Pavojingi dujų nuotėkiai ne tik „Nord Stream 2“, bet ir „Nord Stream 1“ – įtariamas sabotažas: vamzdyje didžiulė skylė (Foto, Video)  (7)

Europos šalys antradienį tiria nepaaiškinamus nuotėkius dviejuose Rusijos dujotiekiuose, nutiestuose po Baltijos jūra netoli Švedijos. Ekspertai ir tinklą sukūrusi Rusija teigė, kad negalima atmesti sabotažo galimybės.


Visi šio ciklo įrašai

  • 2022-09-27 Pavojingi dujų nuotėkiai ne tik „Nord Stream 2“, bet ir „Nord Stream 1“ – įtariamas sabotažas: vamzdyje didžiulė skylė (Foto, Video)  (7)

Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Švedijos jūrų administracija paskelbė įspėjimą apie du nuotėkius dujotiekyje „Nord Stream 1“, netrukus po to, kai buvo aptiktas nuotėkis netoliese esančiame „Nord Stream 2“ dujotiekyje, dėl kurio Danija apribojo laivybą penkių jūrmylių spinduliu.

 „Yra tam tikrų požymių, kad tai yra tyčinė žala“, – sakė Europos saugumo šaltinis, pridūręs, kad dar per anksti daryti išvadas. „Turite paklausti: kas iš to gautų naudos?

„Tai nėra mažas įtrūkimas. Tai tikrai didelė skylė", - sakė Danijos energetikos agentūra.

Perspėjimai buvo paskelbti netrukus po to, kai antrajame dujotiekyje „Nord Stream 2“ buvo aptiktas atskiras dujų nuotėkis – itin prieštaringai vertinamas projektas, kurį Vokietijos vyriausybė įšaldė keliomis dienomis prieš Rusijos invaziją į Ukrainą ir kuris taip ir nepradėjo veikti.

Danijos ministrė pirmininkė Mette Frederiksen sakė, kad negalima atmesti sabotažo kaip įvykių paaiškinimo.

 

 

Švedijos jūrų administracijos (SMA) atstovas sakė, kad „Nord Stream 1“ buvo du nutekėjimai – vienas Švedijos ekonominėje zonoje, kitas – Danijos zonoje, ir pridūrė, kad abu nutekėjimai buvo rajone į šiaurės rytus nuo Danijai priklausančios Bornholmo salos. „Labai stebime, kad joks laivas nepriartėtų per arti vietos“, – sakė antrasis SMA atstovas.

Įplaukę į zoną laivai gali prarasti plūdrumą, taip pat gali kilti pavojus, kad nutekėjusios dujos užsidegs virš vandens ir ore, nurodė Danijos energetikos agentūra.

 

Abu dujotiekiai buvo aštrėjančio energijos karo tarp Europos sostinių ir Maskvos židinys, kuris sukrėtė didžiąsias Vakarų šalių ekonomikas, padidino dujų kainas ir paskatino alternatyvių energijos šaltinių medžioklę.

 

Nutekėjimas įvyko prieš pat iškilmingą Baltijos vamzdžio (Baltic Pipe), kuriuo bus tiekiamos dujos iš Norvegijos į Lenkiją, paleidimą antradienį – Varšuvos pastangų diversifikuoti tiekimą iš Rusijos. Norvegijos naftos saugos tarnyba (PSA) pirmadienį paragino naftos kompanijas būti budrioms dėl neatpažintų bepiločių orlaivių, pastebėtų skraidančių netoli Norvegijos jūroje esančių naftos ir dujų platformų, ir perspėjo apie galimas atakas.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(30)
(4)
(26)

Komentarai (7)