„Be šio įrenginio interneto ryšys buvo tiesiog tragiškas“: dviejų pigių ir labai populiarių „Xiaomi“ WiFi signalo stiprintuvų palyginimas, testavimas ir įdomūs rezultatai (Apžvalga, Video)  (1)

Su kiekviena diena mūsų namuose atsiranda vis daugiau įvairių įrenginių, kuriems reikia interneto. Įvairūs išmanūs įrenginiai tiesiog negali pilnai dirbti, o kai kurie išvis negali dirbti, jei neturi prieigos prie interneto ar gaunamas ryšys yra nestabilus ir silpnas. Tačiau kiekvienas WiFi signalo stiprintuvas, kad ir koks geras bebūtų, turi tam tikrą specifiką ir vieniems gali būti puikus prietaisas, o kitiems ne itin geras. Tad kuo skiriasi du praktiškai identiški „Xiaomi“ WiFi signalo stiprintuvai ir kada kurį pasirinkti sužinosite šioje apžvalgoje.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Šios apžvalgos autoriui Alex‘ui buvo itin įdomu sužinoti kuo skiriasi du itin panašūs „Xiaomi“ kompanijos WiFi signalo stiprintuvai.

Bent jau „ant popieriaus“ tai labai panašūs įrenginiai, tačiau vizualiai ir kainos atžvilgiu jie skiriasi. Bet pagrindinis klausimas yra kokio stiprumo signalą skleidžia šie stiprintuvai ir kokia jų skleidžiamo signalo aprėptis.

Tad šioje apžvalgoje ir išsiaiškinsime kuo 12,15 eurų kainuojantis „Xiaomi Pro 300M 2.4G WiFi Amplifier“, kurį patogumo dėlei tiesiog vadinsime „Pro“, skiriasi nuo 7,74 eurus (14% nuolaida) kainuojančio „Xiaomi Mi WiFi 300M Amplifier 2“, kurį sutrumpintai vadinsime „Mi“.

Pirmasis skirtumas yra tas, kad „Mi“ WiFi signalo stiprintuvas atkeliauja supakuotas įprastoje plastikinėje pakuotėje, o „Pro“ – kaip ir daugelis „Xiaomi“ kompanijos įrenginių – baltoje dėžutėje. Abu įrenginiai yra saugiai ir tvarkingai supakuoti ir nepažeisti.

„Mi“ primena USB raktą ir yra tokių parametrų: 12 x 3 x 9 cm ir sveria apie 30 gramų. Specialus USB 2.0 maitinimo blokas gali būti pasuktas 180 laipsnių kampu. Jis yra maitinamas iš bet kurio įrenginio, kuris turi USB jungtį, tad galima prijunti ir prie išorinės baterijos.

„Pro“ WiFi signalo stiprintuvo versija yra kvadratinės formos ir išmatavimai būtų tokie: 6.90 x 6.90 x 3.50 cm, o sveria apie 125 gramus. Čia jau matome akivaizdžias dvi išorines antenas, kurių kiekvienos ilgis yra po 6 cm. Jas taip pat galima lankstyti aukštyn ir žemyn.

Stiprintuvas maitinimas iš įprasto elektros tinklo, tiesiog įjungiame į rozetę ir viskas. Tiesa, reikia žiūrėti, kad stiprintuvo kištukas tiktų europietiškoms rozetėms, priešingu atveju reikės perėjimo. 

Abu WiFi signalo stiprintuvai turi LED indikatorius ir kai jie jau dirba, tada šviečia melsva spalva. Visais kitais atvejais matoma gelsva spalva. Taip pat abu turi „Reset“ mygtukus.

Jų prijungimas yra faktiškai identiškas. Po to, kai abu WiFi signalo stiprintuvai yra prijungiami prie maitinimo šaltinio, užsižiebia gelsva spalva ir po tam tikro laiko „Mi Home“ programėlė randa šiuos įrenginius.

