškai, viskas priklauso nuo kliūties aukščio.

Nors apžvalgos autorius galvojo, kad vandens bakelio neužteks išplauti visiems kambariams, bet jo dar liko bent trečdalis. Visgi, yra vienas trūkumas. „Roborock S50“ plaušinė plauna grindis per patį centrą, tai galite suprasti ir iš plaušinės nešvarumų sankaupų (žiūrėti nuotrauką žemiau aut. past.), vadinasi palei pat sienas robotas grindų neišplaus.

Tad „Xiaomi“ šioje srityje nieko stebuklingo nesugalvojo ir jos robotas plauna grindis lygiai taip pat, kaip ir kitų kompanijų robotai. Ir nors robotas nepasiekia pačių sienų kraštų, bet iš purvinos plaušinės galima suprasti, kad jis tinkamai išplovė grindis.

Toliau apžvalgos autorius nuima plaušinę jos plovimui ir uždėjęs naują bei švarią išbando konkrečios vietos valymą. Jis išmaniajame telefone nurodė konkrečias zonas, kurias nori išvalyti ir davė komandą robotui darbuotis. Tos teritorijos persidengė ir robotas tą pačią teritoriją antrą kartą valyti pradėjo nuo ten kur baigė.

Po darbo matyti, kad plaušinė šiek tiek purvina ir baterijos liko 55 %. Apžvalgos autorius norėjo dar išbandyti vien tik grindų plovimą su minimaliu siurbimu, tad programėlėje pasirinko „Mop“ režimą ir nustatė, kad norimą kambarį išplautų 3 kartus.

Po darbo matyti, kad plaušinė yra ganėtinai nešvari kaip ir pirmuoju kartu, bet ir pripažįsta, kad jau senokai buvo jas plovęs. Iš 55 % liko 48 % baterijos energijos, o kadangi 14 kvadratinių metrų kambarį valė tris kartus, tai gauname išplautus 42 kvadratinius metrus per 23 minutes. Akivaizdu, kad „Roborock S50“ labai ekonomiškai naudoja energiją.

 

Trečiasis mygtukas atsiradęs ant „Roborock S50“ korpuso yra atsakingas už nedidelius, labai konkrečius teritorijos valymus. Tarkim kažką išpylėte ant grindų, tad robotas būtent toje vietoje jas ir išvalys.

Galutinis verdiktas

Antroji „Xiaomi Mi Robot Vacuum“ versija „Roborock S50“ kainuoja gerokai brangiau nei pirmoji „Xiaomi Mi Robot Vacuum“ versija. „Roborock S50“ darbuojasi nė kiek neblogiau už pirmtaką, bet grindis plauna kaip ir kiti robotai dulkių siurbliai - bendrai paėmus, neįspūdingai. Turi labai patogią funkciją - konkrečios teritorijos valymą. Tai bus itin naudinga funkcija net jei ir neplausite, o siurbliuosite konkrečią teritoriją. Tuo negali pasigirti „Xiaomi Mi Robot Vacuum“.

Tai ar verta pirkti šį siurblį? Konkretaus atsakymo apžvalgos autorius nepateikia, juolab, kad kievienas turi savo nuomonę ir skirtingus poreikius, bet tikrai pateiks svarbių momentų, į kuriuos verta atkreipti dėmesį.

Tačiau autorius primena, kad „Xiaomi“ kompanija yra sukūrusi ne tik „Xiaomi Mi Robot Vacuum“ bei „Roborock S50“, bet ir elektrinį šepetį „SWDK – D260 Handheld Electric Mop“. Tad daugeliui kyla naturalus klausimas, ką geriau rinktis: „Xiaomi Mi Robot Vacuum“ dulkių siurblį ir elektrinį šepetį ar „Roborock S50“, kuris ne tik siurbia, bet ir plauna grindis.

Bendrai kalbant, „man Roborock S50 labai patiko, tai tikrai kietas robotas dulkių siurblys, bet ar verta už jį mokėti gerokai daugiau nei už Xiaomi Mi Robot Vacuum, palieku spręsti jums. Asmeniškai, už tuos pinigus, kuriuos išleistumėte įsigydami Roborock S50, aš rekomenduočiau rinktis Xiaomi Mi Robot Vacuum robotą dulkių siurblį, o grindų plovimui – elektrinį šepetį SWDK – D260 Handheld Electric Mop. Mano požiūriu, tai būtų optimalus variantas.“

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Technologijos.lt
(18)
(5)
(13)

Komentarai ()