Kaip prijungti „Mi“ Wifi signalo stiprintuvą rašėme šioje apžvalgoje. Visa informacija pateikta itin detaliai ir ja besivadovaudami lygiai taip pat prijungsite ir „Pro“ WiFi signalo stiprintuvą.

Pats veikimo principas šių WiFi signalo stiprintuvų yra ganėtinai paprastas: jie aptinka jūsų turimo interneto ryšio signalą ir jį sustiprina tam tikroje erdvėje. Pavyzdžiui, jei turite namuose vietų, kuriose WiFi signalas yra nestabilus arba, kaip apžvalgos autoriaus atveju, maršrutizatorius neskleidžia pakankamai galingo signalo arba tiesiog namuose yra ganėtinai daug sienų ir WiFi signalo stiprumas bei stabilumas gerokai susilpnėja, tokiais atvejais šie WiFi signalo stiprintuvai yra pastatomi tarp maršrutizatoriaus ir jūsų prietaiso, kuriam reikia interneto.

Testavimas ir rezultatai

Apžvalgos autorius atliko du testus: pirmuoju atveju išėjo iš savo buto į koridorių ir buvo už dviejų betoninių sienų nuo WiFi signalo stiprintuvų bei pagrindinio maršrutizatoriaus ir norėjo pasižiūrėti kokio stiprumo signalą jie siunčia į koridoriuje pakabintą „Xiaomi“ vaizdo stebėjimo kamerą.

Antruoju atveju apžvalgos autorius jau buvo kambaryje ir vėl už dviejų betoninių sienų, tačiau šįkart buvo atidarytos durys.

Abiem testų atvejais WiFi signalo stiprintuvai buvo pastatyti tarp maršrutizatoriaus ir apžvalgos autoriaus.

WiFi ryšį analizuojanti programėlė parodė, kad apžvalgos autoriaus teritorijoje yra itin daug skirtingų WiFi signalą skleidžiančių šaltinių iš kaimynų, tad eteris yra ganėtinai užterštas.

Pirmojo testavimo metu pagrindinis maršrutizatorius parodė, kad jo skleidžiamo signalo stiprumas siekia -82 dBm, „Speedtest“ programėlė parodė, kad duomenų atsisiuntimo greitis siekė 5,83 Mbps, o duomenų išsiuntimo greitis siekė 2,56 Mbps.

„Mi“ WiFi stiprintuvas parodė, kad jo skleidžiamo signalo stiprumas siekia -52 dBm, tad gerokai didesnis, o duomenų atsiuntimo greitis siekė 8,57 Mbps, išsiuntimo greitis – 2,01 Mbps.

„Pro“ WiFi stiprintuvas pademonstravo dar šiek tiek didesnį skleidžiamo signalo stiprumą, kuris siekė -48 dBm, o duomenų atsisiuntimo greitis siekė 12,1 Mbps, išsiuntimo – 14,18 Mbps.

Tad akivaizdu, jog „Xiaomi“ vaizdo stebėjimo kamera gauna stipresnį signalą su didesniu duomenų perdavimo greičiu iš „Xiaomi Pro 300M 2.4G WiFi Amplifier“ WiFi signalo stiprintuvo.

Antruoju testavimo atveju, kaip jau minėjome, apžvalgos autorius yra kambaryje už dviejų betoninių sienų nuo pagrindinio maršrutizatoriaus, atidarytos durys ir WiFi signalo stiprintuvai yra maždaug per vidurį nuo Alex‘o ir pagrindinio maršrutizatoriaus.

Pagrindinis maršrutizatorius parodė, kad jo skleidžiamo signalo stiprumas siekia -72 dBm, duomenų atsisiuntimo greitis siekė 8,59 Mbps, o duomenų išsiuntimo greitis siekė 2,09 Mbps.

„Mi“ WiFi signalo stiprintuvas parodė, kad jo skleidžiamo signalo stiprumas siekia -48 dBm, tad vėl gerokai didesnis, o duomenų atsiuntimo greitis siekė 11,33 Mbps, išsiuntimo greitis – 7,37 Mbps.

Kaip ne keista, bet „Pro“ WiFi maršrutizatorius pademonstravo šiek tiek mažesnį skleidžiamo signalo stiprumą, kuris siekė -50 dBm, bet duomenų atsisiuntimo greitis siekė 16,21 Mbps, o išsiuntimo – 10,71 Mbps.

Kur matuota

Pagrindinis maršrutizatorius

„Mi“ WiFi stiprintuvas

„Pro“ WiFi stiprintuvas

Signalo stiprumas matuojamas bendrame koridoriuje, maršrutizatorius  yra bute už 2 betoninių sienų, o buto tarpiniame kambaryje už vienos betoninės sienos nuo koridoriaus yra WiFi ryšio stiprintuvai

signalo stiprumas
-82 dBm


Duomenų atsisiuntimo greitis
5,83 Mbps

Duomenų išsiuntimo greitis
2,56 Mbps

signalo stiprumas
-52 dBm


Duomenų atsisiuntimo greitis
8,57 Mbps

Duomenų išsiuntimo greitis
2,01 Mbps

signalo stiprumas
-48 dBm


Duomenų atsisiuntimo greitis
12,1 Mbps

Duomenų išsiuntimo greitis
14,18 Mbps

Testas bute. Maršrutizatorius nuo matavimo taško yra kambaryje už dviejų betoninių sienų. Stiprintuvai tarpiniame kambaryje – nuo matavimo taško už vienos betoninės sienos. Abejose sienose  atidarytos durys

signalo stiprumas
-72 dBm


Duomenų atsisiuntimo greitis
8,59 Mbps

Duomenų išsiuntimo greitis
2,09 Mbps

signalo stiprumas
-48 dBm


Duomenų atsisiuntimo greitis
11,33 Mbps

Duomenų išsiuntimo greitis
7,37 Mbps

signalo stiprumas
-50 dBm


Duomenų atsisiuntimo greitis
16,21 Mbps

Duomenų išsiuntimo greitis
10,71 Mbps

Ir paskutiniai pamąstymai

Kaip galėjote įsitikinti iš Alex‘o pateiktų testų rezultatų, šie du WiFi signalo stiprintuvai ras kiekvieno namuose sau tinkamą vietą. Daugeliui pilnai pakanks „Xiaomi Mi WiFi 300M Amplifier 2“ versijos, kuri, beje, yra pigesnė ir šio WiFi signalo stiprintuvo skleidžiamo signalo pilnai pakaks nedideliems prietaisams, kaip: įvairioms išmaniosioms lempoms, išmaniosioms rozetėms, oro drėkintuvams, valytuvams ir panašiems „Xiaomi“ šeimos išmaniesiems namų įrenginiams.

Tačiau tokiems įrenginiams kaip „Xiaomi“ vaizdo stebėjimo kameros, kurioms reikia stabilaus signalo su didesniu duomenų perdavimo greičiu ir kad be problemų būtų įveiktos įvairios namų sienos, Alex‘as rekomenduoja rinktis „Xiaomi Pro 300M 2.4G WiFi Amplifier“ WiFi signalo stiprintuvą.

„Iš asmeninės patirties galiu pasakyti, kad Xiaomi vaizdo stebėjimo kamera puikiai darbuojasi su Xiaomi Pro 300M 2.4G WiFi Amplifier WiFi signalo stiprintuvu ir per du mėnesius nebuvo jokių sutrikimų. Be šio įrenginio ir pasikliaunant vien tik pagrindiniu maršrutizatoriumi buvo neįmanoma kokybiškai naudotis Xiaomi stebėjimo kamera.“

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Technologijos.lt
(4)
(5)
(-1)

Komentarai (1)